Huldiging Olympische en Paralympische sporters - Johan Cruyff Academy
Olympische en Paralympische sporters gehuldigd in Amsterdam
18 oktober 2024
Indy Meerding voor Bibian Mentel Foundation - Johan Cruyff Academy.
Studenten zetten zich in voor de Bibian Mentel Foundation. ‘It’s all about Mentelity’
18 december 2024
Huldiging Olympische en Paralympische sporters - Johan Cruyff Academy
Olympische en Paralympische sporters gehuldigd in Amsterdam
18 oktober 2024
Indy Meerding voor Bibian Mentel Foundation - Johan Cruyff Academy.
Studenten zetten zich in voor de Bibian Mentel Foundation. ‘It’s all about Mentelity’
18 december 2024
parallax background

Wat maakt het TeamNL Huis tot een succes?

Marloes Wesselink, alumna van de Johan Cruyff Academy Amsterdam, over het succes en de impact van het TeamNL Huis. Zij was van A tot Z betrokken bij de organisatie van het TeamNL Huis in Parijs, de plek waar Nederlandse topsporters en hun fans de Olympische en Paralympische medailles van de Spelen van 2024 vierden

Het TeamNL Huis was tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs 2024 dé plek waar de sporters en Oranjefans de medailles vierden; 90 in totaal waarvan er 25 gewonnen werden door student-sporters van Cruyff Education NL. NOC*NSF kon zich met het TeamNL Huis een “mooier thuis voor Oranje in Parijs niet wensen”. Veel studenten en afgestudeerden in onze community dromen ervan om bij de Spelen te zijn of om een bijdrage te leveren aan zo'n mooi project als het TeamNL Huis, waar het in allerlei opzichten om sport draait. Voor Marloes Wesselink, die beachvolleybal combineerde met de hbo-opleiding Sportmarketing aan de Johan Cruyff Academy Amsterdam en daar in 2014 afstudeerde, is dat werkelijkheid. Ook in Parijs was zij er weer nauw bij betrokken en weet zij als geen ander, wat er allemaal bij komt kijken om van zo'n groot sportproject een succes te maken.

Het TeamNL Huis was in Parijs wat anders dan in het verleden. Na veel mooie jaren Holland Heineken Huis was het nu voor het eerst het TeamNL Huis, waarbij de organisatie in handen lag van NOC*NSF en Papendal en de technische productie door Tribe Company werd gedaan. Het succesvolle concept van het huis bleef behouden, maar er vonden een aantal verschuiving plaats zodat de sport en sportbeleving nog centraler stonden dan voorheen. Zo waren er bijvoorbeeld meer grote schermen in het huis, zodat tegelijkertijd diverse sporten bekeken konden worden om alle fans te bedienen.

“Het TeamNL Huis in Parijs was gedurende de Olympische Spelen van 2024 17 dagen open en vlak daarna openden we tijdens de Paralympische Spelen het TeamNL Huis gedurende 11 dagen  op een locatie vlakbij", aldus Marloes. "We hebben in totaal zo’n 100.000 bezoekers mogen ontvangen in die periode en hebben er de 34 medailles gevierd die door Nederland gewonnen zijn tijdens de Olympische Spelen en de 56 medailles die door Nederland gewonnen werden tijdens de Paralympische Spelen." We spraken met Marloes Wesselink over wat er bij komt kijken om van een sportproject van zulke omvang een groot succes te maken en wat haar zelf daarvan het meest is bijgebleven.

Video: Aftermovie TeamNL Huis Olympische Spelen 2024 in Parijs.

Wat hield jouw rol als projectmanager van het TeamNL Huis in?

Als freelancer werkte ik bij Papendal in het projectteam van het TeamNL Huis. Het was een divers onderlegd en betrokken team dat het TeamNL Huis van A tot Z organiseerde. In mijn rol als projectmanager was ik betrokken bij allerlei aspecten van de organisatie. Van het opzetten van de projectstructuur en afstemmen van planningen met partners en leveranciers, tot het beheren van ticketing en accreditaties voor het TeamNL Huis. Andere verantwoordelijkheden waren het verzorgen van reis en verblijf voor de crew en staff, de coördinatie van werving en inzet van de vrijwillige crew maar ook doorlopende afstemming met de gehuurde locatie in Parijs. Daarnaast werkte ik nauw samen met het show- en programmeringsteam aan een aantrekkelijk programma met bezoekersactiviteiten, live sport kijken, entertainment en huldigingen. Tot slot vond er intensief overleg plaats met het veiligheidsteam en de Franse locatie over crowdcontrol, capaciteitsbeheer en veiligheidsmaatregelen. Al deze diverse taken waren belangrijk, omdat ze bijdroegen aan de succesvolle organisatie en het soepele verloop van het TeamNL Huis.

Wat is belangrijk bij de organisatie van zo’n groot evenement als het TeamNL Huis?

Met ons team werkten we maandenlang aan de voorbereidingen. Naarmate het evenement dichterbij kwam, sloten steeds meer mensen zich aan. Omdat ik met zoveel verschillende domeinen bezig was, was het bouwen aan het TeamNL Huis enorm afwisselend. Een van de belangrijkste zaken om op te letten bij een evenement van deze omvang is het stakeholdermanagement. Je werkt met enorm veel partijen samen die allemaal een gezamenlijk doel hebben en dat is het realiseren van een succesvol en indrukwekkend huis. Maar iedere stakeholder heeft logischerwijs ook eigen wensen, verwachtingen en ideeën en dat wordt allemaal letterlijk onderbracht onder één dak.

Het is een traject van een lange, zorgvuldige voorbereiding, gevolgd door een intensieve eindsprint richting de zomer. Eenmaal in Parijs werkten we bijna dag en nacht samen om er iets bijzonders van te maken. Dat was intensief, maar gaf enorm veel voldoening. Het samenwerken in een groot team, waarin iedereen zijn of haar expertise inzet, vind ik altijd geweldig — zeker bij een project van deze omvang en impact.

Wat vond jij de grootste uitdaging aan dit project?

In Parijs hadden we bij het TeamNL Huis in alle opzichten met grote aantallen mensen te maken: 6.500 bezoekers per dag, een groot team van 250 vrijwillige crewleden en een hele grote groep professionals om alles goed en soepel te organiseren. Die grote omvang maakte het enorm arbeidsintensief. Dat was een hele uitdaging, maar het maakte het ook extra mooi, om deze geweldige belevenis met zo’n grote groep mensen voor een nóg grotere groep bezoekers en sporters mogelijk te maken.

"Je bent met een enorme groep mensen met veel onbekenden om je heen, maar samen deel je hetzelfde gevoel van oranjesucces en trots en euforie. Dat maakt het TeamNL Huis ook zo magisch en uniek"

Wat is jou persoonlijk het sterkst bijgebleven?

Hele mooie en warme herinneringen heb ik aan de sportbeleving die ontstaat als je met zoveel sportkenners en sportliefhebbers samen bent. Sport kijken op de grote schermen en dan de superspannende ontknopingen samen beleven én de sportsuccessen daarna met z'n allen vieren tijdens de huldigingen, dat was echt een geweldige ervaring. Je bent met een enorme groep mensen met veel onbekenden om je heen, maar samen deel je hetzelfde gevoel van oranjesucces en trots en euforie. Dat maakt het huis ook zo magisch en uniek, denk ik.

Video: Aftermovie TeamNL Huis Paralympische Spelen 2024 in Parijs.

Eén van de meest bijzondere momenten voor mij persoonlijk was toen mijn gezin, familie en vrienden langskwamen. Ik kon hen toen eindelijk laten zien waar ik al die tijd zo hard aan had gewerkt en het eindresultaat met hen delen. Dat voelde als iets speciaals, zeker omdat ik vrijwel de hele zomer van huis was voor beide TeamNL Huizen, tijdens de Olympische en de Paralympische Spelen in Parijs.

Een ander speciaal moment was tijdens de Paralympische Spelen, waarbij ik in het TeamNL Huis een van de huldigingsavonden mocht presenteren als host. Omdat ik als freelancer presentatie- en hostwerkzaamheden doe, kon ik die dag mooi de switch maken van mijn organisatierol naar een presentatierol. In een goed gevuld TeamNL Huis, samen met alle trotse familie en fans van de Paralympische sporters, konden we er een hele mooie huldigingsavond van maken om hun prestaties te vieren.

"Ik kwam oud-medesporters, collega’s en studiegenoten uit mijn Cruyff-tijd tegen, die net als ik in de sport actief zijn gebleven. Het maakte me opnieuw bewust van het waardevolle netwerk dat ik heb opgebouwd door mijn sportverleden, mijn studie aan de Johan Cruyff Academy en mijn werk in sportmarketing, evenementen en media"

 

Nog een bijzonder hoogtepunt was het bijwonen van de beachvolleybalwedstrijden onder de Eiffeltoren. Tijdens mijn eigen beachvolleybalcarrière speelde ik daar zelf World Tour events, met datzelfde iconische uitzicht. Om nu  –jaren later en in een totaal andere rol– terug te zijn, voelde als het sluiten van een cirkel.

Voor mij was deze zomer van 2024 in Parijs eigenlijk een plek waar alles samenkwam. Het grote, uitdagende project dat ik mocht doen, was mogelijk dankzij eerdere ervaringen en opdrachten. Tegelijkertijd was het een feest van herkenning: ik kwam oud-medesporters, collega’s en studiegenoten uit mijn Cruyff-tijd tegen, die net als ik in de sport actief zijn gebleven. Het maakte me opnieuw bewust van het waardevolle netwerk dat ik heb opgebouwd door mijn sportverleden, mijn studie aan de Johan Cruyff Academy en mijn werk in sportmarketing, evenementen en media.

Hoe werd de veiligheid van het TeamNL Huis gegarandeerd, zeker na de aanslagen op het spoor buiten Parijs?

Veiligheid was een cruciaal thema bij het TeamNL Huis, een evenement van deze omvang en populariteit. Samen met de safety & security officer van NOC*NSF en de head of security van TeamNL Huis, volgden we alle internationale veiligheidsontwikkelingen op de voet. Via de Nederlandse en Franse overheden en het IOC kregen we voortdurend updates, waarop we onze plannen waar nodig aanpasten.

Op locatie werkten we nauw samen met het Franse securityteam, dat de concerthal Le Zénith -waar het TeamNL Huis georganiseerd werd- goed kende. We hebben ook Nederlandse beveiliging ingeschakeld. Dat gaf extra vertrouwen, zeker met zoveel Nederlandse bezoekers. Daarnaast zorgden we ervoor dat zowel bezoekers als medewerkers vooraf en tijdens de Spelen goed op de hoogte waren van alle veiligheidsmaatregelen. Zo konden we iedereen een veilige en prettige ervaring bieden.

"Ik weet hoeveel tijd en energie je als sporter in je sportcarrière stopt en hoe mooi het is als je dan succes hebt. Dat dan ook vervolgens te kunnen vieren met je familie en vrienden, dat vond ik heel mooi om dat te kunnen realiseren voor de Nederlandse TeamNL topsporters"

 

Ten slotte, in hoeverre was het een voordeel dat jijzelf topsporter bent geweest, bij de organisatie van deze grote sportgebeurtenis?

Zoals duidelijk zal zijn, was zo’n omvangrijk project als het TeamNL Huis natuurlijk flink aanpoten, doorzetten en constant aanpassen. Daarbij komen de vaardigheden die je als topsporter ooit hebt ontwikkeld, natuurlijk altijd weer goed van pas.

Maar mijn verleden als topsporter brengt volgens mij vooral met zich mee, dat een omgeving waarin sport centraal staat als een tweede thuis is en waar ik me heel comfortabel voel. Daarnaast is de sportbeleving, die centraal staat tijdens de Spelen en in het TeamNL Huis, ook extra leuk, omdat ik zelf weet hoeveel tijd en energie je als sporter in je sportcarrière stopt en hoe mooi het is als je dan succes hebt. En dat dan ook vervolgens te kunnen vieren met je familie en vrienden, dat vond ik heel mooi om dat te kunnen realiseren voor de Nederlandse TeamNL topsporters.

Bron coverfoto en galery foto's: TeamNL.