10 jaar Johan Cruyff Academy Tilburg
10 jaar Johan Cruyff Academy Tilburg
25 november 2019
Waardecreatie in de Sport van Morgen: nieuwe minor gebaseerd Johan Cruijffs Legacy
Johan Cruyff Academy lanceert minor, gebaseerd op Legacy van Johan Cruijff
16 maart 2020
10 jaar Johan Cruyff Academy Tilburg
10 jaar Johan Cruyff Academy Tilburg
25 november 2019
Waardecreatie in de Sport van Morgen: nieuwe minor gebaseerd Johan Cruijffs Legacy
Johan Cruyff Academy lanceert minor, gebaseerd op Legacy van Johan Cruijff
16 maart 2020
parallax background

Johan Cruyff College en Johan Cruyff Academy blijven zich inzetten voor het opleiden van topsporters

Vier Johan Cruyff Colleges en drie Johan Cruyff Academies, onderdeel van het Nederlandse educatieve netwerk van het Johan Cruyff Institute, verlengen wederom de samenwerking met vier jaar om topsporters op te blijven leiden.

Het academische initiatief dat Johan Cruijff 20 jaar geleden startte, heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een wereldwijd netwerk onder de noemer van het Johan Cruyff Institute. In Nederland hebben de vier vestigingen van het Johan Cruyff College in Amsterdam, Enschede, Groningen en Roosendaal en de drie vestigingen van de Johan Cruyff Academy in Amsterdam, Groningen en Tilburg, de strategische samenwerking voor de komende vier jaar opnieuw geformaliseerd, om hun opleidingen voor topsporters voort te zetten.

“Ongelooflijk dat er al weer twintig jaren verstreken zijn sinds mijn vader dit initiatief is gestart. Hij zou vandaag heel trots zijn geweest om te zien wat het geworden is.” - Jordi Cruijff

Nadat de verlenging in augustus j.l. reeds was getekend, kwamen verschillende vertegenwoordigers van de betrokken organisaties in restaurant De Veranda bij elkaar voor de viering ervan, die plaatsvond in aanwezigheid van Jordi Cruijff, Mariël Koerhuis, de algemeen directeur van het Johan Cruyff Institute, en alle teammanagers en directeuren van de vestigingen van Johan Cruyff College en Johan Cruyff Academy.
“Ongelooflijk dat er al weer twintig jaren verstreken zijn sinds mijn vader dit initiatief is gestart. Hij zou vandaag heel trots zijn geweest om te zien wat het geworden is. Hij zei altijd dat je in het leven een ‘plan B’ moet hebben en een opleiding is dan de beste aanvulling op sport – aldus Jordi Cruijff – mijn vader had een uitzonderlijk talent en een vastberadenheid om te slagen in voetbal. Hij voltooide zijn studie echter niet en voor hem liep dat goed af, maar hij wist dat niet iedereen erin slaagt om sport professional te worden of - als je daar wel in slaagt - om altijd op het hoogste niveau te blijven spelen. Ook door een blessure kan je met lege handen komen te staan en studeren hoort bij het leven."

Johan Cruyff College biedt topsporters en talenten de mogelijkheid hun sportcarrière te combineren met een mbo-opleiding in Sport en Business of Sport en Coaching; elke vestiging is onderdeel van een ROC, een Regionaal Educatief Centrum. Johan Cruyff Academy biedt topsporters de mogelijkheid een vierjarige hbo-opleiding te volgen in sportmarketing en sportmanagement en zij maken deel uit van hogescholen.

"Duizenden afgestudeerde sporters hebben dankzij hun studie hun blikveld verruimd en hun sportersmentaliteit heeft hen geholpen om succesvol te zijn in sport en studie" - Peter Jansen

Peter Jansen is voorzitter van de stuurgroep van de Johan Cruyff Colleges en zegt: "In de 20 jaar dat het educatieve Cruyff netwerk bestaat, is het primaire doel van de opleidingen hetzelfde gebleven: het ondersteunen van de combinatie topsport-onderwijs en het voorbereiden van sporters op hun tweede carrière, na de topsport. Inmiddels zijn er duizenden sporters afgestudeerd, die dankzij hun studie hun blikveld hebben verruimd en wiens sportersmentaliteit hen geholpen heeft om succesvol te zijn in de uitdagende combinatie van sport en studie. Omdat de vraag vanuit de sport en de sporters zich ontwikkelt, blijven we werken aan het innoveren van het onderwijs.”

Het Nederlandse educatieve netwerk van het Johan Cruyff Institute is uniek, omdat het de sportsector een compleet opleidingstraject aanbiedt van mbo-, hbo- en post-hbo onderwijs. Alle entiteiten delen dezelfde onderwijsvisie, zoals de student die verantwoordelijk is voor het eigen leerproces, gepersonaliseerde studiecoaching en innovatieve, didactische methoden die zoveel mogelijk gebaseerd zijn op tijd- en plaats onafhankelijk leren.

Dankzij de vernieuwing van de samenwerking kunnen gezamenlijk nieuwe educatieve innovaties onderzocht worden, ten gunste van de verdere professionalisering van de sportsector, door - en voor de sporters zelf.