• Uit een bijna onmogelijke
    positie toch het beste halen
    Ralf de Pagter en Pim de Vries
Speler: Pim de Vries | Fotograaf: Christian Aarts | Bron: New Heroes (www.newheroesbasketball.com)

Ralf de Pagter & Pim de Vries

Alumnus & student Johan Cruyff Academy Tilburg

Basketbal is een teamsport, waarbij je elkaar nodig hebt om te winnen. Op ieder moment kan er een spectaculaire actie ontstaan, niet alleen aanvallend maar ook verdedigend. Het is een razendsnel spel en dat maakt het aantrekkelijk om naar te kijken en de mooiste sport om te doen.

Dat vinden Ralf de Pagter en Pim de Vries, twee opkomende basketbaltalenten. Ralf is recent afgestudeerd en Pim combineert zijn topsport met een hbo-studie aan de Johan Cruyff Academy Tilburg. Ralf wil prijzen pakken met Landstede Zwolle en zich de komende jaren verder ontwikkelen als speler. Pim heeft, dankzij twee basketballende ouders, de sport met de paplepel ingegoten gekregen en hoopt een startingspositie te verwerven binnen de selectie van Den Bosch, waardoor hij een volwaardig eredivisiespeler wordt.

Wat is voor jullie het beste aan de Johan Cruyff Academy?

“We studeren veel online. Tijdens studieperiodes ga je meestal vroeg naar school en de rest van de dag draait het om de sport, vaak tot laat in de avond”, zegt Ralf. “Alleen dankzij het leren op afstand ben je zo in staat om topsport met een fulltime studie te combineren.”

“Ik vind het erg prettig dat onze docenten zich zo goed inleven in het sportschema. Ze werken met je samen om tot het beste resultaat te komen, waarbij je sportieve inspanningen er niet onder lijden”, vult Pim aan.

En wat is de grootste uitdaging?

“De zelfdiscipline die je nodig hebt. Als je alle colleges kunt volgen en daarbij actief meedoet, dan heb je minder zelfstudie nodig. Dat kan niet altijd. Ik deed in het eerste halfjaar te weinig aan zelfstudie en kwam toen snel op een studie-achterstand”, zegt Pim, waarna Ralf aanvult: “De grootste uitdaging zit hem in het werken volgens een goede en realistische planning. Dus iedere dag bekijken wat je moet doen voor je sport en je studie. En dat dan ook echt uitvoeren!

Ralf de Pagter Speler: Ralf de Pagter | Fotograaf: Robert Verboon | Bron: New Heroes (www.newheroesbasketball.com)


Hoe helpt je sportersmentaliteit jullie?

“De motivatie om het maximale uit jezelf te halen en hier dingen voor te laten”, zegt Ralf, waarna Pim aanvult: “Doorzettingsvermogen, want uit een bijna onmogelijke positie heb ik mijn propedeuse toch nog weten te halen. Ik wil ook persé mijn studie afronden, ondanks de vele trainingsuren. En professionaliteit, want als topsporter leef je in een professionele omgeving en die houding wordt ook van je verwacht in je studie, zowel van de docenten als de mede-studenten.

Welke tips heb je voor topsporters die overwegen om sport en studeren te combineren?

“Als je jouw sport met een studie kunt combineren zou ik dat zeker doen”, raadt Ralf aan. “Eerder heb ik me twee jaar volledig op basketbal gefocust, maar dat is toch wel erg eenzijdig. Bovendien haalt slechts een klein percentage de absolute top. Een studie is belangrijk voor je verdere leven.”

“De Johan Cruyff Academy geeft je een kans om naast je trainingsuren in vier jaar een diploma te behalen. Helaas kan het in de sport, door blessures of ziekte, eerder over zijn met je sportieve carrière. Een studie is daarom belangrijk. Als je zelf écht alles uit je sport en studie haalt, gaan die vier jaar tijd heel snel om.”

Johan Cruijff

Ralf de Pagter
Johan Cruijff is een Nederlandse icoon. Hij was op sportief vlak succesvol en droeg ook maatschappelijk zijn steen bij. Dankzij de Johan Cruyff Academy ben ik in staat om mijn hbo-studie te combineren met topsport. ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’ is één van mijn favoriete uitspraken. Ik heb een aantal keren aan deze uitspraak moeten denken, toen ik bijvoorbeeld door had hoe het precies zat met lastige financiële analyses of marktonderzoek.

Pim de Vries
Johan Cruijff was een man die de basis niet uit het oog verliest. Of het nou over het opleiden van jeugd gaat of over een maatschappelijke carrière na de sport, Johan Cruijff maakte zich voor beide gevallen hard! De klassieker ‘Ieder nadeel heb zijn voordeel’ is mijn favoriete uitspraak. Simpelweg omdat je van iedere tegenslag kunt leren. Zowel in je studie als in je sport moet je het negatieve accepteren en omdraaien om tot succes te komen.