• “Landskampioen worden zit er
    helaas niet meer in”
    Maren Eppingbroek

Maren Eppingbroek

Student Johan Cruyff Academy Tilburg

Als jong meisje zat ze met haar ouders op de tribune en op haar zevende begon ze zelf te spelen. Ze droomde er van om in de eredivisie te volleyballen. Dat is haar ook gelukt, maar door een rugblessure mag ze niet meer volleyballen. “Ik had graag mijn droom waar willen maken om landskampioen te worden, maar dat zit er helaas niet meer in”, aldus Maren. Gelukkig mag ze wel de Johan Cruyff Academy Tilburg afmaken, de hbo-opleiding voor topsporters.

Wat is voor jou het mooie aan volleybal?

Bij volleybal train je samen met je team keihard om een doel te halen! Je maakt elkaar sterker en het is belangrijk dat je één team vormt om uiteindelijk die wedstrijd te kunnen winnen. Elke week speel je tegen een ander team, wat betekent dat je elke week een nieuwe tactiek uitvoert. Verder is het spel zo divers, dat je je op veel verschillende vlakken kunt ontwikkelen.

Welke eigenschappen uit de sport helpen je in je studie?

Doelgericht en gefocust met doorzettings- en relativeringsvermogen, dat hielp mij niet alleen in de sport, maar zeker ook in mijn studie. Daarnaast leer je als sporter goed te plannen en te organiseren, omdat er nooit veel tijd is om met andere dingen bezig te zijn. Al die eigenschappen zorgen ervoor dat je ook de studieprojecten goed kan afronden. Het is zeker niet makkelijk om topsport met een full-time studie te combineren, maar als je het echt wilt, is alles mogelijk!

Maren Eppingbroek Teamfoto van Alterno Dames 2, seizoen 2016-2017. Fotograaf: Rudy Biekart

Waarom zou je een sporter de Johan Cruyff Academy aanraden?

Je studeert met andere sporters die allemaal op hoog niveau sporten - of gesport hebben, zoals in mijn geval. Je merkt daardoor dat er in de klas een sportersmentaliteit is, waarbij iedereen veel doorzettingsvermogen toont en gewend is om te plannen en hard te werken om een doel te realiseren. Dit zie je dan ook terug bij groepsprojecten.

Bovendien is het studieprogramma 100% sport geörienteerd. Sport heeft mij altijd enorm geïnteresseerd. Door deze opleiding heb ik mij ook kunnen ontwikkelen en verdiepen in andere takken van sport en het economische aspect erachter.

Hoe is het onderlinge contact op de Johan Cruyff Academy?

Met een aantal studenten heb ik ook contact naast de studie. Dit gaat vaak over belangrijke toernooien, tegenslagen, goeie prestaties, maar daarnaast natuurlijk ook over allerlei andere dingen. Het gaat vaak over sport, maar zeker niet altijd.

Wat wil je na de studie doen?

Ik heb mijn derdejaars stage bij NOC*NSF mogen doen. Ik maakte deel uit van de organisatie van het NOS | NOC*NSF Sportgala. En daar heb ik heel veel met plezier mogen leren. Ik zou dan ook dolgraag bij NOC*NSF willen werken als ik ben afgestudeerd en daar sportevenementen organiseren. Maar eerst ga ik mijn droom om te reizen door Australië waarmaken.

Johan Cruijff

Johan Cruijff is een groot voorbeeld, niet alleen om zijn inzet voor topsporters, maar ook om zijn manier van denken en logica. Een bekende uitspraak is: "Je moet schieten anders kun je niet scoren". Soms moet je risico’s durven nemen om resultaat te boeken. Niet alleen in de sport, maar ook in je studie!