Roel Bovendeert
25 mei 2021Nina de Haas
27 juni 2021Roel Bovendeert
25 mei 2021Nina de Haas
27 juni 2021Jezelf continu pushen om nog beter te worden
Paralympisch tennisser Jiske Griffioen, alumna van de Johan Cruyff Academy, gaat wederom voor de belangrijkste titels, wat ze onder andere combineert met werk voor de Sportraad
Tennisser Jiske Griffioen won meerdere Grand Slams en medailles op de Paralympische Spelen van Beijing 2008, Londen 2012 en Rio 2016, waar ze goud won in het enkel- en dubbelspel. Tijdens die indrukwekkende sportloopbaan haalde ze en passant ook haar hbo-diploma aan de Johan Cruyff Academy Amsterdam. In 2017 nam ze tijdelijk afscheid van topsport. “Het vlammetje was gedoofd”, aldus Jiske, want “ik had de meeste doelen gehaald en begon na te denken over wat ik verder wilde doen. Maar dat vond ik ook lastig, want wat zouden dan mijn uitdagingen worden?”
Het topsportbestaan begon weer te kriebelen. Ze wil nog één keer weten wat er in het vat zit (zie toptennis.nl en teamnl.nl), en daarvoor is ze volop aan het trainen. Daarnaast draagt ze haar steentje bij aan de versterking van sport in Nederland, via haar inzet voor de Sportraad en het Gehandicaptenfonds.
Die zoektocht en het harde werken vormen mijn drive. Ik ben een echt trainingsbeest. Heerlijk als je aan het einde van de dag thuiskomt en gewoon helemaal op bent. Dat miste ik ook echt in de anderhalf jaar dat ik alleen maar op kantoor werkte: mezelf continu pushen om beter te moeten.
Wat ik bij mijn werk ook echt miste waren de testmomenten, zoals bij toernooien het geval was; de druk en spanning dat je er dan echt moet staan. Dat heb ik wel even zo ervaren toen we in 2019 de 'Als 1 team Challenge' mochten organiseren. Daar voelde ik die spanning een beetje terug, wat heel gaaf was!
Video: Tijdens de Paralympische Spelen van 2016 wint Jiske Griffioen goud in de finale van het enkelspel tegen Aniek van Koot.
“In tennis zoek ik continu naar nieuwe mogelijkheden om mezelf toch weer te verbeteren” – Jiske Griffioen
Het topsportbestaan begon weer te kriebelen. Ze wil nog één keer weten wat er in het vat zit (zie toptennis.nl en teamnl.nl), en daarvoor is ze volop aan het trainen. Daarnaast draagt ze haar steentje bij aan de versterking van sport in Nederland, via haar inzet voor de Sportraad en het Gehandicaptenfonds.
Waardoor heb je toptennis weer opgepakt?
Toen ik besloot te stoppen ging het niet zo lekker, maar ik zit nu weer prima in mijn vel. Het tennissen geeft mij enorm veel, met name het continu zoeken naar nieuwe mogelijkheden om toch weer beter te worden.Die zoektocht en het harde werken vormen mijn drive. Ik ben een echt trainingsbeest. Heerlijk als je aan het einde van de dag thuiskomt en gewoon helemaal op bent. Dat miste ik ook echt in de anderhalf jaar dat ik alleen maar op kantoor werkte: mezelf continu pushen om beter te moeten.
“Wat ik ook echt miste waren de testmomenten, de druk en spanning dat je er dan echt moet staan” – Jiske Griffioen
Wat ik bij mijn werk ook echt miste waren de testmomenten, zoals bij toernooien het geval was; de druk en spanning dat je er dan echt moet staan. Dat heb ik wel even zo ervaren toen we in 2019 de 'Als 1 team Challenge' mochten organiseren. Daar voelde ik die spanning een beetje terug, wat heel gaaf was!
Wat wil je sportief gezien nog bereiken?
Ik zou het fantastisch vinden als ik op een Grand Slam toernooi kan presteren, want dat zijn dé toernooien voor een tennisser. Ze hebben iets magisch! Het kwalificeren wordt moeilijk, maar als je er staat is alles mogelijk! Als ik daar toch nog een keer iets moois neer kan zetten, dan zou ik dat echt geweldig vinden!“Grand Slam toernooien hebben iets magisch. Het zou geweldig zijn als ik daar nog een keer iets moois neer kan zetten” – Jiske Griffioen
Video: Tijdens de Paralympische Spelen van 2016 wint Jiske Griffioen goud in de finale van het enkelspel tegen Aniek van Koot.
Wat zijn jouw sterke kanten?
Ik denk dat ik een vrij taaie speler ben die weinig weggeeft. Het ‘niet opgeven’ is een kwaliteit die ook op de werkvloer heel erg gewaardeerd wordt. Wanneer we iets niet voor elkaar krijgen op kantoor, dan gaan we gewoon op zoek naar een andere mogelijkheid, maar opgeven is geen optie.“'Niet opgeven' is een kwaliteit, die ook op kantoor erg gewaardeerd wordt” – Jiske Griffioen
Daarnaast heb ik een goede backhand slice en een goede mobiliteit, wat bij rolstoeltennis erg belangrijk is.
Wat is leuker: enkel- of dubbelspel?
Ik vind enkelspel toch leuker. Je staat alleen op de baan en je kan je niet verstoppen. Je moet alles zelf oplossen, maar als dat lukt, dan is dat geweldig.Toen ik jonger was, was ik veel meer een teamsporter – wat goed was bij basketbal, wat ik ook lang gedaan heb – maar langzaam is mijn focus naar het enkelspel verschoven. Wat niet wil zeggen dat ik dubbelspel niet leuk vind hoor, ik vind beide superleuk!
Hoe belangrijk is je rolstoel?
Ik zit in een kuip die speciaal voor mij gemaakt is. Ik ben in het gips geweest en de carbon kuip is daar omheen gebouwd. Zo zit je altijd perfect in je stoel. Je bent één met de stoel. Je mag alleen niet aankomen of afvallen :-)Wat zijn uitdagingen in jouw topsportbestaan?
In tennis heb je vaak weinig tijd om van een overwinning te genieten, want de volgende wedstrijd is altijd weer dichtbij, ook omdat het tennisseizoen lang is: van januari – wanneer het in Australië begint – tot begin december. Je hebt maar twee keer per jaar een weekje vakantie, want op de trainingsbaan wordt ook van je verwacht dat je altijd 100% geeft. Er is daardoor veel druk en weinig tijd om bij te tanken.“De druk is het hele jaar door hoog. Ook tijdens de trainingen moet je 100% geven” – Jiske Griffioen
Je bent als tennisser ook veel weg van huis. Veel reizen klinkt misschien leuk en avontuurlijk, maar vaak zie je alleen maar het vliegveld, de tennisbaan en het hotel.
“Die rolstoel is zo belangrijk, die moet gewoon mee dat vliegtuig in!” – Jiske Griffioen
Ik vind Melbourne een fantastische stad en de mensen daar zijn super. In januari even naar de zomer mogen, wanneer het in Nederland grijs, grauw en koud is, is ook absoluut geen straf. Maar, alhoewel het dus mijn lievelingstrip was, vond ik de vlucht naar Australië wel erg zwaar. Wanneer je dan eindelijk aankwam en dat dan je stoel niet aangekomen was, dat was wel afzien! Dan moest je in een leenstoel, die soms niet eens door de toiletdeur kon. De rolstoel is zo belangrijk, dus die moet gewoon mee dat vliegtuig in!
Wie is voor jou een voorbeeld?
Rafael Nadal is mijn grootste voorbeeld. Ik heb hem al zien spelen toen hij 14 jaar oud was en was toen al onder de indruk van zijn spel en vechtersmentaliteit. Ik ben hem vanaf dat moment gaan volgen.Hij is een echte strijder. Hij heeft ongelooflijk veel blessureleed gehad, maar nooit de handdoek in de ring gegooid. Ik heb ontzettend veel bewondering voor hem! En de strijd die hij heeft met Roger Federer is zo mooi. Ze zijn elkaars grote concurrenten, maar hebben zoveel waardering voor elkaar. Ze hebben elkaar naar een hoger niveau gepushed! Geweldig!
In de gehandicaptensport vind ik Jetze Plat een waanzinnige sporter. Het is een vriend van me, dus misschien is dat niet helemaal eerlijk :-), maar hij leeft echt als een topsporter die altijd 100% geeft, echt een trainingsbeest, zijn fysiek is super indrukwekkend. Hij is een groot kampioen en lekker down to earth. Daar houd ik van! Ik hoop ook echt dat hij het in Tokio heel goed gaat doen.
Rolstoeltennis in Nederland
Jiske Griffioen zet zich in om Europese kampioenschappen voor parasporten in Nederland te organiseren. "Met het paralympisch EK willen we publiek kennis laten maken met parasport", aldus Jiske (bron: NOS.nl). Het ligt in de bedoeling dat tennis er onderdeel van uit gaat maken. Het Nederlandse rolstoeltennis kent en kende veel topspelers, waaronder natuurlijk Esther Vergeer, die een record aan medailles behaalde. In het algemeen doet Nederland het ook erg goed op de Paralympics.Wat verklaart dit Nederlandse succes?
We hebben in Nederland de mazzel dat we niet ver uit elkaar wonen. Hierdoor hebben de topspelers altijd veel met elkaar kunnen trainen. De dames hebben het voordeel gehad dat wij eigenlijk altijd met de heren hebben getraind. Zij hebben ons echt naar een hoger niveau gebracht!“Het is een groot voordeel dat we veel met de heren konden trainen” – Jiske Griffioen
Daarnaast valt in Nederland het Paralympisch tennis gewoon onder de tennisbond. Ik denk dat dat een goede zaak is! In sommige landen worden de Paralympische sporten onder een ‘gehandicaptenbond’ geplaatst. Dan zijn er vaak een stuk minder mogelijkheden.
Kan je leven van je sport?
Ik weet niet hoe het in andere Paralympische sporten is, maar in het rolstoeltennis kan je ervan leven. Vooral als je de Grand Slams mag spelen, want daar is gewoon veel geld te verdienen. Dit wordt elk jaar meer, dus dat is een goede ontwikkeling!Hoe gaat het met de top in Nederland?
In het rolstoeltennis is de top van de dames weer breder geworden. Een tijd lang verloor de top 8 eigenlijk nooit van spelers daarbuiten. De laatste tijd zijn er toch wel wat big upsets geweest. Dat maakt de sport spannender. Een bredere top is een goede zaak! Dan kunnen ze eventueel bij Grand Slams het speelschema ook gaan vergroten.Wat zou in Nederland beter kunnen?
De toegankelijkheid verder verbeteren! In het OV kan het echt nog beter. Ook de ingangen van veel gebouwen kan nog verbeterd worden. Veel winkels zijn bijvoorbeeld nog slecht toegankelijk!“Het is heel irritant dat er nog steeds mensen zijn die ons zielig vinden. Stop daar mee!” – Jiske Griffioen
Wat ik echt heel irritant vind, is dat er nog steeds door veel mensen gedacht wordt, dat iemand in een rolstoel zielig is, of hulp nodig heeft. Stop daar mee! Het zou fijn zijn wanneer mensen iemand in een rolstoel gewoon normaal behandelen.
“Ik zou me graag willen inzetten voor een groot internationaal toernooi in Nederland, dat ook voor dames toegankelijk is" – Jiske Griffioen
Specifiek op tennisgebied vind ik het jammer dat we in Nederland maar één internationaal event hebben: het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. Daar vindt tegelijkertijd een rolstoeltennistoernooi plaats, maar dat is alleen voor heren. We hebben veel goede rolstoeltennissers, zowel actieve speelsters als oud-tennissers. Dan zouden we ook een goed internationaal toernooi in Nederland moeten organiseren. Daar zou ik mij in de toekomst graag voor in willen gaan zetten.
Versterken van de sport
Het is duidelijk dat Jiske Griffioen zich inzet voor de sport. Naast de eerdergenoemde initiatieven, is zij onder andere ook nog ambassadrice voor het Fonds Gehandicaptensport en lid van de Nederlandse Sportraad.Wat doe je als lid van de Sportraad?
De Nederlandse Sportraad is een onafhankelijke raad, die gevraagd en ongevraagd advies geeft aan het ministerie van VWS. Ik ben één van de raadsleden, maar was afgelopen tijd ook lid van de commissie ‘Organisatie en Financiering', over de toekomstbestendigheid van de sport in Nederland.“Via de Sportraad hoop ik een steentje bij te kunnen dragen aan de sport” – Jiske Griffioen
We hebben hard aan dit advies gewerkt en zijn trots op het resultaat. Hopelijk kunnen we hiermee de sport in Nederland echt verder helpen!
Ik ben door Esther Vergeer voor de Sportraad gevraagd, toen zij die moest verlaten in verband met mogelijke belangenverstrengeling, toen zij chef de mission werd van het Nederlandse Paralympische team. Ik had toen nog helemaal geen ervaring in een dergelijke functie, maar ik ben er nog steeds blij mee! Ik heb ontzettend veel geleerd en heb ook het gevoel dat ik via deze weg een steentje kan bijdragen aan de sport.
“Het werkprogramma van de Sportraad biedt mogelijkheden om allerlei urgente zaken in de sport aan te pakken” – Jiske Griffioen
Op Prinsjesdag presenteerde de Nederlandse Sportraad een nieuw werkprogramma, met als titel 'Sport in het systeem', waarin thema’s als Sport en gezondheid, Sport en sociale waarden, Topsport en samenleving en Versterking van de sportbranche, aan de orde kwamen.
We hebben veel discussies gevoerd en werk verricht, om dit nieuwe werkprogramma te maken, waarin we allerlei urgente zaken aanpakken. Ik ben blij met de onderwerpen en mogelijke adviezen die we kunnen gaan geven in de komende vier jaar, waarbij de gehandicaptensport ook zeker hoog op de agenda staat!
Wat is jouw droom, wat betreft 'Sport in Nederland'?
Ik zou graag zien dat iedereen een gezonde levensstijl kan aanhouden, dus ook ouderen, mensen met een beperking en mensen met een laag inkomen. Dat sporten echt voor IEDEREEN is! Daarvoor zijn er wel nog heel veel stappen te zetten. Sport heeft veel gezondheidsvoordelen, niet alleen fysiek, maar ook voor je mentale en social welzijn. Het kan je zoveel brengen en ik hoop dat we dat deel van de samenleving, dat hier geen toegang toe heeft, kunnen helpen.“Het is nu de tijd om in actie te komen, om Nederland meer in beweging te krijgen!” – Jiske Griffioen
De coronapandemie heeft wat dat betreft de urgentie van sport en bewegen alleen nog maar duidelijker gemaakt! Het is echt tijd om nu in actie te komen om Nederland meer in beweging te krijgen! Het is voor ons nog een extra motivatie, om ons werk goed te doen.
Johan Cruyff Academy
Je deed langer over je hbo-opleiding aan de Johan Cruyff Academy Amsterdam, maar je hebt het wel gehaald! Je startte in 2005 en studeerde in 2015 af.Hoe was de combinatie topsport-studie voor jou?
Die was in het algemeen best goed te doen. Door mijn intensieve sportloopbaan deed ik er langer over. Ik had vooral moeite om mijn scriptie af te ronden. Ik was veel weg van huis en op een toernooi wilde ik er niet te veel mee bezig zijn. Alle aandacht ging naar de wedstrijden.“Goed organiseren en plannen is essentieel, om ook in je studie voortgang te kunnen boeken” – Jiske Griffioen
Als ik dan na drie weken weer thuiskwam, moest ik er weer helemaal inkomen. Tegen de tijd dat ik weer wist waar ik mee bezig was, dan ging ik alweer weg voor een ander toernooi.
“Achteraf gezien, was het beter geweest als ik mijzelf tijdens toernooien wél kleine studietaken had gegeven” – Jiske Griffioen
Achteraf gezien was het beter geweest, als ik mezelf op toernooien wél kleine taken voor mijn studie had gegeven, zodat de vaart er beter in was gebleven.
Wat heb je ervan meegenomen?
Goed plannen en organiseren. Het was prima om er in een bepaalde periode voor te kiezen om even niks aan de studie of werk te doen, als je dit goed organiseert. Dan heb je daar rust bij.“Ik was geen fan van het aantonen van competenties, maar later kom je erachter dat je ontwikkeling daarvan het belangrijkst is” – Jiske Griffioen
Ik was destijds niet heel erg fan van de skills en competenties die je moest aantonen, maar later kom je erachter dat je ontwikkeling daarvan nog belangrijker is dan de kennis die in de boeken staat. Wanneer je nog studeert, realiseer je dat niet altijd.