Sanne Meijer
18 april 2018Sanne Meijer
18 april 2018"Actief en snel reageren, zo ben ik als badmintonner en als student"
Vincent de VriesVincent de Vries combineerde badminton op topniveau met de Johan Cruyff Academy. Hij woonde een aantal jaren op Papendal, waar hij met de nationale selectie trainde en op internationaal niveau meedeed. Door blessures deed hij een stapje terug.
Vincent de Vries, alumnus van de Johan Cruyff Academy Tilburg, kwam op 7-jarige leeftijd al in contact met badminton via Sportwijs, een initiatief van Sportbedrijf Arnhem. "Al snel was ik niet meer van het veld te slaan en na een jaar speelde ik in de competitie", zegt Vincent.
Badminton werd Vincent's passie: "Het is een snelle, explosieve en fysieke sport, waardoor ik er goed mijn energie in kwijt kan. Het is ook een tactisch spel, waarbij ‘ieder nadeel z’n voordeel heeft’. Omdat ik vrij lang ben, zijn lage shuttles bijvoorbeeld niet fijn, dus moet ik er voor zorgen dat ik ze zoveel mogelijk hoog krijg, waar ik in het voordeel ben.
Een andere uitdaging was om de focus op de studie te houden. Doordat de meeste studiegenoten sowieso een sterke focus op de sport leggen, ontstond er gemakkelijk wat minder betrokkenheid bij studieprojecten. Als student-sporters moesten we leren om de focus ook op de studie te houden, want dat ga je in je werk ook meemaken.
Badminton werd Vincent's passie: "Het is een snelle, explosieve en fysieke sport, waardoor ik er goed mijn energie in kwijt kan. Het is ook een tactisch spel, waarbij ‘ieder nadeel z’n voordeel heeft’. Omdat ik vrij lang ben, zijn lage shuttles bijvoorbeeld niet fijn, dus moet ik er voor zorgen dat ik ze zoveel mogelijk hoog krijg, waar ik in het voordeel ben.
Wat waren de grootste uitdagingen tijdens je studie?
Omdat je in een klas zit met allemaal topsporters met hun eigen weekschema, moesten we veel online plannen en communiceren. Sommige mede-studenten zag ik drie dagen in de week, maar anderen bijna nooit, waardoor de groepsprojecten de grootste uitdaging vormden.Een andere uitdaging was om de focus op de studie te houden. Doordat de meeste studiegenoten sowieso een sterke focus op de sport leggen, ontstond er gemakkelijk wat minder betrokkenheid bij studieprojecten. Als student-sporters moesten we leren om de focus ook op de studie te houden, want dat ga je in je werk ook meemaken.
Deelde je lief en leed met studiegenoten?
Het ging gelukkig niet altijd over sport, maar vaak wel. We hadden het dan bijvoorbeeld over de frustraties van een verloren wedstrijd of een slechte training. Op onze whatsapp-groep feliciteerden we elkaar met behaalde sportresultaten. Omdat we allemaal op een hoog niveau sportten, hadden we aan een half woord genoeg. Het was fijn om je ei kwijt te kunnen.Hoe hielp sport jou in je studie?
Doorzettingsvermogen, doelgericht werken en altijd actief zijn en beter willen worden, dat zijn kenmerken die elke topsporter heeft. In de studie vertaalt zich dat naar het willen halen van tentamens en zorgen dat je werk op orde blijft, duidelijk communiceren met de rest van de klas en je altijd inzetten tijdens projecten.En hielp je studie jou ook in je sport?
Ja, want studeren verbreedt je gezichtsveld. Je leert in je sport verder te kijken dan je neus lang is.Foto header: Dunlop/Slazenger Benelux
Je hebt ook mensen van buiten de sport nodig, om de situaties vanuit verschillende invalshoeken te bekijken, maar in principe ben ik het met Johan Cruijff eens dat meer sporters de sportsector zouden moeten leiden. Hoe vaak zie je niet dat sportorganisaties kapot gaan, omdat de verkeerde mensen op de verkeerde plekken zitten? Sport is emotie, en inlevingsvermogen zou een verplichte competentie moeten zijn voor sportbestuurders.