Johan Cruyff Academy werkt aan curriculuminnovatie in Barcelona
Werken aan curriculum innovatie vanuit Barcelona
8 mei 2019
Voor het eerst verwelkomt Johan Cruyff Academy esports-professionals in de klas
Voor het eerst verwelkomt Johan Cruyff Academy esporters in de klas
2 oktober 2019
Johan Cruyff Academy werkt aan curriculuminnovatie in Barcelona
Werken aan curriculum innovatie vanuit Barcelona
8 mei 2019
Voor het eerst verwelkomt Johan Cruyff Academy esports-professionals in de klas
Voor het eerst verwelkomt Johan Cruyff Academy esporters in de klas
2 oktober 2019
parallax background

Eerste afstuderen van Johan Cruyff Academy Groningen

De Johan Cruyff Academy in Groningen, onderdeel van Hanzehogeschool Groningen, startte in 2015 met 15 student-sporters die hun sport combineerden met een hbo-studie. Op 11 juli werd het eerste afstuderen gevierd.

Paula Boonstra hoort bij de eerste groep die afstudeerde. Ze is gedurende haar vierjarige full-time studie Sportmarketing voor topsporters, een leerroute van hbo Commerciële Economie, altijd blijven volleyballen op topniveau. “Ik hoef niet te verbloemen dat het combineren van topsport met een opleiding niet eenvoudig is”, geeft Paula toe, “maar in sport geldt dat het belangrijk is om altijd leergierig te blijven en nieuwe dingen te leren, ook wanneer de finish onhaalbaar lijkt. De studie heeft me geleerd om open te staan voor onbekende dingen en te geloven in eigen kunnen. Ik leerde op te komen voor mezelf en samen te werken met mensen die hetzelfde doel willen bereiken. Dat neem ik allemaal mee in mijn sportcarrière.”

Aan het begin van haar tweede studiejaar in 2016 debuteerde Paula Boonstra in de Nederlandse eredivisie bij VC Sneek, waarmee ze bekerwinnaar werd. In 2018 verrruilde ze die club voor Asterix Avo Volley in Beveren, België, waar ze als spiker (buitenaanvaller) speelt. Met de club is ze dit jaar landskampioen geworden en tegelijk heeft ze dus haar hbo-studie afgerond.

Paula werd onder andere begeleid door docent Kees Rozema die betrokken was bij de opzet van de Johan Cruyff Academy Groningen. Ook het docententeam heeft in die vier jaar veel geleerd. “We leveren maatwerk aan sporters binnen een grote onderwijsinstelling waar veel met standaarden wordt gewerkt”, zegt Kees, “waardoor je leert om zo nu en dan onconventioneel tegen het onderwijs aan te kijken, net zoals Johan Cruijff onconventioneel tegen voetbal aankeek, vooral als je de opleiding om de sport heen moet organiseren om passende oplossingen te bieden.”

Innovatief

“We zijn continu op zoek hoe we sport op nummer één kunnen laten staan, terwijl we het niveau en de kwaliteit van het onderwijs waarborgen", zegt Kees Rozema. "De Johan Cruyff Academy loopt voorop in het hbo, want het onderwijs is niet alleen persoonlijk maar ook vergaand gedigitaliseerd, zodat studenten op afstand kunnen leren als ze voor hun sport onderweg zijn. Het programma is daarbij zo opgezet, dat de sporters steeds meer de regie over de eigen studie en studievoortgang nemen, wat resulteert in grotere verantwoordelijkheid en beter gekwalificeerde professionals!”
“Door wedstrijden en toernooien hebben we soms de tentamens en studieopdrachten verplaatst en andere deadlines gehanteerd”, legt Paula Boonstra uit. “Daardoor kon ik in mijn sport enorm groeien en belangrijke stappen zetten, waaronder de stap om in het buitenland te gaan volleyballen. Alles en iedereen stond klaar om me te stimuleren op weg daar naartoe en het diploma.”

Hecht team

“Het bedenken van innovatieve oplossingen vraagt veel van studenten en docenten. Dat kan alleen als je een hecht team vormt”, zegt Kees, “waarin studenten en docenten elkaar aanmoedigen om beter te presteren. Het contact met de docenten is laagdrempelig en de studenten helpen elkaar waar ze kunnen, ook tussen verschillende studiejaren. Dat zie je nergens! En wat ik mooi vind, is dat de meeste sporters de studie ook echt leuk zijn gaan vinden en zich verder in sportmarketing willen ontwikkelen. Prachtig!”

Paula gaat zich na haar studie voorlopig even helemaal richten op haar sport. “Ik blijf in het buitenland volleyballen en ik hoop dit nog vele jaren te doen. Ik wil mij volledig focussen op het behalen van de best mogelijke volleybalcarrière. Het diploma geeft zekerheid voor later. Oud-teamgenoten hadden vaak moeite met het combineren van sport en studie. Wanneer ik dat hoor denk ik altijd: ‘Hallo! Johan Cruyff Academy!!’ Niet dat alle zorgen en stress die een studie met zich meebrengt dan verdwijnen, maar het scheelt enorm!”

“Vier jaar geleden startten we een prachtige ontdekkingsreis”, concludeert Kees, “Ik zag deze toppers binnenkomen en ik zie ze nu naar buiten gaan met een hbo-diploma op zak. Ik zou tegen hen willen zeggen: Wat een verschil! En blijf dat verschil maken!”

De Johan Cruyff Academy in Groningen, is als derde Johan Cruyff Academy opgezet om, naast de locaties in Amsterdam en Tilburg, de sporters in het noorden van het land te helpen. Daarnaast kregen de afgestudeerde sporters van het Johan Cruyff College Groningen hierdoor nieuwe mogelijkheden om ná hun mbo-opleiding door te stromen naar het hbo, om hun talent verder door te ontwikkelen via sport en studie.

We wensen de afgestudeerden veel succes in hun loopbanen