• Topsport als toegevoegde waarde
    voor de sport en het bedrijfsleven
    Oscar Riesebeek
Credits foto: Team Roompot-Nederlandse Loterij / Cor Vos

Oscar Riesebeek

Student Johan Cruyff Academy Tilburg

Oscar Riesebeek kwam op 7-jarige leeftijd in aanraking met wielrennen. Eenmaal bij de junioren werd hij opgenomen in de nationale selectie. Momenteel is hij onder contract bij team Roompot-Nederlandse Loterij en traint - en rijdt hij wedstrijden door heel Europa. Zijn ambitie is een betere profwielrenner te worden en door te stromen naar het World Tour-niveau. Hij combineert topsport met de fulltime hbo-opleiding Sportmarketing aan de Johan Cruyff Academy Tilburg.

Hoe zien jouw weken als prof-wielrenner er uit?

Er zijn weinig normale weken, want je bent erg veel van huis. De ene week ben je bijvoorbeeld acht dagen op trainingsstage in Spanje en twee weken later heb je een wedstrijd in Oostenrijk. 

De dagen dat ik thuis ben sta ik rond 8 uur op en doe ik eerst een half uur core stability oefeningen. Daarna ontbijt ik en stap ik rond half 10 op de fiets voor de trainingen van die dag. Tegen een uur of 3 ben ik dan thuis, eet ik wat en werk ik aan mijn studie. 

Wat zijn voor jou de grootste voordelen van de Johan Cruyff Academy?

Het wielrennen is mijn werk en het studeren doe ik er naast. De komende jaren ben ik zo’n 150 tot 200 dagen van huis. Het is voor mij daarom ideaal - en noodzakelijk - dat de Johan Cruyff Academy mij de mogelijkheid biedt om relatief veel online te studeren.

Online studeren vergt veel discipline, maar de grootste uitdaging is de planning. Mede door de wisselende drukte van wedstrijd- en trainingsdagen is dat soms erg lastig. Zonder de extra hulp van de docenten daarbij, zou het voor mij onmogelijk zijn om de studie met het wielrennen te combineren.

Hoe helpt je sportersmentaliteit je bij de studie?

Het planen is essentieel. In de sport heb je een bepaald doel voor ogen, dat gebruik ik tijdens mijn studie ook. Daarnaast geeft het studeren me soms ook een stukje afleiding, naast het wielrennen.

Oscar Riesebeek

Johan Cruijff

Het is geweldig dat Johan Cruijff de Johan Cruyff Academy mogelijk heeft gemaakt, zodat we topsport en studie kunnen combineren. Daarna kunnen we als topsporter een toegevoegde waarde vervullen in de sportsector of het bedrijfsleven. Mijn favoriete uitspraak van hem is: “Ik ben overal tegen, tot ik een besluit neem, dan ben ik er voor". Het is belangrijk dat je bedenktijd neemt, voordat je een belangrijk besluit neemt.