• Ik wil meedoen aan de Olympische
    Spelen in Tokyo of die daarna
    Kjeld Veenhuis

Kjeld Veenhuis

Alumnus Johan Cruyff Academy Amsterdam

Kjeld Veenhuis heeft hbo Sportmarketing gestudeerd aan de Johan Cruyff Academy Amsterdam en is daarna naar Barcelona gegaan om op een hoger niveau waterpolo te spelen. Hoe kijkt hij terug op zijn studie en wat zijn de ambities, dromen en uitdagingen van deze topsporter?

“Waterpolo kreeg ik van huis uit mee, want mijn moeder heeft het op wereldniveau gespeeld en zo ben ik er ook ingerold. Toen ik in het zwembad met de bal in aanraking kwam, vond ik het direct supergaaf. Je krijgt met allerlei situaties te maken - ook wel eens een tikkie (glimlacht) - en doordat je in het water bent, ontwikkel je het hele lijf.”

“Na mijn studie kreeg ik de kans om in Barcelona te gaan spelen. Wij spelen in de hoogste Spaanse divisie en willen bij de eerste vijf horen, want dan mogen we Europa in; het liefst de top 4, want dan maak je ook kans om de Champions League te spelen.”

“Vooruit kijken is lastig, want er kan maar iets kleins gebeuren - een blessure of zo - en je ligt er uit. In waterpolo verdien je ook niet zo veel, dus het moet wel aantrekkelijk blijven, maar mijn droom is naar de Olympische Spelen te gaan, in Tokyo of de volgende, dat maakt niet zoveel uit. Verder gaan in de sportmarketing, dat kan nog wel even wachten." (glimlacht)

"Waterpolo is in Barcelona erg anders dan in Nederland, waar alles strict geregeld is"

“Waterpolo is in Barcelona erg anders dan in Nederland, waar alles strict geregeld is met een jaarplanning en - tja - dat kennen ze hier niet. We beginnen pas tegen een uur of 12, waardoor alles opschuift tot laat in de avond en je hoort het schema pas op het laatste moment, dus het was wel een uitdaging om daarmee om te leren gaan. En in het team spreken we Spaans met elkaar, dus dat moet je ook leren.”

"Gelukkig hield de Johan Cruyff Academy rekening met mijn sport. Ik mocht bijvoorbeeld later aansluiten"

“Toen ik sportmarketing deed aan de Johan Cruyff Academy werd mijn flexibiliteit ook flink op de proef gesteld. Ik moest veel reizen tussen sport, studie en thuis. Die locaties lagen voor mij ver uit elkaar. Gelukkig kon ik op de Johan Cruyff Academy bijvoorbeeld later aansluiten. Ik werd dan op de hoogte gebracht van wat ik gemist had. Het hielp ook dat alles online stond, zodat je het altijd terug kon zien.”

In de video legt Kjeld verder uit hoe hij sport en studie combineerde aan de Johan Cruyff Academy.


Johan Cruijff

Net als Johan Cruijff vind ik dat topsporters net iets meer begeleiding moeten krijgen bij hun studie, omdat ze vaak weg zijn. Daarnaast vind ik het superbelangrijk dat een sportclub, of een organistie waar je met sport te maken hebt, door managers wordt geleid die 100% begrijpen wat een sporter nodig heeft en dat zijn vooral de mensen die zelf uit de sport komen.