Eerste afstuderen van Johan Cruyff Academy Groningen
Eerste afstuderen van Johan Cruyff Academy Groningen
11 juli 2019
10 jaar Johan Cruyff Academy Tilburg
10 jaar Johan Cruyff Academy Tilburg
25 november 2019
Eerste afstuderen van Johan Cruyff Academy Groningen
Eerste afstuderen van Johan Cruyff Academy Groningen
11 juli 2019
10 jaar Johan Cruyff Academy Tilburg
10 jaar Johan Cruyff Academy Tilburg
25 november 2019
parallax background

Voor het eerst verwelkomt Johan Cruyff Academy esports-professionals in de klas

Drie esports-professionals van Team Gullit, AFC Ajax Esports en FC Groningen Esports zijn toegelaten tot de Johan Cruyff Academy om samen met andere professionele sporters een hbo-opleiding sportmarketing te volgen, ondanks het feit dat ze niet officieel erkend zijn door het Nederlands Olympisch Comité

Iedereen kent wel iemand die videogames speelt. Sommigen kennen esporters binnen de professionele esports-omgeving, maar heel weinigen kennen esports-professionals die een hbo-diploma in sportmarketing willen behalen. Johan Cruyff Academy, trouw aan de missie om topsporters de mogelijkheid te bieden hun sportcarrière te combineren met een vierjarige hbo-opleiding in sportmarketing, heeft dit jaar de eerste drie professionele esporters verwelkomd, twee in Amsterdam en één in Groningen.

De toelating is opmerkelijk, omdat topsporters zonder officiële NOC*NSF-status alleen bij uitzondering aan de Johan Cruyff Academy kunnen beginnen. De drie esporters hebben die status niet, maar de Johan Cruyff Academy heeft nu wel besloten dat het tijd is om de eerste esporters toe te laten, in lijn met Johan Cruijffs’ innovatieve manier om dingen aan te pakken. Jens van der Flier (Team Gullit), Bob van Uden (AFC Ajax Esports) en Nick den Hamer (FC Groningen Esports) hebben aangetoond over exceptioneel talent te beschikken waarbij ze een dusdanig niveau hebben bereikt, dat de Johan Cruyff Academy besloten heeft hen toe te laten, volgens dezelfde toelatingsvoorwaarden die gelden voor andere topsporters.

Team Gullit

Jens van der Flier van Team Gullit is begonnen aan zijn studie aan de Johan Cruyff Academy Amsterdam. Voor Maarten Sonneveld, de marketing manager van Team Gullit, is het duidelijk dat Jens topsport bedrijft. “De definitie van topsport is niet eensluidend, maar bestaat doorgaans uit drie componenten: veel en toegewijd trainen, presteren op een hoog niveau en in een bepaalde tak van sport. Als je FIFA-esporters zoals Jens volgt, kun je met gemak concluderen dat het professioneel trainen en het hoge prestatieniveau aanwezig zijn. De enige vraag die overblijft is of het ’sport’ is. Wat ons betreft is dat absoluut het geval, want net zoals in ‘traditionele sport’ valt er zonder een uitstekende fysieke en mentale conditie niet goed te presteren binnen esports.

Jens zelf is blij dat hij de kans krijgt om esports met een full-time studie aan de Johan Cruyff Academy te combineren. Hij heeft er veel zin in: “Het onderwerp sportmarketing lijkt mij interessant. Ik ben benieuwd hoe deze wereld in elkaar zit ik wil daar graag meer over leren, om dat later toe te passen in de praktijk. Je zit met gelijkgestemde student-sporters in de klas, die allemaal dezelfde ambitie hebben om de top te bereiken in hun sport. Ik denk dat ik van hen veel kan leren en dat we elkaar kunnen helpen.”

Esports en de FIFA game

Esports is de wedstrijdvorm van computerspellen waarbij teams of individuele spelers met elkaar de strijd aangaan. Voor een groot deel gebeurt dit online, maar er worden ook offline grote toernooien georganiseerd. Het bekendste spel is League of Legends, maar de FIFA game heeft veel publiek. “Jens is één van de meest talentvolle, jonge FIFA-spelers ter wereld”, aldus Maarten, “en hij komt sinds kort uit voor de esports van Eredivisieclub AZ. Hij komt meermaals voor in de wereldwijde top-100 van FIFA-spelers.”

De wereld van de sport is veranderd en esports is een opkomend fenomeen waarvan we de impact en het bereik nog niet goed kunnen inschatten. “Esports is uitgegroeid tot een internationale industrie waar miljarden in omgaan”, aldus Maarten, en “de sector bevindt zich in een overgangsfase, in de richting van erkenning als ‘officiële’ sport. Sommige esporters kunnen een redelijk salaris verdienen, maar velen bereiken doorgaans niet het salarisniveau van andere professionele sporters”.

Ook vanuit dit perspectief is het belangrijk dat esporters een maatschappelijke carrière kunnen opbouwen, zodat zij met hun ervaring en nieuwe marketingkennis van de Johan Cruyff Academy, de sector kunnen versterken op het moment zij met topsport moeten stoppen.