Voor het eerst verwelkomt Johan Cruyff Academy esports-professionals in de klas
Voor het eerst verwelkomt Johan Cruyff Academy esporters in de klas
2 oktober 2019
Johan Cruyff College en Johan Cruyff Academy blijven zich inzetten voor het opleiden van topsporters
Johan Cruyff Academies blijven zich inzetten voor het opleiden van topsporters
10 december 2019
Voor het eerst verwelkomt Johan Cruyff Academy esports-professionals in de klas
Voor het eerst verwelkomt Johan Cruyff Academy esporters in de klas
2 oktober 2019
Johan Cruyff College en Johan Cruyff Academy blijven zich inzetten voor het opleiden van topsporters
Johan Cruyff Academies blijven zich inzetten voor het opleiden van topsporters
10 december 2019
parallax background

10 jaar Johan Cruyff Academy Tilburg

In het afgelopen studiejaar 2019-2020 bestond de Johan Cruyff Academy Tilburg, onderdeel van Fontys Economische Hogeschool Tilburg 10 jaar. Een terugblik met topsporters van toen, die in het zuiden van het land betere kansen kregen om hun sport met een hbo-opleiding Sportmarketing te combineren.

De Johan Cruyff Academy Tilburg was, na Amsterdam, de tweede Academy die van start ging. De uitbreiding was een wens van Johan Cruijff, die zoveel mogelijk sporters wilde opleiden. Hij zei daarover: “Ik vind dat meer sporters de sportsector moeten leiden. Sporters hebben waardevolle sportervaringen en een passie voor sport. Met de juiste opleiding zijn zij het best voorbereid om de sportindustrie te verbeteren.”

Als onderdeel van Fontys Economische Hogeschool Tilburg kregen kregen topsporters in het zuiden van het land betere kansen om hun sport met een vierjarige hbo-bacheloropleiding Sportmarketing te combineren. Collega’s en afgestudeerden van het eerste uur blikken terug op 10 jaar sportmarketing voor topsporters in Zuid-Nederland.

De beginjaren

Lars Hagen was lange tijd manager van de Johan Cruyff Academy Tilburg en kan zich de eerste jaren nog goed herinneren: “De komst van Johan Cruyff Academy Tilburg was een mooie impuls voor Fontys Economische Hogeschool Tilburg. Door hun passie zijn topsporters een bijzondere groep om les aan te mogen geven en het is inspirerend om hun (sport)prestaties te volgen. De Johan Cruyff Academy is ook een continue aanjager voor onderwijsvernieuwingen, om zo optimaal mogelijk te kunnen voldoen aan zowel topsport- als hbo-onderwijsverplichtingen.”

Tilburg is een stad waar veel aandacht is voor talentontwikkeling, zeker ook in sport”, aldus Lars. “En in 2009 was onze SPECO sportmarketingopleiding - ook onderdeel van Fontys - al 20 jaar een naam in Nederland. Gezien de grote hoeveelheid topsporters in Zuid-Nederland, was de komst van Johan Cruyff Academy naar Tilburg dan ook eigenlijk een logische optelsom.

Eerste alumni in 2013

In 2013 studeerde de eerste groep studenten af: vier toppers die in de geplande vier jaar tijd hun hbo-diploma behaalden en dat combineerden met hun sport. Dat waren Diederick Hagemeijer, die we al interviewden, Eefje Frissen, Romana Janshen en Bram Poell. Anno 2019 hebben ze alle vier een punt gezet achter hun sportcarrière, maar dankzij hun hbo-diploma zijn ze volop aan de slag.
Eefje Frissen - 10 Jaar Johan Cruyff Academy Tilburg
Eefje Frissen studeerde cum laude af: “Door de woorden van Johan Cruijff bij de opening realiseerde ik me dat dit precies was wat ik nodig had, om uit mijn sport en opleiding het maximale te kunnen halen. Ik vond de betrokkenheid van de docenten bij mijn sport en studievoortgang erg bijzonder. De opleiding was de eerste stap naar mijn werkzame leven.”
Romana Janshen - Johan Cruyff Academy Tilburg
Oud-medestudente Romana Janshen vult aan: “Maar als ik één ding moet benoemen dat ik er geleerd heb, dan is het dat een goeie groep mensen om je heen heel belangrijk is voor het behalen van je doelen. Niet alleen op sportief gebied, maar ook in de studie en op maatschappelijk vlak. Daarnaast is geloven in jezelf een hele belangrijke sleutel tot succes, zowel in je sport als in je studie en werk. En het is mijns inziens ook goed om je als sporter niet alleen maar te focussen op je sport. Het verbreedt je blikveld en het gaf mij ook een veiliger gevoel, omdat ik bezig was met het ‘leven na tennis’.
Bram Poell - 10 jaar Johan Cruyff Academy Tilburg
Oud-voetballer Bram Poell - ook van die eerste lichting - zegt over zijn studieervaring en leven erna: ‘De Johan Cruyff Academy Tilburg was een simpele keuze, omdat het voor mij de enige mogelijkheid was om topsport met een hbo-studie te combineren. Als één van de weinige voetballers in mijn omgeving beschik ik nu over een hbo-diploma, en inmiddels ook een Master. Dat geeft je toch een vangnet. Zonder die mogelijkheden was ik nooit op de plek gekomen waar ik nu ben! Thanks for that!’.

Op naar de toekomst

“Dankzij hun sportersmentaliteit hebben deze vier toppers - en alle anderen die na hen afstudeerden - aangetoond, dat je topsport en full-time hbo wel degelijk kunt combineren”, besluit Marc van der Linden, de huidige teammanager van de Johan Cruyff Academy Tilburg. “Zij hebben op alle vlakken hun talent ontwikkeld en daardoor beschikken zij over vaardigheden, waar veel bedrijven op zoek naar zijn. Velen gaan aan de slag in de sport – zoals Johan Cruijff graag wilde – maar vele anderen kiezen voor een baan daarbuiten. En dat is ook prima! Met veel trots volgen we al onze alumni, waar ze ook terecht komen, en het is dan geweldig om van hen te horen dat de missie en aanpak van de Johan Cruyff Academy voor hen zo goed heeft gewerkt.”