• slidebg1
    Actief en snel reageren, zo ben
    ik als badmintonner en als student
    Vincent de Vries
Foto bron: Dunlop Slazenger Benelux

Vincent de Vries

Student Johan Cruyff Academy Tilburg

Vincent de Vries combineert badminton op topniveau met de hbo-opleiding Sportmarketing aan de Johan Cruyff Academy Tilburg. Hij heeft een aantal jaren op Papendal gewoond, waar hij met de nationale selectie trainde en op internationaal niveau meedeed. Door blessures heeft hij een stapje terug moeten doen. Hij speelt nu eredivisie bij BC Amersfoort.

Ik kwam op 7-jarige leeftijd al in contact met badminton via Sportwijs, een initiatief van Sportbedrijf Arnhem. Al snel was ik niet meer van het veld te slaan en na een jaar speelde ik in de competitie. Badminton is snel, explosief en fysiek, waardoor ik er goed mijn energie in kwijt kan. Het is ook een tactisch spel, waarbij ‘ieder nadeel z’n voordeel heeft’. Omdat ik vrij lang ben, zijn lage shuttles bijvoorbeeld niet fijn, dus moet ik er voor zorgen dat ik ze zoveel mogelijk hoog krijg, waar ik in het voordeel ben.

Wat zijn de grootste uitdagingen?

Omdat je in een klas zit met allemaal topsporters met hun eigen weekschema, vormen de groepsprojecten de grootste uitdaging. Sommige klasgenoten zie je drie dagen in de week, maar anderen bijna nooit. Dat maakt groepswerk lastig. Je moet veel online plannen en communiceren.

Doordat de focus bij veel klasgenoten op de sport ligt, ontstaat er vaak ook wat minder betrokkenheid bij studieprojecten. Als student-sporters moeten we leren om de focus ook op de studie te houden, want dat ga je later in je werk ook meemaken.

Delen jullie elkaars lief en leed?

Het gaat gelukkig niet altijd over sport, maar vaak wel. We hebben het dan bijvoorbeeld over de frustraties van een verloren wedstrijd of een slechte training. Op onze whatsapp-groep feliciteren we elkaar vaak met behaalde sportresultaten. Omdat we allemaal op een hoog niveau sporten, hebben we aan een half woord genoeg. Het is fijn om je ei kwijt te kunnen.

Vincent de Vries Hoe helpt sport jou in je studie?

Doorzettingsvermogen, doelgericht werken en altijd actief zijn en beter willen worden, dat zijn kenmerken die elke topsporter heeft. In de studie vertaalt zich dat naar het willen halen van tentamens en zorgen dat je werk op orde blijft, duidelijk communiceren met de rest van de klas en je altijd inzetten tijdens projecten.

Helpt je studie jou ook in je sport?

Ja, want de studie verbreedt je gezichtsveld. Je leert in je sport verder te kijken dan je neus lang is.

Hoe zie je jouw toekomst voor je?

Ik ga een 2-jarig traineeship bij NOC*NSF doen. Als ik klaar ben met het traineeship, ben ik hopelijk ook succesvol afgestudeerd. Na die twee jaar weet ik het nog niet precies, misschien wil ik gaan werken bij een sportorganisatie of een Master in Sport Management doen. Uiteindelijk wil ik graag een eigen bedrijf starten.

Johan Cruijff

Je hebt ook mensen van buiten de sport nodig, om de situaties vanuit verschillende invalshoeken te bekijken, maar in principe ben ik het met Johan Cruijff eens dat meer sporters de sportsector zouden moeten leiden. Hoe vaak zie je niet dat sportorganisaties kapot gaan, omdat de verkeerde mensen op de verkeerde plekken zitten? Sport is emotie, en inlevingsvermogen zou een verplichte competentie moeten zijn voor sportbestuurders.