Johan Cruyff College en Johan Cruyff Academy blijven zich inzetten voor het opleiden van topsporters
Johan Cruyff Academies blijven zich inzetten voor het opleiden van topsporters
10 december 2019
Dubbele challenge voor studenten: geld inzamelen voor stichting ALS en ontwikkeling professionele vaardigheden
Studenten gaan dubbele challenge aan
2 augustus 2020
parallax background

Waardecreatie in de Sport van Morgen: nieuwe minor gebaseerd op Johan Cruijffs Legacy

Dit studiejaar heeft de Johan Cruyff Academy voor het eerst de hbo minor ‘Waardecreatie in de Sport van Morgen’ georganiseerd, die gebaseerd is op de Legacy van Johan Cruijff.

Om studerende topsporters nóg beter te faciliteren, heeft de Johan Cruyff Academy dit studiejaar een minor gelanceerd voor alle studenten in het hbo: ‘Waardecreatie in de Sport van Morgen’. “Deze minor wordt gehost door de Hogeschool van Amsterdam - waar de Johan Cruyff Academy Amsterdam onderdeel van is - en is gebaseerd op de Legacy van Johan Cruijff, waarbij we het onderwijs grotendeels via een online campus aanbieden”, aldus Philipp van Benthem, die betrokken was bij het ontwerp en de uitvoering van het studieprogramma, “zodat het voor sporters makkelijker te combineren is met hun sport”.

“Studenten kunnen de minor grotendeels onafhankelijk van tijd en plaats volgen, wat voor topsporters belangrijk is” - Philipp van Benthem

(Online) colleges, literatuur, casussen, opdrachten, peer-to-peer feedback, coachsessies en (externe) werkbezoeken zijn allemaal te vinden op de digitale lesomgeving Brightspace. Hierdoor kunnen studenten de minor grotendeels onafhankelijk van tijd en plaats volgen, wat voor topsporters belangrijk is, zodat zij de studie ‘om de sport heen’ kunnen organiseren. “We faciliteren met deze minor dus ook topsportende hbo-studenten van heel andere studierichtingen”, aldus Philipp.

De legacy van Johan Cruijff wordt ingezet voor waardecreatie van morgen. Wat is de achterliggende gedachte?

Johan Cruijff was gedurende zijn hele leven een voorbeeld voor anderen. Als voetballer en coach ontwikkelde hij zijn voetbalfilosofie, om via mooi voetbal te winnen en mensen te vermaken. Via de Johan Cruyff Foundation bood hij kinderen de ruimte om zich te ontwikkelen via sport. En als grondlegger van de Johan Cruyff Academy en zijn educatieve gedachtegoed gaf hij sporters de kans om hun sport met een studie te combineren, om zo de sportsector sterker te maken. Kortom, wat hij heeft nagelaten, is van grote betekenis voor Amsterdam en ver daarbuiten en ook nu nog springlevend.

“Wat Johan Cruijff heeft nagelaten is van grote betekenis voor Amsterdam en ver daarbuiten en ook nu nog springlevend” - Philipp van Benthem

Johan Cruijff stond - en staat - als persoon zelf voor een aantal sportieve waarden, waarmee hij duidelijk geassocieerd werd en die écht bij hem horen, en daarom noemen we ze ook ‘Cruyffiaanse waarden’. Ze zijn vastgelegd in de ‘14 regels van Johan Cruijff’ die bij alle Cruyff Courts over de hele wereld hangen en die we op de Johan Cruyff Academy ook hanteren, want ze zijn alle 14 van toepassing op onderwijs en talentontwikkeling, niet alleen via sport, maar ook via studie.

“Studenten kiezen vier waarden die geassocieerd worden met Johan Cruijff, om zichzelf in te verbeteren” - Philipp van Benthem

Tenslotte was Johan Cruijff een game changer, inspirator, professional, streetwise, committed, passionate, connective, accessible en positive. Dat zijn waarden waar je als mens en als professional veel aan hebt om veranderingen door te voeren naar de toekomst toe. In de minor kiezen de studenten vier van deze waarden uit om zichzelf in te verbeteren en we laten ze constant terugkomen in hetgeen de studenten opleveren gedurende het programma.

Waarom zou een student deze minor moeten volgen?

Johan Cruijff durfde anders te denken, hij was een disruptor, een woord dat we veel terug laten komen in de minor. Het anders durven denken stimuleren wij bij de studenten bij alle thema’s die we behandelen. Het is een belangrijke vaardigheid, want de ontwikkelingen gaan razendsnel. Morgen is de wereld weer anders dan vandaag. Het woord ‘morgen’ in de titel van de minor verwijst daar naar. 'En wat betekent dat voor de sport?' is een vraag die we constant aan de studenten stellen.

"Disruptive durven denken is een belangrijke vaardigheid, met name omdat ontwikkelingen zo snel gaan" - Philipp van Benthem”

Daarnaast werken we met een structuur van 7 sprints, korte periodes van twee weken. Tijdens elke sprint levert de student een product op. Dat klinkt pittig - en dat is het ook - maar we krijgen van de studenten hier zeer positieve feedback op, want het continue en strakke ritme verschaft structuur en duidelijkheid.

We kregen van de eerste groep studenten wel terug, dat de opdrachten soms te vaag waren. Vrijheid is fijn, maar duidelijke kaders zijn belangrijk voor het goed kunnen starten met een opdracht, vooral als er maar kort tijd is. De opdrachten zijn nu duidelijker geformuleerd.

"De minor kreeg een 8,1 van de studenten, daar zijn we trots op" - Philipp van Benthem”

De minor kreeg van de studenten een 8,1; een rapportcijfer waar we trots op zijn. Naast het cyclisch werken via de sprints, waardeerden ze de actualiteit van de behandelde onderwerpen hoog. We hebben het over de toekomst van sport en - alhoewel sommige studenten dit ook wel lastig vinden - waarderen ze ook het innovatieve en creatieve karakter van de opdrachten. Niks is te gek in deze ‘disruptieve minor’, omdat niemand, ook wij als docenten niet, precies weet hoe de toekomst eruit gaat zien.

"Als studenten vragen hebben over hun sport, dan kunnen we hen meestal verder helpen dankzij ons uitgebreide sportnetwerk" - Philipp van Benthem”

Tenslotte vonden ze de docenten goed om hun betrokkenheid en laagdrempeligheid. De minor is tot stand gekomen dankzij vier docenten die zeer verschillende expertise en een ander netwerk in de sportindustrie hebben. Twee van hen zijn bijna volledig in de sportsector aan de slag. Zo blijven we actueel en als studenten vragen hebben over hun sport, dan kunnen we hen meestal verder helpen dankzij ons uitgebreide sportnetwerk.

Out of the box-denken

"Ik heb aan het eind van de minor de prijs gekregen voor ‘out of the box-denker’. De minor heeft mij inderdaad erg getriggerd om dingen van een andere kant te gaan bekijken. Bij vrijwel alle sprints werd je uitgedaagd om kritisch, vernieuwend en vooruitstrevend te werk te gaan. Dat vond ik erg leuk! Ook lever je de opdracht steeds op een andere manier in, zoals een presentatie, podcast of infographic. Hier word je handig van. Als je aan topsport doet en je wilt je verdiepen in de sport van de toekomst, dan is deze minor echt aan te raden! De kern van de minor is Johan Cruijff en ik vond het super leuk om elke opdracht 'Cruyffiaans' te maken. Ook was het gewoon gezellig. Soms vonden we het bijna jammer dat we alleen de maandag gezamenlijk hadden. Het was een groep met leuke en positieve mensen!”

Sanne Gouwenberg, student Johan Cruyff Academy Amsterdam

Welke studenten kiezen voor deze minor?

Aan de eerste editie namen 26 studenten deel. Daarvan waren er zeven topsporters van de Johan Cruyff Academy Amsterdam en drie topsporters van andere studies aan de Hogeschool van Amsterdam, waar de Johan Cruyff Academy Amsterdam onder valt. In de tweede editie hebben we een student van de Johan Cruyff Academy Tilburg mogen verwelkomen en in de toekomst hopen we op meer studenten uit Groningen en Tilburg.

De overige studenten kwamen van heel andere studies zoals ICT, Bouwkunde en HRM en een paar waren van een andere hogeschool. Dit zijn studenten met een passie voor sport, die vaak op zoek zijn naar het leggen van verbindingen tussen sport en hun studie.

Voor deze minor hoeven studenten weinig naar de hogeschool. Hoe bevalt dat?

Zeer goed! We plaatsen alle opgenomen colleges in BrightSpace, het online systeem waarmee we werken. zodat de studenten op hun laptop alles kunnen bekijken op een moment dat het hen uitkomt, bijvoorbeeld in de avonduren na een trainingsdag. Daarnaast maken we gebruik van virtual classrooms zodat de studenten de fysieke bijeenkomst elders kunnen volgen en later terug kunnen kijken. Dat is ook handig als ze voor een sporttoernooi of trainingsstage in het buitenland zijn. De online campus biedt docenten ook flexibiliteit bij het aanbieden van het onderwijs en zij zijn er makkelijk te bereiken en kunnen daardoor snel helpen bij vragen of feedback.

“Omdat zoveel online is, besteden we veel aandacht aan studiebegeleiding” - Philipp van Benthem

Omdat dit allemaal online is, besteden we veel aandacht aan studiebegeleiding. Er zijn twee ochtenden per week waar de student een consult-/coachmoment kan inplannen om de voortgang te bespreken. Hierbij fungeert de docent vooral als studiecoach en gaat het veel over de voortgang en het proces.

“Drie onderdelen zijn face-to-face: de introductie en afsluiting van een sprint en de werkbezoeken” - Philipp van Benthem

Digitaal werken biedt dus een prachtige uitkomst, maar we merken dat zowel de studenten als de docenten wel behoefte houden aan face-to-face contact. Daarom bieden we de mogelijkheid om studiecoaching op de Johan Cruyff Academy te doen en komen we elke maandagmiddag bij elkaar. We gebruiken deze middagen voor drie onderdelen: de introductie en afsluiting van een sprint en de werkbezoeken. Die bijeenkomsten mogen niet gemist worden, behalve als er vanuit de topsport een geldige reden is om niet aanwezig te kunnen zijn.

Ideaal voor topsporters

"Tijdens de minor leer je creatiever te zijn en meer naar de toekomst te kijken. Als atleet heb ik er ook veel aan gehad, want je leert een contentstrategie te ontwikkelen en die kan ik ook toepassen in mijn zoektocht naar sponsoren. Doordat het grotendeels online is, is het voor topsporters ideaal om te volgen. Ik raad het daarom al mijn mede-topsporters aan! ”

Jessica Schilder, Nederlands kampioen Kogelstoten 2020, student Johan Cruyff Academy Amsterdam

Kun je vertellen wat in de minor aan bod komt?

De thema’s die we behandelen zijn een combinatie van actualiteit en expertise. Elk halfjaar beoordelen we welke thema’s actueel zijn in de sport én relevant voor de minor en wij - als docententeam met ervaring in onderwijs en sportpraktijk - hebben expertise opgebouwd die we graag met de studenten delen.

"Elk onderwerp heeft eigen doelgroepen, de klanten waarvoor we waarde willen creëren" - Philipp van Benthem

Elk onderwerp heeft eigen doelgroepen, de klanten waarvoor we waarde willen creëren. Zo gaat een sprint over het sportstadion van de toekomst, waarbij we waardecreatie voor de toeschouwers van sportwedstrijden bestuderen. We brengen een bezoek aan de Johan Cruijff ArenA en krijgen daar een innovatietour. De studenten maken vervolgens een digitale presentatie over hun stadion van de toekomst.

Een andere sprint gaat over gamification, waarbij we de waardecreatie voor ongebonden sporters bestuderen, de groep die individueel sport en/of zich niet wil binden aan een club of team. Tijdens deze sprint brengen we een bezoek aan bedrijven zoals IJsFontijn, die gespecialiseerd zijn in gamification via sportapps als Strava of Runkeeper.

Heel andere kansen zijn er voor sportverenigingen en hun leden. Je hoort wel eens dat sportverenigingen over een aantal jaren niet meer bestaan. Maar is dat echt zo? Hoe kan een sportvereniging aan waardecreatie voor haar leden werken, om zo haar toekomst te garanderen? De studenten bezoeken bijvoorbeeld NOC*NSF of KNVB, om te horen hoe sportbonden daarover denken en wat zij eraan doen. In deze sprint leveren zij een podcast op, waarin zij door middel van een interview met een gastspreker laten zien hoe disruptief, of anders, zij denken over de toekomst van georganiseerde sport.

De laatste sprint #7 gaat over waardecreatie in de sport voor de burgers van Amsterdam. Daarbij bekijken we met de kennis vanuit de vorige sprints, naar het sportbeleid van de gemeente Amsterdam en hoe de hoofdstad in de toekomst nog meer waarde zou kunnen creëren voor haar burgers. We gaan in debat met de sportraad van Amsterdam en raadsleden van politieke partijen, om erachter te komen hoe we het sportbeleid toekomstbestendig kunnen maken. Vervolgens schrijven de studenten hier een eigen opiniestuk over.

Tenslotte, even voorstellen: Philipp van Benthem

Philipp van Benthem is geboren en getogen in Amsterdam en werkzaam bij de gemeente Amsterdam, directie Sport & Bos voor vier dagen in de week en voor één dag in de week is hij als docent verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam, Johan Cruyff Academy Amsterdam. Officieel is hij de coördinator van de minor, maar de daadwerkelijke invulling wordt - aldus Philipp zelf - door een team van vier docenten gedaan. Philipp sport graag: voetbal, fitness, tennis en mountainbiken. Hij voetbalt bij één van de grootste clubs van Amsterdam en is daar bestuurslid ‘interne zaken’.