Johan Cruyff Academy Tilburg viert 14-jarig bestaan
Johan Cruyff Academy Tilburg viert 14-jarig bestaan
4 oktober 2023
Yoav Versloot - tennis - student Johan Cruyff Academy Groningen
Yoav Versloot
18 maart 2024
Johan Cruyff Academy Tilburg viert 14-jarig bestaan
Johan Cruyff Academy Tilburg viert 14-jarig bestaan
4 oktober 2023
Yoav Versloot - tennis - student Johan Cruyff Academy Groningen
Yoav Versloot
18 maart 2024
parallax background

Productieve strategische meeting van het Nederlandse academische netwerk in Barcelona

Managers en directieleden van ons Nederlandse academische netwerk namen deel aan een intensieve en verrijkende tweedaagse bijeenkomst in Barcelona, gericht op de duale carrière van topsporters en het versterken van het academische gedachtegoed van Johan Cruijff

November staat elk jaar vast genoteerd in de agenda’s van de managers van de vestigingen van Johan Cruyff College en Johan Cruyff Academy in Nederland, om af te reizen naar Barcelona om deel te nemen aan hun jaarlijkse strategische bijeenkomst. Deze keer werden zij voor het eerst vergezeld door de faculteitsdirecteuren van de hogescholen met een Johan Cruyff Academy, evenals de directeuren van de ROC’s die een Johan Cruyff College hebben.

Gedurende de twee dagen heeft de groep van 21 leidinggevenden intensief samengewerkt om het academische gedachtegoed van Johan Cruijff te versterken, met als doel optimale ondersteuning te bieden aan topsporters in hun duale carrières. Dit was de voornaamste reden om de eerste werkdag bij CAR, het Centrum voor Topsport in Sant Cugat, vlakbij Barcelona te houden. De groep genoot van een rondleiding door Josep Escoda, Internationale Betrekkingen en Innovatie van CAR, die ook een overzicht gaf van de geschiedenis en missie van het centrum.

Twee Spaanse topsporters, Paula Ramírez, synchroonzwemmen, en Belén Morán, taekwondo, die beide studeren aan Johan Cruyff Institute, vertelden over hun ervaring met hun duale carrière en de doelen die ze stellen als professionele sporters. Anna Benito, van de afdeling Atletenzorg en Susana Regüela, van de unit Ondersteuning Sportcarrière, deelden hun inzichten via een interessante presentatie over duale carrières en hoe student-sporters van CAR hun uitdagingen op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling aangaan.

“Ik neem veel informatie mee die we kunnen gebruiken om de Johan Cruyff Academy nog beter te positioneren in onze regio” – Sander Frerichs (Fontys)

Het opleiden van topsporters die hun sportcarrières kunnen combineren met een studieprogramma voegt waarde toe aan onderwijsinstellingen, maar kent ook enorme uitdagingen. Sander Frerichs, onderwijsmanager bij hogeschool Fontys, waar Johan Cruyff Academy Tilburg deel van uitmaakt, woonde de jaarlijkse bijeenkomst voor het eerst bij en merkte op dat hij genoot van “twee nuttige en zeer inspirerende dagen. Ik neem veel informatie mee die we kunnen gebruiken om de Johan Cruyff Academy nog beter te positioneren in onze regio”.

Op de tweede dag werkte de groep bij Johan Cruyff Institute Barcelona en werd er gediscussieerd over de gemeenschappelijke doelen, om een referentie te blijven op het gebied van gespecialiseerd onderwijs voor topsporters in Nederland. Margo Koopman, directeur van het College voor Onderwijs, Sport & Welzijn van ROC van Twente, waar Johan Cruyff College Enschede deel van uitmaakt, merkte op dat “de toekomst van onze samenwerking met het internationale hoofdkwartier van Johan Cruyff Institute zich niet beperkt tot het handhaven van het akkoord, maar het is ook een kans om onze zorgen te uiten, en dat is precies wat ons in staat stelt om te groeien en om samen te kunnen blijven bouwen aan onze toekomst.”

“De toekomst van onze samenwerking beperkt zich niet tot het handhaven van het akkoord, maar het is ook een kans om onze zorgen te uiten, en dat is precies wat ons in staat stelt om te groeien en samen te bouwen aan onze toekomst” – Margo Koopman (ROC van Twente)

Milica Zolak, medeorganisator van het programma namens de Johan Cruyff Academies, samen met Peter Jansen, die de Johan Cruyff Colleges vertegenwoordigt, was positief over de bijdragen van de groep: “We hebben twee behoorlijk intense dagen ervaren met het team als geheel. Het bezoek aan CAR, met de presentatie van hun begeleidingsmodel, was zeer inspirerend om na te denken over hoe wij onze duale carrière-services voor topsporters in Nederland verder kunnen verbeteren. Bovendien hadden we de gelegenheid om terug te keren naar onze basis, de kern van de missie van Johan Cruijff, bij de overwegingen hoe we sporters het beste kunnen opleiden voor de sportsector, op een manier zoals hij altijd zei want ‘zij die het hart van een sporter hebben, kunnen het best de sportsector leiden’. Het is best bijzonder om een Cruyff netwerk te hebben in de Nederlandse sportsector waar mbo, hbo en post-hbo samenwerkt”, aldus Milica.

“Ik denk dat Johan trots zou zijn op wat ‘zijn scholen’ hebben bereikt en dat we dat mogen koesteren” – Peter Jansen (Johan Cruyff College)

“Op persoonlijke noot zou ik willen toevoegen dat ik het fantastisch vind dat we na 25 jaar nog steeds samenwerken aan de verdere ontwikkeling van het initiatief van Johan Cruijff”, zegt Peter Jansen, “en ik denk dat Johan trots zou zijn op wat ‘zijn scholen’ hebben bereikt en dat we dat mogen koesteren.” Het netwerk zet zich in voor de duale carrière van sporters in meer dan 60 verschillende sporten, verwelkomt elk jaar meer dan 200 studenten van het Johan Cruyff College en meer dan 100 studenten van de Johan Cruyff Academy en heeft een alumni-netwerk dat blijft groeien en dat sport als levensstijl blijft omarmen nadat ze zijn gestopt met actieve topsport-beoefening.

De tweedaagse bijeenkomst eindigde feestelijk met de symbolische ondertekening van de overeenkomsten in aanwezigheid van Susila Cruijff. De handtekeningen symboliseren de eenheid en de voortgang van het academische gedachtegoed van Johan Cruijff.