Diversiteit in de sport
Staan we allemaal in de basis?

Deze week vieren we de Week tegen Racisme en 21 maart is de Dag tegen Racisme en Discriminatie. De sport in Nederland onderneemt talloze initiatieven om een veilig sportklimaat te creëren. Ook zijn er voorstellen om harder op te treden tegen grensoverschrijdend gedrag. Het bevorderen van inclusiviteit en diversiteit in de sport betreft alle lagen in de samenleving: politiek, clubs en bonden, media, marketingbureaus, individuele sporters en fans.

Maar soms veranderen de dingen niet zo snel, want nog steeds klinken er discriminerende spreekkoren door de stadions en worden er incidenten gemeld over ongewenste gedrag op de sportvloer.

Hoe kunnen we de sprint trekken, om in de sport daadwerkelijk een omgeving te creëren waarin iedereen –ongeacht leeftijd, beperking, achtergrond, etniciteit of seksuele oriëntatie– kan deelnemen én genieten van sport?

Programma

De Cruyff Alumni Meeting wordt georganiseerd door
Johan Cruyff Academy Amsterdam en Johan Cruyff Institute.
  • 16.00 uurInloop en ontvangst

  • 16.30 uurWelkom

    De social legacy van Johan Cruijff:
    Identificatie en ontwikkeling van talent
  • 16.45 uurDiversiteit in de sport: Staan we allemaal in de basis?

    Bijdragen en bevindingen uit wetenschap en praktijk
    Discussie met de zaal
  • 18.00 uurDrankje

    Informeel samenzijn
    Netwerken
  • 19.00 uurEinde

    Tip: Zet de Cruyff Alumni Meeting voort met je oud-studiegenoten in een restaurant of bar in de buurt

Bijdragen

Aan het thema “Diversiteit in de sport: Staan we allemaal in de basis?”
wordt een bijdrage geleverd door:

Panel:

Arne van Lienden


Arne van Lienden is promovendus aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn promotieonderzoek richt zich op representaties en beeldvorming rondom etnische diversiteit in voetbalmedia. Hiernaast is hij onder andere betrokken bij een Europees onderzoek naar etnische en gender diversiteit onder voetbaltrainers en bestuurders.

NATASCHA VAN GRINSVEN-ADMIRAAL


Natascha van Grinsven-Admiraal is commercieel directeur van betaald voetbalclub Telstar. Bij Telstar wordt al jaren gestreden voor diversiteit op alle fronten. Als betaald voetbalclub heb je een groot platform en bereik via mediacampagnes die ze graag inzetten om de wereld diverser te maken. Voorbeelden zijn de ontwikkeling tot vrouwelijke profvoetballers in de eredivisie, de gemengde Businessclub, de coming out-campagne, maatschappelijke projecten voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en de gemiddelde winkelstraat op kantoor. Natascha is alumna van de Master in Sport Management van Johan Cruyff Institute.

Rowin Bouwmeester


Rowin Bouwmeester werkt als sportmarketeer bij SportsGen. Vanuit die functie is hij betrokken bij diverse projecten rondom diversiteit in de sport, onder meer voor de John Blankenstein Foundation, #AllTogetherChallenge en Paarse Vrijdag. Hij studeerde sportmanagement op De Haagse Hogeschool en de Master in Sport Management aan Johan Cruyff Institute.

Abdelilah El Malki


Abdelilah El Malki is opgegroeid in de wijk Presikhaaf in Arnhem. Vanaf zijn 12e tot 18e heeft hij bij De Graafschap gevoetbald en hbo sportmarketing aan de Johan Cruyff Academy gestudeerd. Als topsporter ervaart hij elke dag hoe je moet omgaan met prestaties en tegenslagen. Momenteel is hij jongerenwerker bij Presikhaaf University. Met zijn kennis van de wijk Presikhaaf, topsportverleden en studieachtergrond, helpt hij de Arnhemse jeugd in het najagen van hun dromen.

Ook met:

Dennis Gebbink


Dennis Gebbink is oprichter van sportclub Only Friends, waar alle kinderen en jongeren met een lichamelijke- of verstandelijke beperking en kinderen met een chronische ziekte welkom zijn. Voor deze kinderen biedt Only Friends verschillende sporten aan op het Friendship Sports Centre in Amsterdam, dat ook door Dennis is gerealiseerd. Dennis is alumnus Master in Coaching van Johan Cruyff Institute.

Karin Blankenstein


Mijn broer was de eerste openlijk homoseksuele scheidsrechter van Nederland. Om zijn gedachtegoed eer aan te doen heb ik de John Blankenstein Foundation opgericht en ben ik daar de voorzitster van. Eén van onze kernactiviteiten is het geven van workshops bij amateur en professionele sportverenigingen om een veiliger sportklimaat voor de LHBTI+ sporter te realiseren. Dit alles doen wij met 22 vrijwilligers en we merken dat dit resultaat heeft.

Niels Meijer


Niels Meijer is CEO van de Johan Cruyff Foundation dat wereldwijd impactvolle sport- en spelprojecten realiseert, met een focus op kinderen en jongeren voor wie sport niet vanzelfsprekend is. Niels is daarnaast bestuurslid van de Nederlandse Basketbalbond. Na zijn basketbalcarrière heeft hij de Master in Sport Management gestudeerd aan Johan Cruyff Institute.

Dominique van der Pauw


Dominique van der Pauw zal het inhoudelijke deel leiden. Zij is ex-toproeister en afgestudeerd aan de Master in Sport Management van Johan Cruyff Institute, fysiotherapeute, cultureel antropologe en sportmarketeer. Vanuit haar achtergrond in topsport en coaching zet zij zich o.a. in om jonge topsporters te begeleiden, zowel vanuit haar ondernemen JustDO! als bij de Johan Cruyff Academy Amsterdam, waar zij studenten coacht zodat zij hun internationale topsport ambities met een studie kunnen combineren.
We hopen dat de Cruyff Alumni Meeting een evenement wordt, waar alle afgestudeerden hun successen kunnen vieren en trots zijn op hun studie en loopbaan. We willen graag dat je je gewaardeerd voelt en betrokken bij het Cruyff netwerk en de missie die Johan Cruijff in 1999 begon en wij voortzetten: dat sportmensen de sportsector leiden.