Marco Doets
4 augustus 2022Britt Weerman
18 januari 2023Marco Doets
4 augustus 2022Britt Weerman
18 januari 2023"Ik streef niet naar perfectie, maar naar speelbaarheid"
De nog maar 22-jarige golfster Anouk Sohier, alumna van de Johan Cruyff Academy, is nu al één van de beste speelsters van Nederland en sinds december 2021 officieel professional
Vanaf dat ze kan lopen is Anouk Sohier ontzettend sportief, buitenspelen is meer regel dan uitzondering. Via tennis en hockey wordt de speelbal steeds een beetje kleiner, totdat de in Breda wonende Anouk uitkomt bij haar echt liefde: de golfsport. Als fanatiekeling die ze is, wint ze in 2011 het NK Strokeplay tot 12 jaar en daarmee op jonge leeftijd al haar eerste prijs. Inmiddels is de alumna van de Johan Cruyff Academy Tilburg hard op weg om de internationale top te bestormen. “Voor mij is er geen slag hetzelfde”, aldus Anouk.
Wat maakt golf voor jou een uitdagende sport?
Bij golf is geen slag hetzelfde. Er zijn zoveel factoren waar je als speelster rekening mee moet houden. Denk hierbij aan de afstand die je af wilt leggen, de windrichting op dat moment, de vlagpositie op de green, de ondergrond waar de bal op ligt, de hoek waarin de bal ligt en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit maakt het iedere keer weer uitdagend en leuk.
“Het putten is het meest bepalende onderdeel van je score” – Anouk Sohier
Ik kan niet echt een onderdeel noemen dat moeilijker is dan de anderen, omdat je uiteindelijk heel allround moet zijn. Natuurlijk wordt uiteindelijk wel de score met het putten bepaald, waardoor hier een kleine misser direct zichtbaar is. Dat is met andere slagen een stuk minder zichtbaar.
“80% van de ballen die je slaat gaan eigenlijk niet zoals je van tevoren plant” – Anouk Sohier
Ongeacht je niveau gaan natuurlijk niet alle ballen precies zoals je hoopt dat ze gaan; 80% van de ballen die je slaat gaan eigenlijk niet zoals je van tevoren plant. Dat is het moeilijke aan deze sport. Het gaat om ‘goede’ missers slaan. Dat klinkt heel tegenstrijdig, maar als ik een bal niet helemaal zuiver raak, maar hij uiteindelijk prima speelbaar terecht komt, dan is dat heel gunstig. Vanuit daar kan ik dan weer proberen een top bal te slaan die mij wel kan helpen aan een goede score!
“Ik streef niet naar perfectie, maar naar speelbaarheid” – Anouk Sohier
Wedstrijden duren altijd lang, je bent natuurlijk 18 holes bezig. Het is daarom belangrijk om tussen de slagen wel ontspannen te blijven. Je bent zo getraind in het slaan van de ballen, dat de focus dan eigenlijk weer vanzelf komt als je bij je volgende slag bent. Voor mij is het ook belangrijk niet naar perfectie te streven, maar naar speelbaarheid. Dit houdt mij kalm en ontspannen. Soms kijk je ook gewoon even om je heen of maak je een praatje met medespeelsters. Dit vind ik heel prettig.
Hoe ziet jouw seizoen eruit en zijn er toernooien die er voor jou uitschieten?
In mijn amateurtijd kon ik echt toewerken naar de EK Golf voor teams, het EK Golf individueel en het Brits amateurkampioenschap. Dit waren destijds voor mij de mooiste en grootste kampioenschappen. Nu ik sinds december professioneel aan de slag ben gegaan is de Q-school tot nu toe het grootste toernooi geweest waar ik aan mee heb gedaan. Op dit soort toernooien probeer je je speelrecht te bemachtigen voor de Europese Tour. Een bepalende week voor je carrière kun je dus wel stellen.
“De Q-school is een bepalende week voor je carrière” – Anouk Sohier
Golf is verder niet erg seizoensgebonden. Ik speel mijn wedstrijden door heel Europa. Vaak zijn in de winterperiode, januari tot en met maart, de toernooien in Zuid-Europa. Daarna verplaatst het zich door heel Europa. Het is natuurlijk wel zo dat er geen toernooien gespeeld zullen worden als er hele slechte omstandigheden zijn, zoals bij vorst en sneeuw. Vaak worden toernooien op locaties gehouden wanneer daar gegarandeerd een minimumtemperatuur van 15 graden of warmer is in die periode.
Hoe ziet een trainingsdag er voor jou uit en kun je je hierin specifiek voor wedstrijden voorbereiden?
Mijn trainingsdag hangt inderdaad gedeeltelijk af van de periode waarin ik mij bevind ten opzichte van mijn wedstrijden. Als ik een tijd wat minder wedstrijden speel –van oktober tot en met december– is er meestal wat meer tijd voor techniek trainingen van alle onderdelen. Daarentegen probeer ik mijn techniek in het wedstrijdseizoen zo veel als mogelijk te onderhouden; je wilt dan niet echt meer je techniek nog aanpassen. Je bent dan vooral bezig verschillende wedstrijdsituaties in je training te simuleren. Veel variaties qua schoten, slaglengtes, clubs en ligging van de bal.
“De periode waarin ik mij bevind bepaald veelal hoe mijn trainingsritme eruit ziet” – Anouk Sohier
Mijn krachttraining werkt eigenlijk op dezelfde manier. Tijdens het wedstrijdseizoen is dit vooral een kwestie van onderhouden, maar niet over de grens gaan. Vooral preventief werk doen in de sportschool. In de periode dat er geen wedstrijden op de planning staan probeer ik hier juist weer in te investeren door gemiddeld vier keer per week naar de sportschool te gaan.
“Mijn techniek probeer ik vooral te verbeteren als er géén wedstrijden op de planning staan” – Anouk Sohier
Mijn voorbereiding op een toernooi begint meestal al thuis. Door hier op tijd mee te beginnen probeer ik mij tot in de puntjes voor te bereiden op ieder toernooi. Via Google Maps probeer ik afstanden van de baan in te meten. Hierdoor weet ik de veelvoorkomende afstanden tijdens het toernooi al en kan ik hier tijdens mijn trainingen thuis rekening mee houden. Daarnaast heb ik hierdoor ook al een goed beeld van de breedte van de baan en alle hindernissen die tussen de afslag en de putt liggen.
“Ik bereid mij tot in de puntjes voor op ieder toernooi” – Anouk Sohier
Nadat ik deze voorbereidingen thuis al heb gedaan, heb ik ook nog voorbereidingsdagen op locatie. Als een toernooi op donderdag begint, vertrek ik meestal maandag al naar de locatie. Dinsdag en woensdag verken ik dan nogmaals de baan en train ik naast de baan de afstanden en balvluchten die ik dan op de baan moet gaan toepassen. Daarnaast train ik ook op de snelheid op de greens met putten. Het is namelijk erg afhankelijk van het weer met welke conditie de baan erbij ligt. De snelheid van de bal op het gras kan hierdoor enorm veranderen. Als het bijvoorbeeld veel regent is de baan trager, dan wanneer het mooi weer is en de baan er droog bij ligt.
Een golftas zit vol met talloze clubs. Kun je uitleggen wat deze zijn en hoe je bepaalt wat je wanneer nodig hebt?
Je hebt inderdaad een hoop soorten clubs. Er bestaan drie soorten golfclubs: woods, ijzers en putters. Ze verschillen van elkaar met name in lengte van de shaft en in de hoek (de loft) van het clubblad. De driver is het langst en heeft (op de putter na) de minste loft (8 tot 13 graden), de lob wedge is een van de kortste clubs met de meeste loft (58 tot 64 graden). Ze zijn genummerd van 1 (driver) tot en met 9, daarna staat een afkorting (bijvoorbeeld PW voor pitching wedge, SW voor sand wedge) of het aantal graden op de club.
De driver gebruik je in principe alleen voor je afslagen op de langere holes, dus waar een Par 4 of 5 geldt. Soms sla je strategisch met een lange ijzer af. De ijzers en wedges gebruik je om naar de green te slaan, dit noem je ook wel de approaches. De wedges kun je daarnaast dus ook gebruiken voor chippen, pitchen en bunkerslagen. Afhankelijk van de afstand en ligging tot de green bepaal je met welke club je slaat. De putter gebruik je uiteindelijk op de green om het karwei af te maken.
Hoe is de combinatie sport en studie aan de Johan Cruyff Academy jou bevallen?
De combinatie sport en studeren is mij enorm goed bevallen. Ik vond het prettig om een hbo-studie achter de hand te hebben, terwijl ik mij op datzelfde moment volledig kon richten op mijn sport. Dankzij de Johan Cruyff Academy Tilburg heb ik dit kunnen afronden. Dat was mij tijdens een reguliere opleiding nooit gelukt. Soms was het wel even aanpoten, zo heb ik wel eens delen van mijn scriptie in het vliegtuig geschreven haha!
“De Johan Cruyff Academy heeft ervoor gezorgd dat ik mijn studie kon afronden” – Anouk Sohier
Sommige docenten hebben mij echt supergoed geholpen en veel ondersteund. Zij wisten dat ik mijn verantwoordelijkheid nam, ondanks dat ik niet veel aanwezig kon zijn. Daarom wilden ze mij ook helpen waar dat nodig en mogelijk was. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verplaatsen van toetsen of assessments. Dit kwam namelijk nog wel met enige regelmaat voor.
Wie is jouw voorbeeld en wat zou jij nog willen bereiken in jouw carrière?
Ik heb altijd gezegd dat ik de mindset van Sven Kramer heel bijzonder vond. De mindset om elke dag en altijd het maximale uit jezelf te willen halen vind ik top. Ondanks dat hij nu gestopt is houd ik mij vast aan die mindset. Sommige dagen lukt het wellicht niet zoals je voor ogen hebt, maar als je dan alles het gegeven en dus het maximale uit jezelf hebt gehaald, kun je niet anders zeggen dan dat je er alles aan gedaan hebt. Ik probeer elke dag met een tevreden gevoel af te sluiten.
“Ik kon altijd enorm genieten van de mindset van Sven Kramer” – Anouk Sohier
Ik heb nu niet echt een specifieke wedstrijd die ik zou willen winnen. Zoals ik eerder aangaf streef ik niet naar perfectie, maar naar speelbaarheid. Zo zie ik ook mijn carrière. Voor mij is het nu belangrijk om zo snel als mogelijk op de Europese Tour te spelen. Vanuit daar zie ik dan verder en maak ik nieuwe doelen. Maar eerst dus die Europese Tour halen!