parallax background

Johan Cruyff Academy Groningen


Informatie over de inhoud van het studieprogramma en de toelating.

De Johan Cruyff Academy biedt sporters de mogelijkheid om topsport te combineren met een full-time hbo-opleiding Sportmarketing, een leerroute van Commerciële Economie
PROGRAMMA
Sporten en een studie volgen

Voor topsporters in het noorden van het land is de Johan Cruyff Academy Groningen van de Hanze dé plek om topsport en hbo te combineren. Je volgt een vierjarige Bachelor of Science in Sportmarketing, een richting van Commerciële Economie

ALGEMENE INFORMATIE
Diploma: Bacheloropleiding, hbo-diploma Commerciële Economie (CE) van de hogeschool & certificaat voor de Johan Cruyff Academy van het Johan Cruyff Institute in Barcelona
Titel: Bachelor of Science
Start: September
Duur: Voltijd, vier jaar (48 maanden), 240 ECTS (60 ECTS per studiejaar)
Kosten: De reguliere collegegeldtarieven en studiefinanciering in het hbo zijn van kracht. Daarnaast moet je rekening houden met opleidingskosten voor bijv. studiemateriaal
Aanmelden: Bij de Johan Cruyff Academy van je keuze, voor 1 mei voorafgaand aan de start van het studiejaar (bij DUO-IB-Groep is de opleiding bekend met code 34402 en officiële CROHO-naam: Commerciële Economie)
DOELSTELLINGEN
Aan de Johan Cruyff Academy leer je hoe je op creatieve wijze informatie uit de markt om kunt zetten naar commercieel beleid. Om die plannen en projecten tot een goed resultaat te brengen, leer je ook hoe je op overtuigende wijze het contact onderhoudt met stakeholders, je potientiële en huidige klanten, collega’s, toeleveranciers, relaties, etc.

Aan het eind van de opleiding kun je:

 • Beslissigen nemen op basis van een visie, de kansen in de markt en het concurrentievoordeel van de organisatie waarvoor je werkt.
 • Anticiperen op veranderingen in de markt, de eigen organisatie en de maatschappij. Je commerciële vaardigheden helpen je om in te spelen op markttrends en -ontwikkelingen.
 • Een commerciële strategie formuleren voor je klanten en/of de organisatie waarvoor je werkt op basis van data-analyse en marktonderzoek.
 • Klanten en collega’s professioneel van dienst zijn omdat je dankzij de ontwikkelde vaardigheden in staat bent helder te communiceren richting alle stakeholders.
COMPETENTIES
In de opleiding van de Johan Cruyff Academy ligt nadruk op de volgende competenties:

 • Marktonderzoek: Uitvoeren, interpreteren, toetsen en evalueren van marktonderzoek.
 • Marketing: Vaststellen van sterktes en zwaktes van een bedrijf en kansen en bedreigingen in de markt. Ontwikkelen van marketingbeleid. Opstellen, uitvoeren en evalueren van commerciële plannen.
 • Sales / Verkoop: Onderhouden van zakelijke relaties ten behoeve van inkoop, verkoop en dienstverlening.
MINOR 'WAARDECREATIE IN DE SPORT VAN MORGEN'
De minor 'Waardecreatie in de sport van morgen' (30 studiepunten) is een keuzeprogramma op hbo-niveau, dat door de Johan Cruyff Academy aangeboden wordt aan haar studerende (top)sporters en studenten van andere hbo-opleidingen met een passie voor sport. Tijdens de minor duiken de deelnemers met behulp van de legacy van Johan Cruijff in de verschillende aspecten van de sportindustrie. Zij leren zichzelf op innovatieve en professionele wijze te ontwikkelen in deze dynamische sector, met als doel een waardecreator te worden in de sport van morgen [meer informatie].
MARKTGERICHT
De opleiding is inhoudelijk afgestemd op de behoeften van de sportindustrie. Naast het volgen van flitscolleges over thema’s uit de sportwereld, neem je tijdens groepsopdrachten en werkcolleges actief deel aan creatieve uitdagingen waar de sportsector vandaag de dag voor staat. Je denkt dus zelf actief mee over passende oplossingen. Het programma bevat ook praktische trainingen om beroepsvaardigheden te verbeteren, zoals presentatie- en salesvaardigheden, communicatie, persoonlijk management, teambuilding, en leiderschap. De eerste twee studiejaren bestaan uit verschillende vakken en opdrachten op het gebied van onder andere (sport)marketing, sportmanagement, bedrijfseconomie, (sport)recht en organisatiekunde. Later in het programma loop je stage en volg je een minor. Dit is een studieprogramma waardoor je je kunt specialiseren of juist je kennis en competenties kunt verbreden. Je laatste jaar bestaat vooral uit theoretisch onderwijs met gastsprekers en een afstudeerstage.
VOOR WIE
De Johan Cruyff Academy is voor sporters die op zoek zijn naar een hbo-opleiding die hen helpt om zowel in hun topsport als in de commerciële sportsector optimaal te functioneren.

Sporters die naast talent over doorzettingsvermogen, discipline, verantwoordelijkheidsgevoel en geloof in eigen kunnen beschikken, hebben de kans de top te halen. Dat zijn ook de eigenschappen die je nodig hebt om de pittige combinatie topsport-voltijd studie vol te houden.
TOELATING
Leg tijdig contact met de Johan Cruyff Academy om voorbereid en probleemloos van start te gaan met je studie, liefst voor 1 mei!

Sport

Je dient deel uit te maken van de nationale top in je sport en leeftijdsklasse; sporters met een NOC*NSF-status: belofte, nationaal talent (NT-status), internationaal talent (IT-status), selectie-status, bondsstatus, high potential (HP-status) of A-status.

HBO

Om toegelaten te worden tot hbo Commerciële Economie dien je een havo- of vwo-diploma te hebben, of een mbo4-diploma.

Studiekeuzecheck en gesprek

Voordat je je kunt aanmelden voor de opleiding dien je eerst een intakegesprek te voeren. Een topsportcheck (intake) vormt onderdeel van de toelatingsprocedure om te bekijken of je vooropleiding en sportniveau, alsmede je motivatie om de studie te volgen, in lijn zijn met de toelatingseisen en doelstellingen van het studieprogramma. Je kunt je voor een intakegesprek aanmelden via jca@org.hanze.nl.

Voldoe je niet aan alle eisen?

Sport je op hoog niveau maar heb je geen officiële NOC*NSF-status? Of ben je een sporter met een buitenlands diploma die in Nederland sport? Of heb je niet de juiste vooropleiding, maar ben je 21 jaar of ouder? Neem dan contact op met de Johan Cruyff Academy Groningen via jca@org.hanze.nl, om de mogelijkheden te bespreken.

En, als je op hoog niveau sport maar twijfelt of het hbo bij jouw past, bezoek dan ook de website van het Johan Cruyff College dat mbo-opleidingen aanbiedt voor sporters en talenten op de gebieden Sport & Business en Sport & Coaching.
NA JE STUDIE
Gewild op de arbeidsmarkt
Topsporters die een vierjarige hbo-opleiding hebben afgerond zijn gewild op de arbeidsmarkt. Met hun doorzettingsvermogen en winnaarsmentaliteit hebben zij aangetoond over competenties te beschikken waar veel bedrijven op zoek naar zijn, zowel binnen als buiten de sportsector.

Afgestudeerden zijn werkzaam in de volgende gebieden:

 • Sportcompetitie: professionele sportclubs, sport leagues, sportvertegenwoordiging (agenten), scouting van talenten.
 • Sportbestuur en community sport: sportbonden, -verenigingen, -stichtingen, overheid, gemeenten.
 • Marketing en sponsoring: diverse grotere particuliere en publieke bedrijven, retail, sportmerken.
 • Sportfaciliteiten en -evenementen: toernooien, kampioenschappen, sportaccommodaties, fitnesscentra, stadions.
 • Sportadvies: zakelijke initiatieven, advies, consultancy.
 • Sportjournalistiek: media.
TEAM
Johan Cruyff Academy Groningen

Kees Rozema

Simone Kempees

Merel Prummel

Wouter Bouw

Valesca van Dijk

Bert Volders

Niek van der Meulen

Altan Robinson
OPEN DAG
Johan Cruyff Academy Groningen

Een studiekeuze is een belangrijke beslissing, die je beter goed voorbereid kan nemen. We nodigen je uit om kennis te komen maken, om een goed beeld te krijgen van de opleiding. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van een Open Dag of meelopen. Klik op de banner hieronder voor meer info:WAAROM STUDEREN AAN DE JOHAN CRUYFF ACADEMY?

Vraag informatie aan

Alle emails bevatten een afmeld-link. Je kunt je ten alle tijde afmelden. Zie ons privacybeleid.

Ik ga akkoord met de voorwaarden