• Via ‘Elk Kind Een Bal’ dragen we
    bij aan de missie van Johan Cruijff
    Germain Henriquez en Vahid Abdi

Germain Henriquez en Vahid Abdi

Alumni Johan Cruyff Academy Amsterdam

Johan Cruyff Academy alumni Germain Henriquez en Vahid Abdi combineren hun baan in de commerciële sector met het sociale initiatief ‘Elk Kind Een Bal’, waarmee zij kinderen bereiken en in beweging brengen. Het begon als een project van de Ricardo van Rhijn Foundation, maar vanwege het succes is het nu een eigen stichting. Zowel de Johan Cruyff Academies als de Cruyff Foundation werken samen met ‘Elk Kind Een Bal’.

“We hebben altijd veel bewondering gehad voor Johan Cruijff en zijn missie om de samenleving te helpen via sport”, zegt Germain. “Via ‘Elk Kind Een Bal’ werken we mee aan die missie en versterken we bovendien de binding tussen de verschillende Cruyff-merken, want studenten van de Johan Cruyff Academies in Amsterdam en Tilburg hebben bijvoorbeeld ballen verkocht aan het bedrijfsleven, waarna we 600 ballen konden aanschaffen voor de Cruyff Courts.”

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om je werk in de commerciële sector te combineren met het goede doel?

“Toen Germain en ik elkaar op een reünie van de Johan Cruyff Academy tegenkwamen, werkten we allebei in de financiële sector en deden we niks met sport”, zegt Vahid. “Dat misten we, want banken sponsoren wel van alles, ook sport, maar je bent er dan niet echt zelf bij betrokken. We hebben toen direct een afspraak gemaakt om te kijken wat wij samen konden opzetten binnen de sportwereld.”

In welke opzichten verschilt een bank van een goed doel?

“In de bankenwereld is alles 24 uur per dag, zeven dagen per week aan de gang”, vertelt Vahid. “Dat levert veel werkdruk op en daar moet je mee leren omgaan. Het werk voor een goed doel doen we met volle overgave en vanuit onze passie voor sport. We identificeren ons ermee. Je levert een maatschappelijke bijdrage, je bent met sport bezig en je werkt veel met mensen met een sportachtergrond.”

Wat is jullie grootste uitdaging?

“De grootste uitdaging is een balans te vinden tussen werk en privéleven”, zegt Vahid. “We steken veel tijd in ‘Elk Kind Een Bal’. We werken soms in vrije tijd door, als dat moet, en dat gebeurt grotendeels op vrijwillige basis. Doordat alle resultaten bij ‘Elk Kind Een Bal’ direct zichtbaar zijn, maakt dat ons alleen nog maar enthousiaster. Dat wringt wel eens met privé. Maar ik denk dat we nu wel een goede balans hebben gevonden.“ 

Germain Henriquez en Vahid Abdi Jullie werken met sponsors. Hoe komen die samenwerkingen tot stand?

“Als je een sponsor zoekt is het belangrijk dat je een concrete boodschap hebt, waarmee je een sponsor ervan kunt overtuigen een samenwerking aan te gaan”, aldus Vahid. “Wij hebben met verschillende crowdfunding acties veel bedrijven aan ons kunnen binden. Dat stukje konden we vanuit onze werkervaring inbrengen, om vooraf goed te kunnen beoordelen welke bedrijven je juist wel, of beter niet kunt benaderen.”

Jullie werken ook met ambasssadeurs ...

“Een ambassadeur kan een ideaal rolmodel zijn om ‘Elk Kind Een Bal’ te steunen. We willen graag ambassadeurs met verschillende achtergronden aan ons binden. Inmiddels is ons dat gelukt, dankzij sporters als Soufiane Touzani, Davy Klaassen, Randy Wolters, Jaap Stockmann, Jacky Schoenakker en Mustafa El Jebari en we zijn nog in gesprek met meer topsporters van verschillende sporten, om ook ambassadeur te worden”, aldus Germain.

Welk professionele vaardigheden heb je via sport of studie ontwikkeld?

“Als basketballer stond ik bekend als een natuurlijke leider en teamplayer en ik presteerde goed onder druk”, zegt Germain. “In mijn baan bij de bank, waar ik leiding geef aan salesmanagers, voelt het voor mij nog steeds alsof ik op het veld sta. Alle elementen van een wedstrijd komen terug in mijn werk: We werken met doelstellingen (scores) en deadlines (presteren onder druk) en we werken onderling veel samen en met andere afdelingen (teamplayer)”.

“De marketingvaardigheden heb ik vooral tijdens mijn studie geleerd”, vervolgt hij. “Sommige docenten van de Johan Cruyff Academy Amsterdam hebben heel veel voor mij betekend. Het project ‘Elk Kind Een Bal’ is dankzij één van hen ontstaan: In de eerste les kregen we een bal naar ons toe gegooid en leerden we al dat een bal veel meer is dan een sportobject, maar dat je het ook kan inzetten als tool om te verbinden of om sales te creëren. ‘Elk Kind Een Bal’ is voor mij dan ook niet alleen een ode aan Johan Cruijff, maar ook aan deze docenten.“

“Doorzetten en flexibel blijven heb ik in sport en studie ontwikkeld”, aldus Vahid. “Als je deze twee eigenschappen niet hebt, dan is het heel lastig om iets te bereiken in je werk. Zo zie ik het tenminste. En de topsport-mentaliteit van ‘niet willen verliezen’ en ‘nooit opgeven’ zorgt er voor dat we op dit moment staan, waar we staan.”

Het project ‘Elk Kind Een Bal’ vormt onderdeel van het eerste studiejaar van de Johan Cruyff Academy, waarin de beroepsrol salesmedewerker centraal staat. De studenten verkopen ballen en promoten het project richting bedrijfsleven en leren zo in de praktijk wat er bij sales komt kijken. Parallel bestuderen ze de bijbehorende theorie en leren ze de communicatieve sales vaardigheden.

Johan Cruijff

Germain Henriquez
‘Ik ben iemand zonder diploma’s. Alles wat ik geleerd heb is via de praktijk’. Die eerste zin uit het boek ‘Johan Cruijff Mijn Verhaal’ heeft mij echt geraakt. Geweldig hoe Johan Cruijff, een man zonder enig diploma, wél de Johan Cruyff Academy opzette! Bovendien is de Johan Cruyff Foundation de grootste sport foundation van Europa én is hij de man achter de successen van Ajax en FC Barcelona. Hij is voor mij een legende die op een hoogte staat waar niemand in de sportwereld bij in de buurt kan komen.

Vahid Abdi
De Johan Cruyff Academy is gebaseerd op Johan’s filosofie om via sport bij te dragen aan de sportsector en de maatschappij. Diezelfde filosofie heeft ons ook geholpen bij waar wij nu staan met Elk Kind Een Bal. Voor mij is Johan daarom absoluut een sportlegende. Ik denk dat er binnen de Nederlandse sportwereld niemand ooit in de buurt zal komen van wat Johan bereikt heeft.