Laurens Bianchi - De continue uitdaging bij creatieve marketing is het simpel te houden - Johan Cruyff Academy
De continue uitdaging om creatieve marketing simpel te houden
1 juli 2020
Header - Topsporters als merk op social media - Johan Cruyff Academy
Topsporters als merk op social media
1 september 2020
Laurens Bianchi - De continue uitdaging bij creatieve marketing is het simpel te houden - Johan Cruyff Academy
De continue uitdaging om creatieve marketing simpel te houden
1 juli 2020
Header - Topsporters als merk op social media - Johan Cruyff Academy
Topsporters als merk op social media
1 september 2020
parallax background

Gemotiveerd blijven in onzekere tijden, in de sport en studie

Amber van der Hulst, student aan de Johan Cruyff Academy en profwielrenster bij Team Parkhotel Valkenburg, gaat in op haar motivatie om er helemaal voor te gaan in haar sport en studie, juist nu, in deze onzekere tijd.

In het wielrennen komen de wedstrijden weer op gang. "Voordat Covid-19 losbrak, kwam mijn motivatie voornamelijk uit de wedstrijden voort", vertelt Amber van der Hulst, de twintigjarige studente aan de Johan Cruyff Academy op haar blog voor Wattworks." Je begint in de wintermaanden richting het wegseizoen te trainen en je weet waarvoor je het doet: om in vorm te zijn als de wedstrijden beginnen. En om tijdens die wedstrijden met je team de doelstellingen te halen."

“Dankzij de wedstrijden had ik een doel. Nu moest ik mijn motivatie herzien” - Amber van der Hulst

Dit jaar is er veel onzekerheid over hoe sportwedstrijden en competities precies georganiseerd worden. Amber is profwielrenster bij Team Parkhotel Valkenburg en gaat in op haar motivatie in sport, en hoe ze daaraan werkt, juist nu, in deze onzekere tijd. Ze geeft een aantal tips en vertelt hoe ze haar topsport met haar hbo-studie combineert.

Om in de 'wielren mood' te komen trappen we af, door deze documentaire (8'29 minuten) van Team Parkhotel Valkenburg te delen: "Pushing Dreams, when teamwork makes the dream work" uit 2019, waarin rijdsters Lorena Wiebes en Demi Vollering, en operations manager Raymond Rol, vertellen wat 'Pushing Dreams' voor hen betekent en wat hen motiveert om te presteren in sport:

Je haalt je motivatie nu uit andere bron?

Toen de coronacrisis uitbrak kregen we direct erna te horen dat alle sportwedstrijden voor onbepaalde tijd geschrapt zouden worden. Ook werd duidelijk dat het niet snel weer zo zal worden als ervoor. Geen wedstrijden! Waar train je dan nog voor?

Maar ik realiseerde me dat mijn concurrenten ook gewoon doorgingen. Ze blijven zichzelf ontwikkelen. Ik wil daarbij niet achterblijven, want ik weet heel goed waar ik over een paar jaar wil staan! Dus heb ik besloten om meer te genieten van het trainen, op de fiets in het mooie Nederland.

“Ik heb besloten om meer te genieten van het trainen, op de fiets in het mooie Nederland” - Amber van der Hulst

De onzekerheid over de wedstrijden is er nog steeds wel. Ook al hebben wij een wedstrijdprogramma gekregen, volledige zekerheid is er niet. De verwachting is dat wij nu snel weer gaan beginnen aan de koersen. Ik heb mijn trainingsintensiteit opgeschroefd, ik ga ervoor!

Tips

Misschien is je motivatie om te sporten weggevallen doordat een fietsevenement, fietsvakantie of hardloopwedstrijd niet is doorgegaan. Probeer eens iets nieuws, dicht bij huis, waar je enthousiast van wordt en waar je energie van krijgt:
  • Houd je sportactiviteiten bij en analyseer ze met een goede app om progressie te boeken. De trainers van Wattworks gebruiken bijvoorbeeld Strava. Je kan jezelf motiveren om proberen een ‘kopje’ te halen.
  • Organiseer je eigen tijdrit. Bepaal voor jezelf een vaste route in de buurt, die je steeds sneller probeert af te leggen, op de fiets, rennend of lopend. Je kan dan gemakkelijk bijhouden of je verbetert. Ook weet je waarvoor je traint en raak je gemotiveerd als je progressie boekt. Extra tip: Doe het samen!
  • Houd een evenement voor ogen. Momenteel zit het er nog niet in om deel te nemen aan een evenement, maar probeer voor jezelf een evenement te visualiseren, waar je over een jaar aan zou willen deelnemen. En ga daarvoor alvast trainen!

Amber over haar motivatie om naast topsport ook een hbo-studie te doen


De combinatie van topsport en studie is voor mij goed te doen. Ik vermoed dat het door mijn mindset komt. Ik weet dat de topsport-wereld een onzekere wereld is en dat de kans bestaat dat het zomaar afgelopen kan zijn. Daarnaast wil en zal ik mijn brood moeten verdienen na het wielrennen, ook als ik nog vele jaren door mag. Dan is het belangrijk om een diploma op zak te hebben. Bovendien kan ik de kennis die ik opdoe in de studie, ook meenemen in mijn topsportcarrière.

De afgelopen twee jaar heb ik mijn studie en sport al gecombineerd en dan was het fijn dat er de mogelijkheid was om deadlines en toetsen uit te stellen op de momenten dat ik het anders niet zou redden.

Ook vind ik de afwisseling tussen topsport en studie heel fijn. Ik begin de dag met trainen en in de middag en avond zit ik aan mijn studie. Dat is voor mij een standaard dagindeling en dat werkt goed. Wel moet ik erbij zeggen dat ik de laatste maanden wat meer tijd heb gehad voor mijn studie, dan anders. De combinatie was waarschijnlijk dit jaar wel moeilijker geweest, als ik met de ploeg een vol sportprogramma gehad zou hebben. Dan zou ik lange reisdagen hebben gehad met buitenlandse wedstrijden en de bijkomende vermoeidheid, die ervoor zorgt dat ik dan niet zo makkelijk aan studeren toekom. Want áls ik dan de energie gehad zou hebben, had ik deze niet kunnen besteden aan mijn studie; die energie moet je dan juist besparen en gebruiken in de wedstrijd.

Wat houdt je gemotiveerd?

Deze dingen zijn voor mij key, zegt Amber op haar blog voor Wattworks. Het zijn dingen die anderen misschien herkennen, of hen kan helpen bij motivatie:

  • Noteer je doelstelling, zodat je weet waarvoor je het doet.
  • Formuleer tussendoelstellingen. Schrijf de tussenstappen op die je nodig hebt om je doelstelling te bereiken. Dit kan je doen door je doel in fases op te delen. Ik realiseerde me hoe belangrijk tussenstappen zijn na een ontmoeting met de Zweedse oud-profwielrenster Emma Johansson, die ons vertelde hoe zij via tussenstappen tot een zilveren medaille op de Olympische Spelen in Rio kwam.
  • Zorg voor regelmaat. Zorg dat je weet wanneer je gaat trainen en plan daar vaste dagen en tijden voor in. Hierdoor zal je minder snel uitstellen of afstellen, want ze zeggen niet voor niets: 'van uitstel komt afstel' :).
  • Deel je doelstellingen. Vertel aan de mensen om je heen waar je voor gaat. Hoogstwaarschijnlijk zullen ze je gaan steunen en helpen.
  • Doe het samen. Samen een doel behalen, of samen trainen, maakt het behalen van je doelstellingen makkelijker en leuker. En daarnaast kan je jouw enthousiasme met hen delen.

Hoe houd je het vol, topsport én een fulltime hbo-studie?

De belangrijkste uitdaging is een goede voorbereiding en planning. Ik probeer voor elke blok van mijn studie duidelijk te hebben wanneer de deadlines zijn, wat ik moet leren en hoe ik zorg dat ik alles op tijd studeer. De eerste twee jaar kregen wij vanuit de studie de opdracht om een planning te maken voor elke periode en dat heeft voor mij zeker geholpen. En dit neem ik tot de dag van vandaag nog steeds mee. Ik ben vanuit mijzelf al erg georganiseerd, maar vanuit mijn studie heb ik nog meer de essentie ervan ingezien. Ik moet blijven plannen als ik de combinatie van sport en studie wil behouden.

Tot slot, waar zie je jezelf over 10 jaar?

Over tien jaar zou ik willen dat ik erom bekend sta dat ik onwijs hard kan fietsen, waarbij ik deel uitmaak van de top van de wereld en meerdere mooie wedstrijden op mijn naam heb staan, zoals de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Ik wil succesvol worden in de wielrensport.

En als ik over tien jaar niet meer zal wielrennen door één of andere reden, dan wil ik succesvol worden in mijn werk of op het gebied van ondernemen. Ik streef ernaar om het beste uit mijzelf naar boven te halen en ik wil gewoon niet stilzitten, maar te blijven doorgroeien.