parallax background

Johan Cruyff Academy Tilburg


SPECO Sportmarketing voor topsporters

Naast je topsportcarrière ook een hbo-diploma SPECO Sportmarketing halen.
STUDIEPROGRAMMA
Johan Cruyff Academy Tilburg

De Johan Cruyff Academy Tilburg is onderdeel van Fontys, de hogeschool die met haar SPECO opleidingen een gerenommeerde reputatie heeft neergezet in de sportindustrie, met nauwe banden met o.a. Buro SPECO, een uniek sportmarketingbureau waar veel studenten werken en de BVVS, de Businessclub Vrienden van SPECO, het grootste netwerk van afgestudeerden in de Nederlandse sportwereld

ALGEMENE INFORMATIE
Diploma: Aan de Johan Cruyff Academy Tilburg combineer je jouw sportcarrière met de hbo-opleiding Commerciële Economie - SPECO Sportmarketing van Fontys, waar je wordt opgeleid tot sportmarketeer of -manager. Je wordt klaargestoomd voor een baan in de snelle, dynamische wereld van sport en business. Aan het eind van de studie krijg je het hbo-diploma van Fontys en een certificaat voor de Johan Cruyff Academy van Johan Cruyff Institute HQ in Barcelona
Titel: Bachelor of Science
Start: September (tussentijd instromen in overleg)
Duur: Voltijd, vier jaar (48 maanden), 240 ECTS (60 ECTS per studiejaar)
Kosten: De reguliere collegegeldtarieven en studiefinanciering in het hbo zijn van kracht. Daarnaast moet je rekening houden met opleidingskosten voor bijv. studiemateriaal
Aanmelden: Via de Johan Cruyff Academy Tilburg; kijk onderaan deze pagina. (Het liefst voor 1 mei)
DOELSTELLINGEN
Aan de Johan Cruyff Academy leer je hoe je op creatieve wijze informatie uit de markt om kunt zetten naar commercieel beleid. Om die plannen en projecten tot een goed resultaat te brengen, leer je ook hoe je op overtuigende wijze het contact onderhoudt met stakeholders, je potientiële en huidige klanten, collega’s, toeleveranciers, relaties, etc.

Aan het eind van de opleiding kun je:

 • Beslissigen nemen op basis van een visie, de kansen in de markt en het concurrentievoordeel van de organisatie waarvoor je werkt.
 • Anticiperen op veranderingen in de markt, de eigen organisatie en de maatschappij. Je commerciële vaardigheden helpen je om in te spelen op markttrends en -ontwikkelingen.
 • Een commerciële strategie formuleren voor je klanten en/of de organisatie waarvoor je werkt op basis van data-analyse en marktonderzoek.
 • Klanten en collega’s professioneel van dienst zijn omdat je dankzij de ontwikkelde vaardigheden in staat bent helder te communiceren richting alle stakeholders.
COMPETENTIES
In de opleiding van de Johan Cruyff Academy ligt nadruk op de volgende competenties:

 • Marktonderzoek: Uitvoeren, interpreteren, toetsen en evalueren van marktonderzoek.
 • Marketing: Vaststellen van sterktes en zwaktes van een bedrijf en kansen en bedreigingen in de markt. Ontwikkelen van marketingbeleid. Opstellen, uitvoeren en evalueren van commerciële plannen.
 • Sales / Verkoop: Onderhouden van zakelijke relaties ten behoeve van inkoop, verkoop en dienstverlening.
MINOR 'WAARDECREATIE BINNEN DE TOPSPORT'
De minor 'Waardecreatie binnen de topsport' (30 studiepunten) is een keuzeprogramma op hbo-niveau over topsport, trends en maatschappelijke impact. In zeven intensieve etappes leer je over succesvolle topsportconcepten, trends binnen de globale topsport en de maatschappelijke impact daarvan. Elke etappe duurt twee weken en behandelt één topsportdomein. Zo verken je onder andere: sportjournalistiek, zaakwaarneming, partnerships en wielerbusiness. Centraal staan actuele praktijkcases en gastcolleges van inspirators uit de topsportbusiness. [meer informatie].
MARKTGERICHT
De opleiding is inhoudelijk afgestemd op de behoeften van de sportindustrie. Naast het volgen van flitscolleges over thema’s uit de sportwereld, neem je tijdens groepsopdrachten en werkcolleges actief deel aan creatieve uitdagingen waar de sportsector vandaag de dag voor staat. Je denkt dus zelf actief mee over passende oplossingen. Het programma bevat ook praktische trainingen om beroepsvaardigheden te verbeteren, zoals presentatie- en salesvaardigheden, communicatie, persoonlijk management, teambuilding, en leiderschap. De eerste twee studiejaren bestaan uit verschillende vakken en opdrachten op het gebied van onder andere (sport)marketing, sportmanagement, bedrijfseconomie, (sport)recht en organisatiekunde. Later in het programma loop je stage en volg je een minor. Dit is een studieprogramma waardoor je je kunt specialiseren of juist je kennis en competenties kunt verbreden. Je laatste jaar bestaat vooral uit theoretisch onderwijs met gastsprekers en een afstudeerstage.
VOOR WIE
De Johan Cruyff Academy is voor sporters die op zoek zijn naar een hbo-opleiding die hen helpt om zowel in hun topsport als in de commerciële sportsector optimaal te functioneren.

Sporters die naast talent over doorzettingsvermogen, discipline, verantwoordelijkheidsgevoel en geloof in eigen kunnen beschikken, hebben de kans de top te halen. Dat zijn ook de eigenschappen die je nodig hebt om de pittige combinatie topsport-voltijd studie vol te houden.
TOELATING
Leg tijdig contact met de Johan Cruyff Academy om voorbereid en probleemloos van start te gaan met je studie!

Sport

Je dient deel uit te maken van de nationale top in je sport en leeftijdsklasse; sporters met een NOC*NSF-status: belofte, nationaal talent (NT-status), internationaal talent (IT-status), selectie-status, bondsstatus, high potential (HP-status) of A-status.

HBO

Om toegelaten te worden tot hbo Commerciële Economie (zoals SPECO Sportmarketing officieel heet), dien je een havo- of vwo-diploma te hebben met een economisch profiel, of een mbo4-diploma. Er gelden een aantal specifieke eisen:

- Als je een havo- of vwo-diploma hebt met profiel Cultuur & Maatschappij, dan dien je M&O of Economie en daarnaast Wiskunde A of B (voor havo), of M&O of Economie (voor vwo) in je vakkenpakket te hebben. Voor de overige drie profielen gelden geen aanvullende eisen.

- Met een mbo-diploma niveau 4 ben je toelaatbaar als deze voldoende aansluit bij de opleiding.

Studiekeuzecheck en gesprek

De studiekeuzecheck is een vast onderdeel van de toelatingsprocedure aan het hbo en bestaat uit een vragenlijst waarin je een beeld krijgt of de opleiding bij je past. Daarnaast heb je een gesprek met de instroomcoördinator van de Johan Cruyff Academy om te kijken of je sportniveau, vooropleiding, interesse en motivatie in lijn zijn met doelstellingen van het studieprogramma.

Voldoe je niet aan alle eisen?

Sport je op hoog niveau maar heb je geen officiële NOC*NSF-status? Of ben je een sporter met een buitenlands diploma die in Nederland sport? Of heb je niet de juiste vooropleiding, maar ben je 21 jaar of ouder? Neem dan contact op met de Johan Cruyff Academy van jouw keuze, om de mogelijkheden te bespreken.

En, als je op hoog niveau sport maar twijfelt of het hbo bij jouw past, bezoek dan ook de website van het Johan Cruyff College dat mbo-opleidingen aanbiedt voor sporters en talenten op de gebieden Sport & Business en Sport & Coaching.
NA JE STUDIE
Gewild op de arbeidsmarkt
Topsporters die een vierjarige hbo-opleiding hebben afgerond zijn gewild op de arbeidsmarkt. Met hun doorzettingsvermogen en winnaarsmentaliteit hebben zij aangetoond over competenties te beschikken waar veel bedrijven op zoek naar zijn, zowel binnen als buiten de sportsector.

Afgestudeerden zijn werkzaam in de volgende gebieden:

 • Sportcompetitie: professionele sportclubs, sport leagues, sportvertegenwoordiging (agenten), scouting van talenten.
 • Sportbestuur en community sport: sportbonden, -verenigingen, -stichtingen, overheid, gemeenten.
 • Marketing en sponsoring: diverse grotere particuliere en publieke bedrijven, retail, sportmerken.
 • Sportfaciliteiten en -evenementen: toernooien, kampioenschappen, sportaccommodaties, fitnesscentra, stadions.
 • Sportadvies: zakelijke initiatieven, advies, consultancy.
 • Sportjournalistiek: media.
TEAM
Johan Cruyff Academy Tilburg

Marc van der Linden

Erik van Buren

Iet van Maasakkers

Marion de Cocq

Martijn Musters

Niels van der Linden

Nout van Beckhoven

Minou Hoeberichts

Caroline Wensink
KOM KENNISMAKEN

Johan Cruyff Academy Tilburg biedt geïnteresseerden mogelijkheden om een goed beeld te krijgen van de opleiding. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van een Open Dag, een Meet and Greet of proefstuderen.

 

WAAROM STUDEREN AAN DE JOHAN CRUYFF ACADEMY?

Vraag informatie aan

Alle emails bevatten een afmeld-link. Je kunt je ten alle tijde afmelden. Zie ons privacybeleid.

Ik ga akkoord met de voorwaarden