Johan Cruyff Academy verwelkomt 88 sporters dit nieuwe studiejaar
Johan Cruyff Academy verwelkomt 88 student-sporters
7 september 2020
Nieuw esports stadion: Geweldig iets neer te zetten voor toekomstige generaties - Johan Cruyff Academy
H20 esports: “Geweldig dit neer te zetten voor toekomstige generaties”
18 november 2020
Johan Cruyff Academy verwelkomt 88 sporters dit nieuwe studiejaar
Johan Cruyff Academy verwelkomt 88 student-sporters
7 september 2020
Nieuw esports stadion: Geweldig iets neer te zetten voor toekomstige generaties - Johan Cruyff Academy
H20 esports: “Geweldig dit neer te zetten voor toekomstige generaties”
18 november 2020
parallax background

Van topsport naar studiecoaching van topsporters

Caroline Wensink (volleybal) en Dominique van der Pauw (roeien) maakten allebei de transitie van topsport naar studiecoaching van student-sporters aan de Johan Cruyff Academy

Ze beoefenden allebei sport op topniveau en werken nu als docent en studiebegeleider aan de Johan Cruyff Academy Amsterdam, waar ze studerende topsporters begeleiden bij hun uitdaging om topsport met de full-time hbo-studie Sportmarketing, te realiseren. Caroline Wensink werkt er al een tijdje en Dominique van der Pauw is er net begonnen. Wat hebben zij geleerd van topsport en de transitie naar een carrière daarna, wat ze inzetten in hun huidige werk als studiecoaches?

Topsport leverde hen allebei onvergetelijke momenten op met mooie hoogtepunten. Voor Caroline Wensink was dat het Goud tijdens de Volleyball World Grand Prix 2007 en dat ze met het Duitse USC Münster bekerwinnaar en landskampioen werd. Ex-top-roeister Dominique van der Pauw werd Europees kampioen en voor haar was het mooiste sportmoment de finale van de 4- tijdens de World Cup in Lüzern in Zwitserland, wat brons opleverde en waar "alles samenviel in een ultieme race!"

Wat hebben jullie zelf vooral geleerd van topsport?

“Wat mij veel zelfvertrouwen gaf, en waar ik het meest trots op ben, is dat ik van het coachteam op slag mocht zitten, om het ritme voor de ploeg aan te geven en teamcaptain werd. Verder moet je voor roeien fysiek sterk zijn en een goed sprintvermogen hebben. Als je de top in je sport wilt bereiken, moet je continu kritisch blijven op jezelf en naar mogelijke verbeteringen zoeken, want enkele seconden winst maken het verschil tussen winnen en verliezen. En die houding is ook in mijn verdere leven heel bruikbaar”, aldus Dominique.

"Dankzij de commitment en passie die je hebt voor je sport, leer je hoe het is om ergens vol voor te gaan en wat je ervoor moet doen en laten. Je gaat voor het beste resultaat en bent niet zomaar tevreden. Die processen zie je ook terug bij de student-sporters die we nu begeleiden, natuurlijk in hun sport, maar op een andere manier ook in hun studie", bevestigt Caroline.

Afscheid nemen van topsport is vaak een proces. Welke levenslessen heeft dat opgeleverd?

“Na 15 jaar topsport en veel blessures was voor mij de maat vol", zegt Caroline. "Kwaliteit van leven na de sport is ook belangrijk! Toen ik uiteindelijk stopte, kreeg ik na een half jaar een burn-out. Ik ben toen begonnen met een traject vanuit NOC*NSF om te kijken wat ik wilde. Via de volleybalbond Nevobo en de motorbond KNMV, kwam ik uiteindelijk bij de Johan Cruyff Academy. Het was een heel lastig proces, maar je moet er door heen. Uiteindelijk weet je vooral ook wat je níet meer wilt, en dat zijn ook belangrijke keuzes die je maakt.

“Ik boekte op een gegeven moment te weinig progressie, om gemotiveerd te blijven om nog 14 keer per week te trainen", aldus Dominique, "maar nadat ik de knoop doorgehakt had, miste ik de sport enorm: het strakke trainingsritme, de adrenaline voor een wedstrijd, de fysieke fitheid ... Het kostte een tijd om te leren accepteren dat mijn topsportcarrière over was."

"Alhoewel ik snel een leuke baan vond, moest ik uitzoeken waar nu écht mijn passie lag", vervolgt ze. "Na een aantal geweldige ervaringen, werk ik nu als coach bij stichting Sporttop en Talent Empowerment, waar ik veel energie krijg van het begeleiden van jonge sporters. Die zijn gedreven, enthousiast en hebben energie. Alle sporters krijgen te maken met interessante, veelal generieke thema’s die voor alle sporten gelden. Als coach wil ik hen daarbij nog beter leren begeleiden. Vandaar ook mijn stap nu naar de Johan Cruyff Academy.”

Hoe is het om als sporter in de onderwijswereld te werken?

“Van mijn ouders heb ik onderwijsbloed meegekregen, dus het bevalt goed", zegt Caroline. "Het team waarin we werken is top en inspirerend! En voor ons als topsporters, is het werken met een jonge generatie sport-talenten natuurlijk erg leuk. Het is soms best een lastige en verantwoordelijke taak, want topsport met een full-time studie combineren, is soms behoorlijk pittig. Maar het is heel belangrijk voor hun carrière, want iedereen krijgt met die transitie naar een nieuwe loopbaan te maken.”

“Ik werk er pas kort. Zo'n grote organisatie als de hogeschool, dat is nog even wennen", zegt Dominique, "maar het werken met talenten is heel inspirerend. Het daagt mij uit om mezelf te blijven ontwikkelen en er is veel herkenning vanuit mijn eigen sportcarrière. Ik hoop dat zij van mijn ervaringen iets kunnen leren. Niet iedereen hoeft elke keer ‘het wiel uit te vinden’, maar laten we juist ook de kennis en ervaring die er is, gebruiken om een volgende stap te zetten."

Welk advies hebben jullie voor studerende sporters?

“Zelf vond ik het altijd belangrijk om naast topsport ook te studeren", zegt Dominique. "Ik wil daarmee studenten graag inspireren, want studeren is een geweldige kans om nieuwe mensen te leren kennen, om te leren omgaan met een andere dynamiek en nieuwe kennis op te doen. Op het veld weten sporters vaak heel goed hoe ze moeten handelen. Waar de één deze kwaliteiten en skills moeiteloos meeneemt naar de schoolbanken, zijn dit voor een ander twee totaal verschillende werelden. Zonde! Want juist je discipline, doorzettingsvermogen en continue drang naar verbetering, maakt dat je ook een studie alleen al op karakter kunt halen!“

“Als oud-topsporter herken je veel situaties waar de studenten in zitten, soms in een spagaat met trainingsschema’s en tentamens", aldus Caroline. "Dat is lastig. Ik wil graag meegeven hoe belangrijk het is, om daarover goed te communiceren met de opleiding. Dan kunnen wij je helpen, om te kijken wat realistisch is. En als je iets besluit, pak het dan aan als een topsporter: Doe het met de volle 100%. Als dat niet lukt, doe het dan niet. Maak dus bewuste keuzes en stel goed je prioriteiten.”

Van topsport naar studiecoaching van topsporters - Johan Cruyff Academy

Caroline Wensink

Beoefende sport: Volleybal (1999 tot 2014)

Als je Dominque in 3 zinnen zou omschrijven, wat zou je dan zeggen?:
Ik ken haar pas kort, maar in die tijd heb ik Dominique leren kennen als een doorzetter en een perfectionist, die in de studenten aan wie zij lesgeeft en begeleidt, het beste naar boven wil halen. Ze is vol energie en passie en kan anderen enthousiasmeren en motiveren. Een goede aanvulling op ons team!
Van topsport naar studiecoaching van topsporters - Johan Cruyff Academy

Dominique van der Pauw

Beoefende sport: Roeien (2002 tot 2015)

Als je Caroline in 3 zinnen zou omschrijven, wat zou je dan zeggen?:
Caroline is ontzettend betrokken bij haar studenten. Ze is enorm zorgzaam en attent. Dat maakt het voor mij een uitdaging om haar later dit jaar gedurende een aantal maanden te gaan vervangen, maar hé, dat motiveert me juist! 😊