Topsporters als merk op social media
1 september 2020Voor ondernemen en wielrennen geldt: Van tegenwind word je sterker!
1 november 2020Topsporters als merk op social media
1 september 2020Voor ondernemen en wielrennen geldt: Van tegenwind word je sterker!
1 november 2020Ontwikkelingen in vrouwenvoetbal, vanuit het perspectief van een voetbalster
Amber Verspaget, alumna Johan Cruyff Academy, voetbalt bij ADO Den Haag Vrouwen in de Eredivisie. Hoe ervaart ze als profvoetbalster de ontwikkelingen die het vrouwenvoetbal heeft doorgemaakt?
Het gaat goed met vrouwenvoetbal. Vooral door de successen van de Oranjeleeuwinnen is er meer aandacht voor. Het aantal vrouwelijke voetballers is in Nederland gestegen naar ruim 160.000 en de verwachting is dat die groeiende trend doorzet (bron: KNVB, jaarverslag 2019). Maar de positie van vrouwenvoetbal is niet waar het hoort te zijn.
Met Amber Verspaget gaan we in op hoe zij de ontwikkelingen in het vrouwenvoetbal beleeft, vanuit haar ervaringen als professionele voetbalster bij een Eredivisie club.
Het vrouwenvoetbal zit in de lift. Wat merk jij daarvan bij jouw club?
Het vrouwenvoetbal stijgt en dat is ook bij ADO Den Haag het geval. De stichting is opgericht om het vrouwenvoetbal in Den Haag op het hoogste niveau een (nog) beter perspectief te bieden. Zo is ADO Den Haag Vrouwen ook in het bezit van een beloften team en twee jeugdteams en proberen ze zelfopgeleide talenten door te laten stromen naar het eerste elftal.“ADO Den Haag probeert zelfopgeleide talenten door te laten stromen naar het eerste elftal.” - Amber Verspaget
Ook de faciliteiten zijn goed. Afgelopen seizoen trainden en speelden wij onze wedstrijden in het stadion. We hadden een vaste kleedkamer en een box in het stadion en konden gebruik maken van de gym.
Helaas is ADO Den Haag Vrouwen nog niet zo ver dat elke speelster full prof kan zijn. Dat is iets waar niet alleen ADO Den Haag, maar ook de andere Eredivisie clubs, nog sprongen in kan maken..
Het vrouwenvoetbal staat nog niet op het niveau van mannenvoetbal, bijvoorbeeld qua investeringen, media-aandacht en fans. Wat vind je daarvan?
Ja, natuurlijk zijn er die verschillen. Men ziet sneller een mannelijke voetballer als uithangbord, dan een vrouwelijke voetbalster. Vrouwenvoetbal is wat dat betreft het ondergesneeuwde kindje, maar het gaat wel de goede kant op. Het is prachtig dat ING de eerste sponsor is geworden van de Vrouwen Eredivisie“Bij de clubs waar ik heb gespeeld, werd het vrouwenvoetbal goed gewaardeerd” - Amber Verspaget
Maar ik denk dat het beter is om vrouwenvoetbal niet teveel met mannenvoetbal te vergelijken. Want op zich is de interesse in het Nederlands vrouwenvoetbal er nu duidelijk wel. Elke week wordt er dit seizoen een wedstijd uitgezonden op tv door Fox Sports. De Oranjeleeuwinnen hebben een heel legioen aan fans en bijna iedereen is daar full prof. De fans zijn er bij de Eredivisieclubs in Nederland ook, alhoewel minder.
“In de top van het voetbal zijn weinig vrouwen bepalend. Daar is nog veel te winnen” - Amber Verspaget
Bij de clubs waar ik voor heb gespeeld, wordt in mijn ervaring het vrouwenvoetbal erg gewaardeerd. Er zijn afdelingen voor vrouwenvoetbal en er zitten veel vrouwen in bijvoorbeeld het bestuur. Vooral in het vrouwenvoetbal zijn er veel vrouwen leidinggevend, maar over het algemeen zijn er wel nog erg weinig vrouwen die echt een belangrijke functie hebben binnen de voetbalwereld. Zeker bij het mannenvoetbal is er wat dat betreft nog veel te winnen!
Hoe was dat vroeger, om als meisje te voetballen met de jongens?
Ik vond het leuk om als meisje tussen de jongens aan de tegenstanders te laten zien, dat meiden ook kunnen voetballen. Toen ik over moest naar de B (O17 leeftijd), besloot ik me verder te ontwikkelen bij het CTO Eindhoven. Daar speelden we de wedstrijden in een jongenscompetitie en trainden we vijf á zes keer in de week. Een hoogtepunt van die tijd was een bezoek aan Egypte, om het vrouwenvoetbal daar op de kaart te zetten. We verzorgden clinics, bezochten de piramides en speelden een wedstrijd tegen het Egyptische nationale elftal, die we met 3-0 wonnen.“Om als meisje in een jongenscompetitie te spelen, is erg goed geweest voor mijn ontwikkeling” - Amber Verspaget
Je valt natuurlijk op als je als het enige meisje in het veld tussen de jongens aan het voetballen bent. Om als meisje in een jongenscompetitie te spelen, is erg goed geweest voor mijn ontwikkeling. Over het algemeen zijn jongens wat fysieker, vaardiger en sneller. Op die gebieden kan je, als je jong bent meer leren van jongens dan van andere meiden.
“Wilhelmina Boys stond positief tegenover gemixte teams. Het was een voorbeeld voor veel andere clubs” - Amber Verspaget
Ik ging op voetbal door vriendjes die op voetbal zaten. Mijn vader was trainer bij Wilhelmina Boys en ik ging vaak mee om te kijken hoe dat er aan toeging. Ik ben daar begonnen met spelen en die club stond altijd positief tegenover gemixte teams. Ik werd in de selectieteams opgenomen en volledig geaccepteerd door de club. Zij gaven mij destijds de kans om me net zo goed te kunnen ontwikkelen als de jongens op mijn leeftijd. Ik denk dat dat een voorbeeld is geweest voor vele andere clubs, waar dat minder vanzelfsprekend was.
Mag je, vanuit die ervaring, concluderen dat het voetbal voldoende geëmancipeerd is?
Ik denk dat het vrouwenvoetbal nog niet voldoende geëmancipeerd is, maar dat het wel op de goede weg zit. Veel Eredivisie speelsters gaan naar school, of werken parttime, omdat ze weten dat ze met voetbal niet genoeg zullen verdienen. Daarentegen zijn er ook speelsters in Nederland die er wel van kunnen leven. Daar moet het uiteindelijk voor alle Eredivisie speelsters naartoe.“Het voetballen zelf levert simpelweg niet genoeg op. Een duale carrière is noodzaak” - Amber Verspaget
Een duale carrière, zoals ik op de Johan Cruyff Academy had, is natuurlijk goed voor de ontwikkeling van een bredere kijk sport. Maar voor de meeste speelsters in het vrouwenvoetbal is het ook pure noodzaak. Vrouwenvoetballers op hoog niveau spannen zich relatief veel in, voor hetgeen ze willen bereiken op sportief gebied. Er wordt van je verwacht dat je naast je baan als voetbalster, nog parttime werkt of naar school gaat. Het voetballen bij de meeste clubs in de Eredivisie Vrouwen levert gewoon niet genoeg op.
“In vrouwenvoetbal kan je niet blijven voetballen op Eredivisie niveau, als je die passie niet hebt” - Amber Verspaget
Ik denk dat vrouwenvoetballers daarom echt van het spelletje houden. Je kan niet blijven voetballen op Eredivisie niveau, als je die passie niet hebt. Ik denk dat er wat dat betreft vaak te gemakkelijk gekeken wordt naar het vrouwenvoetbal.
Quick Fact
Trainingskampen.nl
Amber deed haar afstudeerstage bij Trainingskampen.nl waar ze onderzocht op welke manier de organisatie nog beter in kan spelen op de wensen en behoeften van vrouwenvoetbalteams. Daaruit kwam naar voren, dat vrouwenvoetbalteams wel degelijk open staan voor een trainingskamp.
Maar waar mannenteams vaak over sponsoren beschikken voor dergelijk activiteiten, moeten vrouwenteams meestal zelf zorgen voor fundraising of een sponsoractie, om een trainingskamp te kunnen bekostigen.
Wilfred Schoonderbeek van Trainingskampen.nl hierover: “Vanuit ons perspectief is het belangrijk dat vrouwenvoetbal als volwaardig product gezien gaat worden, want dan hoort een trainingskamp er gewoon bij, net zoals nieuwe shirts en hesjes aan het begin van een seizoen. Voor de verdere professionalisering van vrouwenvoetbal is het daarom belangrijk dat dergelijke randvoorwaarden beter georganiseerd worden, wat uiteindelijk natuurlijk een kwestie van budget is.”
Wat wil je graag bereiken?
ADO Den Haag wil tot de top 3 van Nederland gaan behoren. We kunnen het FC Twente, PSV en Ajax erg lastig maken. Dat is in het verleden ook gebleken, want ze lieten nogal eens wat punten tegen ons liggen. ADO Den Haag Vrouwen heeft één keer de titel veroverd. Je kan ADO omschrijven als een geduchte tegenstander voor elke andere ploeg.ADO is ook een echte cupfighter. Ze wonnen drie keer de beker en elk seizoen presteren ze het om ver te komen. Eén van de doelstellingen is dan ook om de beker te winnen.
“Na mijn kruisbandblessure ben ik nu fit. Mijn doel is om weer met plezier op het veld te staan en daarmee een basisplek te veroveren” - Amber Verspaget
Ikzelf heb een jaar lang hard gewerkt voor de revalidatie van een voorste kruisbandblessure. Nu ben ik weer helemaal fit en kan ik niet wachten om weer wedstrijden te spelen en belangrijk te zijn voor het team.
Daarnaast vind ik het ook leuk om jonge meiden enthousiast te maken voor voetbal. Zo heb ik afgelopen seizoen een aantal trainingen verzorgd bij mijn oude club, Wilhelmina Boys, en bij verschillende andere clubs uit mijn eigen omgeving. Dit hoop ik aankomend seizoen nog vaker te mogen gaan doen.
Mijn eigen ambitie voor aankomend seizoen is dan ook, dat ik weer ga genieten van de wedstrijden die ik mag spelen en dat ik uiteindelijk weer basisspeelster word bij ADO. Voor nu zit ik goed op mijn plek in Den Haag. Voor de langere termijn lijkt het me heel erg tof om bij een club in Engeland te gaan voetballen!
Credits foto header: Peter Looijen