Waardecreatie in de Sport van Morgen: nieuwe minor gebaseerd Johan Cruijffs Legacy
Johan Cruyff Academy lanceert minor, gebaseerd op Legacy van Johan Cruijff
16 maart 2020
Johan Cruyff Academy verwelkomt 88 sporters dit nieuwe studiejaar
Johan Cruyff Academy verwelkomt 88 student-sporters
7 september 2020
Waardecreatie in de Sport van Morgen: nieuwe minor gebaseerd Johan Cruijffs Legacy
Johan Cruyff Academy lanceert minor, gebaseerd op Legacy van Johan Cruijff
16 maart 2020
Johan Cruyff Academy verwelkomt 88 sporters dit nieuwe studiejaar
Johan Cruyff Academy verwelkomt 88 student-sporters
7 september 2020
parallax background

Dubbele challenge voor studenten: fondsenwerving stichting ALS en ontwikkeling vaardigheden

De studenten van de Johan Cruyff Academy Groningen sportten voor het goede doel, de stichting ALS, en trainden zo tegelijk hun professionele vaardigheden, als onderdeel van het studieprogramma.

Studenten van de Johan Cruyff Academy Groningen gingen gezamenlijk een uitdaging aan: een mooi bedrag ophalen voor stichting ALS, de organisatie die oplossingen probeert te vinden voor de verschrikkelijke spierziekte ALS. On the job ontwikkelden ze ook professionele vaardigheden op het gebied van sales en ondernemerschap. Op 16 september was er een eindevenement op de Waddeneilanden, om een laatste boost aan de donaties te geven.

Maar wat is ALS eigenlijk? In deze video wordt het uitgelegd:

Waarom hebben jullie stichting ALS gekozen?

Alle studenten van de Johan Cruyff Academy sporten op een hoog niveau in verschillende takken van sport: wielrennen, paardrijden, atletiek, schaatsen, volleybal en noem maar op. Om optimaal te presteren ben je als topsporter erg afhankelijk van je lichaam. Velen van ons hebben tijdens hun carrière te maken gehad met tegenslagen en blessures.

Het is frustrerend als je de beperkingen van je lichaam voelt. Het gevoel dat hierbij vrijkomt, het niet meer kunnen sporten, het beperkt worden in je bewegingen en niet meer in staat zijn om de dingen te doen, zoals je die graag zou willen doen, is simpelweg verschrikkelijk. Daarom hebben we ons ingezet voor de stichting ALS in haar strijd tegen deze spierziekte.

Wat is de link met de studie?

Bij het ophalen van donaties pasten de studenten de vaardigheden en theorieën toe, die zij leerden in hun hbo-studie Sportmarketing, een leerroute van Commerciële Economie: Het benaderen van bedrijven, het op de juiste manier overbrengen van de gezamenlijke missie: 'Waar gaan we voor?' en het verhaal 'achter' de activiteiten.

Daarnaast was er een link met sport, vooral wat betreft bewustwording: Als topsporters zijn de studenten van de Johan Cruyff Academy enorm afhankelijk van het goed functioneren van het lichaam en dan met name de spieren. Dat er helaas mensen zijn die met een spierziekte als ALS geconfronteerd worden, maakt duidelijk dat 'lekker even sporten' zeker niet voor iedereen is weggelegd.

Wat hebben jullie precies georganiseerd?

De studenten hebben individueel of met hun groep, via verschillende activiteiten geld ingezameld voor stichting ALS. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het benaderen van het persoonlijke netwerk, het organiseren van fundraising-activiteiten, zoals sportevenementen, sportdagen en challenges en het benaderen van bedrijven.

"We organiseerden een eindevenement op 16 september, om op alle Waddeneilanden geld in te zamelen voor het goede doel" - Jelle van der Veen, student

De actie werd afgesloten met een eindevenement. Een evenement waar iedereen naartoe werkte en waarop het opgehaalde bedrag bekendgemaakt werd. Dit zou eerst het beklimmen van de Mont-Ventoux worden, maar dit kon helaas niet doorgaan door het coronavirus. Daarom werd op 16 september een eindevenement op alle Waddeneilanden georganiseerd.

De challenge was dat op die dag de studenten op alle Waddeneilanden - dus Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog - in estafettevorm een ronde gingen wielrennen. Hieromheen werden op die dag nog andere fondsenwervende activiteiten georganiseerd, die gericht waren op de eigen sport - zoals clinics - of juist heel iets anders, zoals sportgerelateerde challenges en activiteiten voor bedrijven, etc.

Twee studenten, Bo Oudhof en Sascha Blok, waren aanwezig om de groep te ondersteunen. Zij maakten ook foto’s en video’s, voor de exposure van de activiteiten op social media en voor het maken van een aftermovie voor bedrijven.

Uiteindelijk ging het erom dat het een leuke en gezellige dag werd, waarbij een laatste boost gegeven werd aan alle activiteiten om zoveel mogelijk op te halen voor het goede doel: de stichting ALS. Help de studenten om ALS de wereld uit te trappen! Klik hier