Toekomstgericht onderwijs voor topsporters – deel 1
25 juni 2024Sporters opleiden en Parijs 2024: de benadering van Cruyff Education
2 augustus 2024Toekomstgericht onderwijs voor topsporters – deel 1
25 juni 2024Sporters opleiden en Parijs 2024: de benadering van Cruyff Education
2 augustus 2024Sporters van Cruyff Education in Parijs voor de Olympische Spelen van 2024
Meer dan 40 studenten en alumni van Johan Cruyff Academy, Johan Cruyff College en Johan Cruyff Institute zullen deelnemen aan de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs 2024
De Olympische Spelen, het belangrijkste sportevenement ter wereld, gaan van start in Parijs! Zoals aangekondigd op 31 juli 2017 betreft het de XXXIIIe Olympiade. De Olympische Spelen zullen er plaatsvinden van vrijdag 26 juli tot zondag 11 augustus en de Paralympische Spelen worden van woensdag 28 augustus tot zondag 8 september 2024 gehouden in de Franse hoofdstad. Parijs is de tweede stad ter wereld (samen met Londen) dat drie keer de Olympische Spelen organiseert, na die van 1900 en 1924, wat precies een eeuw geleden is nadat er voor de laatste keer de Spelen werden gehouden.
Een aantal topsporters uit het academische netwerk van Cruyff Education, waaronder een grote delegatie van de Johan Cruyff Academy, hebben tijdelijk de klaslokalen verlaten om zich volledig te concentreren op de belangrijkste competitie. Van alle sporters die samenkomen in de locaties en het Olympisch Dorp, zullen er meer dan 40 naast hun dromen van het winnen van medailles, nog iets gemeen hebben: ze zijn lid van de "Cruyff family". In dit artikel belichten we de verhalen van enkele sporters van de community van Cruyff Education die deelnemen aan Parijs 2024
Noortje en Bregje de Brouwer: tweelingzussen met dezelfde passie voor sport
Twee eeneiige tweelingzussen en een synchroonzwem-duo, Noortje en Bregje de Brouwer zijn studenten aan de Johan Cruyff Academy Amsterdam. Hun carrière in de topsport begon al op jonge leeftijd en leidde hen naar verschillende internationale competities. Dit jaar werden ze in Doha het eerste Nederlandse duo dat een zilveren medaille won op de Wereldkampioenschappen. Als resultaat wonnen ze ook het ticket voor de Olympische Spelen van Parijs.
Hun pad is niet altijd gemakkelijk geweest. Op de Olympische Spelen van Tokio eindigden ze als negende en door een schouderblessure kon Noortje anderhalf jaar niet trainen. Bregje moest met een andere partner zwemmen. Beide zijn erg blij om weer samen een duo in het water te vormen. "Bij mijn zus hoef ik niet na te denken tijdens een 35 uur durende trainingsweek hoe ik iets breng, ik hoef niet beleefd te zijn. En omdat wij samen natuurlijk op hoog niveau al jaren deze sport beoefenen, hebben we ook dezelfde manier van bewegen en van elkaar begrijpen. Dat heb je nooit helemaal hetzelfde met een andere partner," zegt Bregje in een interview voor HvA, waar de Johan Cruyff Academy Amsterdam</strong> onderdeel van is en waar beide zussen studeren.
Elke zus kent haar kracht: Noortje blinkt mentaal uit en Bregje in fysieke kracht. Tijdens de zwaarste delen van hun training was Noortje degene die aanmoedigde. "Kom op, we kunnen het!" zei ze tegen Bregje om haar te motiveren. Nu, door haar blessure, vertelt Noortje dat ze moet bijbenen: "Het is niet dat ik het vertrouwen kwijt ben, maar ik voel extra druk. En daarom moet Bregje nu een beetje voor mij de kar trekken en vertellen dat alles goed komt.”
"Als zij voor de dag drie uur conditietraining heeft gepland, dan is dat wat we moeten doen. Esther zou niet toestaan dat we aan een competitie deelnemen terwijl we ons onzeker voelen"
Hun coach, Esther Jaumà, was bondscoach van het Spaanse olympische team. Noortje en Bregje vertrouwen blindelings op haar oordeel: "Als zij voor de dag drie uur conditietraining heeft gepland, dan is dat wat we moeten doen. Esther zou niet toestaan dat we aan een competitie deelnemen terwijl we ons onzeker voelen. We zijn haar daar erg dankbaar voor."
Ontspanning is essentieel om de zware trainingssessies en competities vol te houden. Om te ontspannen, reizen Noortje en Bregje vaak om familie en vrienden te bezoeken. Een andere manier van ontspannen is studeren. "Studeren helpt ons om de aandacht af te leiden van de topsport. We zitten nu in ons afstudeerjaar, ons vijfde jaar, waarschijnlijk wordt er een zesde jaar. Het zal zeker zwaar zijn, met veel extra uitdagingen. Maar dat vinden we leuk," zegt Bregje.
Xena Wimmenhoeve: op jacht naar haar tweede gouden medaille op de Paralympics 2024
Eerstejaarsstudent aan de Johan Cruyff Academy Amsterdam, Xena Wimmenhoeve maakt deel uit van het team dat goud won in rolstoelbasketbal op de Paralympische Spelen van Tokio. De verwachtingen om de titel met succes te verdedigen in Parijs 2024 zijn hoog, zowel onder het publiek als onder de speelsters. "Ik maak een drukke en opwindende tijd mee. In juni hadden we allemaal verplichtingen met onze clubs, werk of studie. Maar vanaf juli draait alles om de Spelen. Het is geweldig om te zien hoe iedereen zich volledig inzet om zich optimaal voor te bereiden," zegt Xena
"Het is geweldig om te zien hoe iedereen zich volledig inzet om zich optimaal voor te bereiden"
"In augustus, tijdens de voorbereiding, trainen we drie of vier keer per week met het Nederlandse team, twee keer per dag gedurende twee uur. We hebben ook enkele oefenwedstrijden, waaronder één tegen Duitsland, dat vierde werd in Tokio 2021. Dit zijn cruciale momenten om onze strategieën te verfijnen en ons voor te bereiden op de echte competitie," legt Xena uit. Het Nederlandse dames rolstoelbasketbalteam heeft ook een oefenwedstrijd gepland tegen de Verenigde Staten. Xena benadrukt het belang van deze wedstrijd: "Op deze manier kunnen we onze vaardigheden testen tegen een van onze grootste concurrenten in een realistische spelsituatie. Het is geweldig om deel uit te maken van een project met zoveel drive en een team dat zo toegewijd is."
Herman Kruis: de weg van het Indiase hockeyteam naar Parijs 2024
Op 27 juli debuteert het Indiase herenhockeyteam op de Olympische Spelen Parijs 2024 tegen Nieuw-Zeeland. De High Performance Director van Hockey India is Herman Kruis, die tot 2023 de manager was van Johan Cruyff College Roosendaal. Daar hielp hij veel sporters hun carrière te combineren met een MBO-opleiding. Als ambassadeur van Cruyff Education blijft Kruis zich inzetten voor de duale carrière en het creëren van een omgeving waarin topsporters hun volledige potentieel kunnen ontwikkelen. Tijdens Parijs 2024 zal Herman Kruis samenwerken met de begeleidende staf van het team en wedstrijden bijwonen en een rol spelen bij de selectie van spelers.
Het doel van het team, volgens Herman Kruis, is het behalen van een medaille. Hij geeft echter toe dat dit moeilijk zal zijn. "Er zijn verschillende zeer competitieve teams, zoals Nederland, Australië, België en Argentinië. Voor ons is het erg belangrijk om de groepsfase te overleven. De tegenstanders in de volgende fases zijn afhankelijk van de kwalificatie. Daarom is de eerste wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland erg belangrijk. Elke wedstrijd vereist veel werk en beslissingen tot in de kleinste details," zegt hij.