In hoeverre is een alumni-netwerk belangrijk?
Wim: Het alumni-netwerk is een
schakel tussen verleden en heden. De verbinding tussen groepen studenten. Zoek naar die groepen die dezelfde ‘opvallende ervaringen’ hadden, waar de ziel van de opleiding hun heden nog raakt, waar de trots overheerst om afgestudeerd te zijn aan “de Cruyff” en waar de ziel van het meegemaakte, nu nog doorleeft in hun levensverhaal. Vertel die stories!
“Veel alumni zijn opdrachtgever, gastspreker, stagebegeleider of trainer van studenten” - Kim Middendorp
Kim: De
alumni zijn onze ambassadeurs en een voorbeeld voor de nieuwe generatie studenten. Het is best lastig om tot een georganiseerde activatie van ons alumni-netwerk te komen, want onze core business is natuurlijk het ontwikkelen van toekomstige professionals in sportmarketing. Het is dan ook fantastisch om te zien dat we in de markt veel van onze alumni tegenkomen. Zij zijn opdrachtgever, gastspreker, stagebegeleider of trainer van onze studenten. De bereidheid van alumni is groot om kennis en kunde over te brengen aan huidige studenten. We zouden dit dus graag structureler willen aanpakken. Ik nodig alumni uit om met ons in contact te treden om ideeën uit te wisselen om hier structureel meer mee te doen.
Er zijn nu veel andere duale studieloopbanen. Is er toekomst voor de Johan Cruyff Academy?
Kim: Zeker. We leveren als Johan Cruyff Academy Nederland elk jaar rond de 50 alumni af. Dit zijn student-sporters die in vier of vijf jaar hun hbo-diploma binnenhalen en van grote waarde zijn voor de sportmarkt. Deze studenten zijn bij afstuderen soms nog actief topsporter, of zijn vol van start gegaan met hun maatschappelijke loopbaan, beide conform de visie van Johan Cruijff. Die visie is dus nog net zo actueel als 20 jaar geleden.
Wat is belangrijk om in de gaten te houden voor de toekomst?
Wim: De
voorzieningen voor sporters zijn hbo-breed tegenwoordig veel beter geregeld dan vroeger. Jonge mensen vragen soms aan mij: “Waarom was Johan Cruijff zo beroemd?” (Wim lacht en zegt: “Jaja, verbazingwekkend maar echt waar”). Maar juist daarin liggen de kansen voor Johan Cruyff Academy om te werken aan onderscheidend vermogen! Wat gekoesterd moet worden zijn
de eigenheden van Johan Cruijff, zowel op de locatie als binnen het curriculum. De didaktiek en methodes moeten een
Cruyffiaans karakter behouden. Hij was een genie in ruimtelijk denken en dacht zowel aan studenten als aan kansarmen en gehandicapten. Dat Cruyffiaanse gedachtegoed – dat we nu ‘
Cruyff Legacy’ noemen – geeft geweldige aanknopingspunten voor het onderwijs.
Kim: We zijn altijd bezig met twee componenten: Enerzijds hoe we om moeten gaan met de steeds intensiever wordende
topsportprogramma’s waar onze studenten aan deelnemen en anderzijds hoe we ervoor zorgen dat de kennis en kunde van het steeds in ontwikkeling zijnde
(sport)marketing-vakgebied actueel blijft. Dit blijven we richting de toekomst ook doen, waarbij we op een Cruyffiaanse wijze het tijd en plaats onafhankelijk onderwijs kunnen bieden, sport en studie structureel verbinden en de ontwikkeling van de student centraal zetten.
Wil je tot slot nog iets kwijt?
Wim: Je doet het uiteindelijk voor de student, die heeft recht op een mooie positie in de maatschappij. Door de bijzondere combinatie van sport en studie en de intensieve begeleiding van de studenten, was het contact met hen intens.
Iedere dag was er waardering en respect van de kant van de student. Nu ik gestopt ben merk ik dat nog steeds. Ik heb nog veel contacten, krijg uitnodigingen en ontmoet nog regelmatig alumni, die oprecht hun dank en waardering blijven tonen. Dat is top en ik ben daar enorm dankbaar voor.