Dani Baijens - Hoe student-handballers zich voorbereiden op het EK Handbal 2022 - Johan Cruyff Academy
Hoe bereiden student-handballers zich voor op EK Handbal 2022?
15 december 2021
Header Ambassadeur Johan Cruyff Academy Amsterdam
Johan Cruyff Academy Amsterdam opent fotowand met Ambassadeurs
30 maart 2022
Dani Baijens - Hoe student-handballers zich voorbereiden op het EK Handbal 2022 - Johan Cruyff Academy
Hoe bereiden student-handballers zich voor op EK Handbal 2022?
15 december 2021
Header Ambassadeur Johan Cruyff Academy Amsterdam
Johan Cruyff Academy Amsterdam opent fotowand met Ambassadeurs
30 maart 2022
parallax background

Studenten halen flink bedrag op voor Elk Kind Een Bal en Johan Cruyff Foundation

Student-sporters van Johan Cruyff Academy zetten zich in voor goede doelen en ontwikkelen tegelijk hun salesvaardigheden

Een groep van 35 eerstejaars studenten van de Johan Cruyff Academy Amsterdam heeft het prachtige bedrag van € 10.200,- opgehaald voor het goede doel. Het bedrag werd door student Eja Dakriet symbolisch overhandigd aan Marlies van Elderen van de Johan Cruyff Foundation (header foto), dat met de opbrengst nieuwe ballen kan aanschaffen om veel kinderen in beweging te brengen op de Cruyff Courts in Nederland en wereldwijd.
De studenten hebben het bedrag opgehaald door de officiële ballen van de stichting Elk Kind Een Bal te verkopen. Gedurende tien weken, benaderden zij verschillende bedrijven en personen in hun netwerk en de stad met het verzoek om sponsor te worden.

Een sponsor van Elk Kind Een Bal kan een bal afnemen voor € 100,- per stuk. De studenten werden vrijgelaten bij het vinden van manieren om de ballen te verkopen.
“De grootste uitdaging was om leads om te zetten in donateurs” – Fleur Hofman

Fleur Hofman was één van de betrokken studenten: “Vooral via platforms als LinkedIn en Instagram heb ik mensen en bedrijven benaderd. Ik heb ook via BNI ZO gepitcht, Business Network International, een tip van een connectie, Jacqueline Dersjant. Ik vond het een leuke opdracht en heb ook echt mijn best gedaan, maar ik vond het wel een uitdaging om leads concreet om te zetten in donateurs. Uiteindelijk heb ik acht ballen verkocht. Ik ben de kopers erg dankbaar voor hun betrokkenheid en inzet.”
De gedachte achter de studieopdracht, is dat de student-sporters van de Johan Cruyff Academy niet alleen leren hoe ze zichzelf – met name vanuit hun positie als topsporter – kunnen inzetten voor sociaal-maatschappelijke projecten, maar ook dat ze hun salesvaardigheden trainen.

“Bij het project is het ook belangrijk om de geleerde theorie over sales in de praktijk te brengen; zelf het verkoopgesprek aangaan en alle stappen van het salesproces doorlopen," zegt docent Edzard Zeinstra en "het mooie van dit project is dat Elk Kind Een Bal heel dicht bij onze studenten staat, want iedereen die sport kent het geluk van een balletje trappen met vrienden, of een vergelijkbare sportieve activiteit. Door nu te helpen dit mogelijke maken voor kinderen voor wie dit niet zo vanzelfsprekend is, leren de studenten de basisstappen van het verkoopproces, maar ook dat sales kan bijdragen aan het creëren van waarde anders dan geld."

Het studieproject past ook goed bij het gedachtegoed van Johan Cruijff, die vond dat 'sporters doorgaans in een goede positie verkeren om wat voor een ander te doen' en 'als je wat voor een ander kunt doen, dan moet je dat doen'. Onder andere vanuit die gedachte, zette hij de Johan Cruyff Foundation op, waar men de actie van de studenten waardeert.

“Het is een project waar iedereen van profiteert! Het biedt zowel de kinderen in de wijk als de deelnemende studenten kansen zich te ontwikkelen” – Esther Hoeboer

"Het resultaat dat de studenten behaald hebben is fantastisch! De samenwerking met zowel de studenten als de docenten van de Johan Cruyff Academy Amsterdam is heel goed en zal dat naar de toekomst toe ook vast en zeker blijven, aldus Esther Hoeboer van de Johan Cruyff Foundation.

"Wij vinden het als Johan Cruyff Foundation belangrijk dat iedereen zich kan ontwikkelen", besluit zij, "het ruimte creëren voor jeugd om zich te ontwikkelen door middel van sport is onze missie. Als wij daar op deze manier aan kunnen bijdragen, dan doen wij daar natuurlijk graag aan mee. We geven met de ballen de kinderen en jongeren de mogelijkheid om zich te ontwikkelen door sport en spel. En daarnaast geven we ook de studenten zo de kans zich te ontwikkelen via hun studie. Het is dus een project, waar iedereen van profiteert!"