Studenten Johan Cruyff Academy organiseren “Fit voor de Rit” toertochten voor goede doel
Studenten organiseren “Fit voor de Rit” toertochten voor goede doel
16 juli 2021
Dani Baijens - Hoe student-handballers zich voorbereiden op het EK Handbal 2022 - Johan Cruyff Academy
Hoe bereiden student-handballers zich voor op EK Handbal 2022?
15 december 2021
Studenten Johan Cruyff Academy organiseren “Fit voor de Rit” toertochten voor goede doel
Studenten organiseren “Fit voor de Rit” toertochten voor goede doel
16 juli 2021
Dani Baijens - Hoe student-handballers zich voorbereiden op het EK Handbal 2022 - Johan Cruyff Academy
Hoe bereiden student-handballers zich voor op EK Handbal 2022?
15 december 2021
parallax background

Studerende topsporters vragen aandacht voor presteren onder druk

Als onderdeel van hun studie vragen drie studerende topsporters van de Johan Cruyff Academy aandacht voor het onderwerp 'Presteren onder Druk'.

Credits foto: Tobias Bakx
Hockeyster Cecile Knuvers, handbalster Rinka Duijndam en atlete Beau Winnubst (foto header) vragen in het kader van hun hbo-studie Sportmarketing aan de Johan Cruyff Academy Amsterdam, aandacht voor prestatiedruk. “Voor het vak 'De maatschappij dat ben jij' werden we gevraagd om een maatschappelijk thema over te brengen, waarvan wij denken dat het impact heeft”, aldus Cecile en “omdat we bij onszelf en andere topsporters in onze omgeving zien dat velen struggelen met presteren onder druk, leek het ons een goed idee om hier wat aan te doen.”

“In topsport is de prestatiedruk heel direct aanwezig en ontkom je er niet aan om te leren hoe je daar mee om kan gaan” – Rinka Duijndam

“Prestatiedruk is op zich een heel breed begrip. Iedereen heeft er in een bepaalde mate mee te maken,” vervolgt Rinka, “Kijk alleen maar naar de covid-pandemie en welke gevolgen die had op onze activiteiten. Maar in topsport ervaren we de druk om te presteren heel direct en in die zin ontkom je er niet aan. Het is op zich ook niet iets slechts, maar iedere topsporter moet wel leren hoe je er goed mee om kan gaan.”
“In topsport sta je in het centrum van de aandacht. Je hebt niet alleen te maken met het naleven van je eigen verwachtingen, maar ook met die van buitenaf, waardoor de druk zich kan opbouwen", aldus Beau. "Bij mij resulteerde dat in te graag willen, gecombineerd met onzekerheid, elke keer als het niet lukte zoals ik het graag wilde.”

“Prestatiedruk kan je zelf beïnvloeden, door goed op je focus te letten wat je zelf wilt bereiken" – Beau Winnubst

“Ik ben inmiddels gestopt met topsport en nu ik er van een afstand naar kan kijken, besef ik me beter dat prestatiedruk iets is wat je zelf kan beïnvloeden”, vervolgt Beau. “Druk zal er altijd zijn, maar als je weet hoe je ermee om moet gaan, helpt die druk je op een positieve manier uiteindelijk alleen maar verder. Geef jezelf taken mee die voor jou belangrijk zijn en focus daarop. Je bent scherper en in de focus die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt bereiken.”

“Prestatiedruk pakt goed voor je uit, als je het weet te relativeren" – Cecile Knuvers

En Cecile vult daarop aan: “Prestatiedruk houdt je scherp. Het pakt goed voor je uit als je het weet te relativeren en er op een goede manier mee om kan gaan. Mij helpt het dan om het onderste uit de kan te halen. De uitdaging zit ‘m vooral in je mindset en ervoor zorgen dat er geen gedachten in je hoofd gaan rondspoken, wat onzekerheid naar boven haalt.”

“Goed presteren betekent niet altijd winnen. Het gaat erom dat JIJ je goed voelt bij wat je doet" – Rinka Duijndam

“Ik denk dat de druk met name onder jongeren vaak behoorlijk intens is”, besluit Rinka, “en soms is het lastig om uit te spreken dat je een bepaalde druk van buitenaf ervaart; er is druk in de sport, om je diploma te halen, of gewoon om er ‘bij’ te horen. Met onze campagne #GelukZonderDruk willen we jongeren meegeven dat het oké is om een keer op je bek te gaan, zolang je daarna maar weer opstaat en het nog een keer probeert. Iedereen maakt fouten. Goed presteren betekent niet altijd winnen, maar dat JIJ je goed voelt bij hetgeen je doet!

Campagne #GelukZonderDruk"

De drie studenten van de Johan Cruyff Academy Amsterdam hebben aan sporticonen Tess Wester (handbal), Jill Roord (voetbal) en Lonneke Slöetjes (volleybal) gevraagd of ze via een krachtige videoboodschap iedereen willen oproepen om zich bewust te zijn van mogelijke negatieve prestatiedruk, om daar wat aan te doen onder het motto

Daarom zorg ik voor mijn eigen geluk, zonder druk!
Doe jij ook mee?