Studerende topsporters vragen aandacht voor presteren onder druk - Johan Cruyff Academy
Studerende topsporters vragen aandacht voor presteren onder druk
30 augustus 2021
Studenten halen flink bedrag op voor Elk Kind Een Bal en Johan Cruyff Foundation - Johan Cruyff Academy
Studenten halen flink bedrag op voor Elk Kind een Bal en Johan Cruyff Foundation
30 januari 2022
Studerende topsporters vragen aandacht voor presteren onder druk - Johan Cruyff Academy
Studerende topsporters vragen aandacht voor presteren onder druk
30 augustus 2021
Studenten halen flink bedrag op voor Elk Kind Een Bal en Johan Cruyff Foundation - Johan Cruyff Academy
Studenten halen flink bedrag op voor Elk Kind een Bal en Johan Cruyff Foundation
30 januari 2022
parallax background

Hoe bereiden student-handballers zich voor op EK Handbal 2022?

Hoe kijken de vier top-handballers die aan de Johan Cruyff Academy studeren, aan tegen het komend EK Handbal 2022 en de voorbereiding daarop?

Header: Dani Baijens. Bron: Nederlands Handbal Verbond
Maar liefst vier top-handballers van het TeamNL Handbal Heren studeren aan de Johan Cruyff Academy: Rutger ten Velde en Dani Baijens in Amsterdam en Bart Ravensbergen en Mark van den Beucken in Tilburg. Het team ambieert tot de wereldtop te behoren. Een geweldige stap daar naartoe, is de kwalificatie voor het Men's EHF EURO 2022, dat van 13 tot 30 januari 2022 in Hongarije en Slowakije gehouden wordt. Hoe bereiden zij zich voor op dit belangrijke toernooi en wat betekent dat voor hun studie?

“De ontwikkeling van het team is snel gegaan. De toplanden kijken nu anders naar het Nederlandse heren handbal" – Mark van den Beucken

“Het is heel mooi dat we de handbalwereld nu kunnen laten zien waartoe we in staat zijn”, aldus Mark, “want iedereen heeft hier hard voor gewerkt en velen van ons hebben hiervoor de stap naar het buitenland gemaakt. Voor ons is de kwalificatie voor het EK geen verrassing, maar het is de laatste jaren wel snel gegaan in de ontwikkeling van het team. De toplanden kijken nu anders naar het Nederlandse heren handbal.”

“De stappen die we hebben gemaakt worden nu beloond. Dat smaakt naar meer” – Bart Ravensbergen

“We zijn allemaal heel trots op het succes”, vult Bart aan, “want we komen van ver. De stappen die we de laatste jaren hebben gemaakt worden nu beloond. Dat is mooi en smaakt naar meer!”

Wat is de sleutel tot jullie succes?

“Ik denk dat we hebben laten zien dat we met een ‘ander soort’ handbal de wedstrijden benaderen”, zegt Rutger, “elke aanval en dekking is tot in de puntjes uitgewerkt. We zetten elke keer een teamprestatie neer. Het plezier en de teamgeest die we daarbij uitstralen, zijn hierin ontzettend belangrijke factoren”.

“Elke aanval en dekking is tot in de puntjes uitgewerkt. Het plezier en de teamgeest zijn daarbij ontzettend belangrijke factoren” – Rutger ten Velde

“Het team is een mooie mix van jonge spelers en een aantal ervaren spelers”, aldus Mark, “en veel van de spelers hebben voor langere tijd samengespeeld in clubverband of in de nationale jeugdselecties. We zijn goed op elkaar ingespeeld, gunnen elkaar succes en dit zie je ook terug in de onderlinge omgang.”

Hoe kijken jullie tegen het komende EK aan?

“Het is heel vet dat we in de poule ingedeeld zijn met Hongarije, vervolt Dani, “want dit betekent dat we in Boedapest in de arena gaan spelen. Dat zal een mooie sfeer geven”.

“Uitkomen voor je land is natuurlijk het mooiste wat er is. Het is een superbelangrijk toernooi, voor ieder van ons persoonlijk en als team”, zegt Rutger.

“Het is ook een fantastisch podium om jezelf in de kijker te spelen bij de mondiale top op clubniveau” – Bart Ravensbergen

“Het is duidelijk dat we er veel zin in hebben. We kunnen niet wachten om de strijd aan te gaan”, aldus Bart. “Naast onze doelen als team, is het ook een fantastisch podium om jezelf in de kijker te spelen bij de mondiale top op clubniveau”.

“Ik hoop dat we als team weer een stap kunnen maken. Ik ben benieuwd waar onze lat gaat liggen” – Mark van den Beucken

“Voor mij is het de eerste keer op een EK met het A team, om mezelf te laten zien op het hoogste podium”, aldus Mark, “Ik hoop dat we als team weer een stap kunnen maken en dan ben ik benieuwd waar onze lat gaat liggen. We moeten er ook zeker van genieten!”

Hoe zien de komende maanden eruit?

“We spelen alle vier in de Duitse Bundesliga”, aldus Dani. “Naast de wedstrijddagen train je elke dag. De tijd om er iets naast te doen is dan beperkt. Duitsland is natuurlijk een groot land. Onze uitwedstrijden probeer ik zoveel mogelijk te benutten om aan de studie te werken. Bijvoorbeeld voor mijn stage, die ik helemaal online en op afstand kon doen. Daardoor is het prima te doen."

“Duitsland is een groot land. Onze uitwedstrijden probeer ik zoveel mogelijk te benutten om aan de studie te werken” – Dani Baijens

“Ik wil mijn studie dit komende studiejaar heel graag afronden en dit EK verandert daar voor mij weinig aan”, aldus Bart. “Er zullen altijd drukke periodes zijn, maar er is ook nog steeds tijd om me op mijn studie te focussen.”

Mark is ook tevreden hoe het tot nu toe gaat: “De druk vanuit sport is er wel, maar de studiebegeleiding door de docenten is goed, en zeker ook de samenwerking met mijn medestudenten, die zijn heel flexibel en dat ervaar ik als erg prettig.”

“Elke keer als we met het Nederlands team samenkomen, zullen we ons nu wel volledig focussen op het EK” aldus Rutger. “Ook als ik bij de club ben, heb ik het EK constant in het achterhoofd. Je moet zorgen dat je in januari er staat en op je fitst bent.”

“Vanaf december gaat de focus volledig richting EK. Dan moet ik nauw samenwerken met de studiebegeleiding om alles goed te regelen” – Rutger ten Velde

Ik verwacht daarom dat het aan het begin van het nieuwe studiejaar nog wel goed te combineren zal zijn”, vervolgt hij, “maar vanaf december gaat de focus volledig richting het EK. Dan moet ik heel nauw samenwerken met de studiebegeleiding, om alles goed van tevoren te regelen. In januari kan ik even niks anders aan mijn hoofd hebben dan het handballen!”

Wat moet er nog gebeuren, om in januari een zo’n goed mogelijk resultaat neer te zetten?

“We hebben de laatste jaren steeds meer spelers die op hoog niveau actief zijn en dat maakt ons als ploeg uiteindelijk natuurlijk sterker”, zegt Bart. “Ik hoop zelf de komende seizoenen ook nog een keer een stap omhoog te maken, zodat ik mezelf nog verder kan ontwikkelen”.

“We spelen sneller handbal. Dat moeten we volhouden!" – Dani Baijens

“We moeten doorgaan met wat we ingezet hebben. Qua lengte kunnen we niet op tegen de Europese toplanden, maar we spelen sneller handbal. Dat moeten we volhouden! Wij kunnen het elke tegenstander moeilijk maken door het snelle spelletje”, aldus Dani.

“We hebben laten zien dat onze speelstijl heel moeilijk te bestrijden is”, vindt Rutger. “Het is dus zaak dat iedereen zich persoonlijk door blijft ontwikkelen, zodat – als we samen zijn – we de puntjes op de i kunnen zetten. We zitten in een enorm sterke poule, dus de druk ligt bij de anderen. Misschien kunnen we uit deze positie nog ons voordeel halen.”

“We zijn nog niet aan het eind van onze ontwikkeling. Ik denk dat we tot veel in staat zullen zijn op het EK" – Mark van den Beucken

“Ik denk ook dat een groot deel van het team nog steeds niet aan het eind van hun ontwikkeling is. We krijgen steeds meer ervaring op het hoogste niveau”, aldus Mark. “Als we straks een goede voorbereiding hebben en iedereen is fit, dan heb ik er veel vertrouwen in dat we tot veel in staat zijn op het EK.”

Tenslotte, wat heb je van handbal geleerd, wat je ook toepast in de studie?

“Dat als je jezelf doelen stelt, je er dan ook 100% voor moet gaan”, aldus Bart.

“Je leert om te gaan met verschillende type mensen. Dit soort sociale vaardigheden kun je ook toepassen tijdens de studie, in een project bijvoorbeeld”, zegt Mark, en “discipline om je aan afspraken of een planning te houden en doorzettingsvermogen en oplossingsgericht denken”.

“Als je volledig op afstand studeert, zijn discipline en doorzettingsvermogen erg belangrijk" – Rutger ten Velde

“Ja, discipline en doorzettingsvermogen als iets niet meteen de eerste keer lukt. Ik vind dat ook belangrijke eigenschappen in zowel sport als studie”, zegt Rutger. “Als je volledig op afstand studeert dan is er niemand die je vertelt wanneer je aan de studie moet. Soms is het dan best zwaar om naast je topsport ook nog te studeren, maar ik vind het belangrijk voor mijn toekomst dat ik een diploma haal. Daarom is mijn studie iets wat ik per se wil halen.”

Credits portretfoto's: Henk Seppen