Karlijn Swinkels
21 juni 2022Marco Doets
4 augustus 2022Karlijn Swinkels
21 juni 2022Marco Doets
4 augustus 2022Paralympiër maakte een switch van zwemmen naar atletiek
Paralympiër Gert-Jan Schep, die zowel het Johan Cruyff College als de Johan Cruyff Academy afrondde, stapte in zijn sport over van zwemmen naar atletiek. Waarom maakte hij die switch en hoe verliep zijn duale loopbaan?
Atleet Gert-Jan Schep rondde in 2014 zijn hbo-opleiding Sportmarketing af aan de Johan Cruyff Academy Amsterdam. Maar hij begon zijn topsport-carrière als zwemmer, wat hij destijds combineerde met de mbo-opleiding Sport & Business aan het Johan Cruyff College. Gert-Jan heeft sinds zijn geboorte een vorm van CP, wat zich uit in spasmen in zowel zijn armen als benen. Hij zwom in de S8 klasse en behaalde een aantal mooie resultaten, zoals een vierde plek op de 200 meter wisselslag op het WK van 2006 en een vijfde plek op de Paralympische Spelen van Athene in 2004. Na een vervelende blessure in 2007, waarbij hij zijn bicepspees afscheurde in zijn rechterschouder en te maken kreeg met spasme en terugvallen, heeft hij een herstelperiode van acht jaar gehad. Hierna verruilde hij het zwembad voor de atletiekbaan. Hoe gaat het nu met Gert-Jan Schep en hoe beleeft hij Paralympische topsport?
Heb je momenten dat je het zwemmen mist?
Ik heb mij altijd gefocust op het herstel en weer kunnen sporten, maar zwemmen was mijn lust en mijn leven en dan zijn er zeker momenten dat je het mist. Vooral toen ik in 2007 de bicepspees afscheurde en het plotseling wegviel. Dat was een moeilijke tijd en vooral tijdens de herstelperiode heb ik het vaak gemist.
“Ik droomde altijd van een medaille op een eindtoernooi” – Gert-Jan Schep
Dat is ook geen wonder, want ik trainde meerdere keren per dag. Het maakte dus een groot deel uit van mijn leven en dankzij het zwemmen kon ik deelnemen aan de Paralympics in Athene in 2004 en WK’s in 2002 en 2006. Ik ben ook trots op mijn resultaten. Ik had meerdere wereldrecords en Europese records op mijn naam staan en kwalificeerde me met vier limieten voor de Paralympics in Beijing in 2008. Ik droomde altijd van een medaille op een eindtoernooi.
Zwemmen of atletiek?
Ik voelde mij altijd als een vis in het water, alsof ik er één mee was. Het gaf een gevoel van vrijheid en ik genoot er elke seconden van. Maar ik kan niet echt kiezen, want datzelfde gevoel heb ik ook met atletiek, maar dan als een soort cheeta op de atletiekbaan.
Hoe ziet jouw atletiekcarrière eruit?
Door mijn blessure in 2007 was zwemmen niet meer mogelijk. Ik wilde graag actief blijven en kijken wat er mogelijk was qua sport. Rennen heeft mij altijd al een gevoel van vrijheid gegeven. Daarom was ik heel blij toen ik gescout werd door de talentcoach van de Paralympische atletiek. Zo kwam ik in contact met atletiek als topsport. Een extra bijzonder moment, was toen ik op het EK in 2018 zilver pakte op de 400 meter: ik won mijn medaille op een eindtoernooi. En die acht jaar van herstellen kwam toen als een film voorbij.
“Toen ik de medaille won op het EK atletiek, kwam die acht jaar van herstellen als een film voorbij” – Gert-Jan Schep
In 2020 raakte ik echter weer geblesseerd, eerst aan mijn teengewricht en later kwamen er spasme terugvallen bij. Ik ben op dit moment nog volop bezig met het herstel. Gelukkig gaat het steeds beter, maar helaas heb ik niet mee kunnen doen in Tokyo. Ik zat dichtbij de limieten en het kwam steeds dichterbij. Het was waardeloos dat ik niet heb kunnen deelnemen, maar ik heb er alles aan gedaan. Uiteraard heb ik het gevolgd en ik heb mij daarnaast gericht op mijn eigen herstel. Dit gaat stapje voor stapje. Herstel is het allerbelangrijkste. Daarnaast wil ik terugkeren op de atletiekbaan. Ik zeg altijd "Never ever give up!"
Denk je dat je ook zover in sport was gekomen, als je geen beperkingen zou hebben gehad?
Mijn beperking is onderdeel van wie ik ben en ik heb er altijd mee te maken. Ik heb mijn hele leven - en dat zal zo blijven - altijd hard gewerkt, om te kunnen wat ik allemaal kan en te bereiken wat ik heb bereikt. Daarom ervaar ik, denk ik, zo’n gevoel van vrijheid en geniet ik zo van alles wat ik kan. Of ik dat zonder mijn beperking ook zou hebben? Ik zou niet weten waarom niet.
Hoe was het om je sport te combineren met de Johan Cruyff Academy?
Ik heb altijd geloofd in de combinatie studie en topsport (en werk en topsport), omdat het je op beide vlakken verder brengt: je vaardigheden op verschillende vlakken gebruiken. Ik heb altijd met heel veel plezier gestudeerd. En ben erg blij dat de Johan Cruyff Academy Amsterdam de mogelijkheid bieden om de combinatie topsport en studie te maken. Uiteraard was het een leuke uitdaging. Discipline, duidelijke communiceren en goed plannen zijn hierbij erg belangrijk. Net als proactief zijn, doelgericht werken en samenwerken. Dit zijn voorbeelden van vaardigheden die ik allemaal heb versterkt tijdens mijn studie aan de Johan Cruyff Academy en mijn universitaire master daarna.
“Discipline, duidelijke communiceren en goed plannen zijn belangrijk op de Johan Cruyff Academy” – Gert-Jan Schep
Mijn studie komt goed van pas in mijn huidige werk. Ik ben online marketeer bij UBR voor Werken Voor Nederland, dat gericht is op Employer branding, het versterken van de Rijksoverheid als aantrekkelijk werkgever en het werven van kandidaten voor vele vacatures door middel van online campagnes. Ik hou mij voornamelijk bezig met het strategisch adviseren en opzetten van online advertentiecampagnes via socialmediakanalen en Google. Dit doe ik voor verschillende rijksorganisaties.
Toen ik zwom deed ik trouwens het Johan Cruyff College. Als ik terugkijk op beide 'Cruyff-studies' zie ik vooral overeenkomsten: bij beiden ligt de nadruk op leren door toepassing en zijn er bevlogen docenten die je altijd willen helpen. Verder ligt bij de Johan Cruyff Academy nog meer nadruk op de theoretische kant en eigen initiatief, ten opzichte van het Johan Cruyff College.