Eef Kerkhof
5 februari 2021Roos Zwetsloot
22 maart 2021Eef Kerkhof
5 februari 2021Roos Zwetsloot
22 maart 2021Over WK Shorttrack en Invictus Games
Voormalig shorttracker en marathonschaatser Cees Juffermans, alumnus van de Johan Cruyff Academy, is toernooidirecteur WK Shorttrack 2021 en operationeel verantwoordelijk voor de Invictus Games 2022 h2>
Cees Juffermans studeerde in 2008 af aan de Johan Cruyff Academy Amsterdam. Hij is nu de toernooi-directeur van het Wereldkampioenschap Shorttrack, dat van 5 tot 7 maart 2021 in de ijshal aan de Sportboulevard in Dordrecht georganiseerd wordt. Daarnaast is hij Chief Marketing and Operational Officer van de Invictus Games in Den Haag, die door de coronapandemie verzet zijn en nu gepland staan voor 2022.
Cees Juffermans was zelf aan het begin van deze eeuw één van de bekendste en sterkste shorttrackkers ter wereld. Hij behaalde de zilveren medaille op het EK 2002, deed mee aan de Olympische Spelen in Salt Lake City en was Nederlands kampioen in 2001, 2003, 2004 en 2005.
We spraken met Cees Juffermans over beide sportevenementen, de ontwikkelingen in shorttrack en over zijn carrière en werkzaamheden.
Sinds 2012 werken wij met een aantal mooie partijen samen, zoals TIG Sports en de KNSB, om internationale shorttrack events te organiseren. Doordat de teams zo goed op elkaar ingespeeld zijn, ligt de druk op mijn werkzaamheden met name in de week van het toernooi en het wedstrijdweekend zelf.
Het is heel mooi om te zien dat shorttrack als sport sinds 2012 een enorme sprong heeft gemaakt. Het leek alsof vanaf dat moment alles voor de sport samenkwam: de evenementen kregen een hoger entertainment gehalte, de Nederlanders deden steeds beter mee op het wereldpodium en de media pakte vanaf dat moment de sport steeds breder op. Het is nu nauwelijks nog voor te stellen dat voor die tijd de sport relatief weinig aandacht kreeg en niet veel bekendheid had bij het grote publiek.
Cees Juffermans was zelf aan het begin van deze eeuw één van de bekendste en sterkste shorttrackkers ter wereld. Hij behaalde de zilveren medaille op het EK 2002, deed mee aan de Olympische Spelen in Salt Lake City en was Nederlands kampioen in 2001, 2003, 2004 en 2005.
We spraken met Cees Juffermans over beide sportevenementen, de ontwikkelingen in shorttrack en over zijn carrière en werkzaamheden.
Hoe is het om als oud-shorttracker het WK 2021 te mogen organiseren?
Het is voor mij heel bijzonder om op deze manier bij ‘mijn’ sport betrokken te blijven. Het toernooidirecteurschap is intensief en leuk om te doen. Naast dat ik er veel plezier aan beleef is het ook een hele mooie manier om een klein beetje bij te dragen aan de snelle ontwikkeling die het shorttrack schaatsen momenteel doormaakt.Sinds 2012 werken wij met een aantal mooie partijen samen, zoals TIG Sports en de KNSB, om internationale shorttrack events te organiseren. Doordat de teams zo goed op elkaar ingespeeld zijn, ligt de druk op mijn werkzaamheden met name in de week van het toernooi en het wedstrijdweekend zelf.
“Het is nu nauwelijks nog voor te stellen, dat vóór 2012 shorttrack weinig aandacht kreeg" – Cees Juffermans
Het is heel mooi om te zien dat shorttrack als sport sinds 2012 een enorme sprong heeft gemaakt. Het leek alsof vanaf dat moment alles voor de sport samenkwam: de evenementen kregen een hoger entertainment gehalte, de Nederlanders deden steeds beter mee op het wereldpodium en de media pakte vanaf dat moment de sport steeds breder op. Het is nu nauwelijks nog voor te stellen dat voor die tijd de sport relatief weinig aandacht kreeg en niet veel bekendheid had bij het grote publiek.
Hoe staat shorttrack er tegenwoordig voor?
Sinds ik gestopt ben met shorttrack zijn er een aantal zaken echt een stuk verbeterd. De sporttechnische begeleiding en de opleidingsstructuur in het nationaal trainingscentrum op Thialf is veel beter. Er wordt beter met talenten omgegaan. Ze krijgen goede begeleiding, krijgen meer tijd en er is ook meer aandacht voor zaken buiten de topsport. Schaatsers worden bijvoorbeeld gestimuleerd om topsport met studie te combineren.“Er wordt veel beter met talent omgegaan dan vroeger” – Cees Juffermans
NOC*NSF en KNSB hebben de afgelopen 10 jaar flink in de shorttrack infrastructuur.geïnvesteerd. Daarnaast heeft de samenwerking met TIG sports ervoor gezorgd dat de evenementen een enorme upgrade hebben gekregen. De sport krijgt veel aandacht in de media en de combinatie met langebaan wordt veel meer gestimuleerd dan in mijn tijd.
“In shorttrack is Nederland stapje voor stapje naar de mondiale top gekropen” – Cees Juffermans
Het creëren van succes heeft tijd nodig. Deze tijd is ook genomen en Nederland is stapje voor stapje naar de mondiale top gekropen met de succesen van Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting als hoogtepunten. Suzanne Schulting verschijnt aan het WK Shorttrack in Dordrecht als topfavoriet aan de start. Ze is Olympisch - en wereldkampioene en heeft tijdens het afgelopen EK, waar ze goud won, ook laten zien dat ze er dit seizoen weer supergoed voor staat.
Naast individueel succes verwacht ik bij de vrouwen ook een hele hoge klassering bij de relay. Bij de mannen ligt dat iets anders, individueel zijn Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat goede outsiders, maar geen topfavoriet. Dat geldt eigenlijk ook voor de relay. Wellicht is dat wel een fijn uitgangspunt, want ondanks dat ze geen topfavoriet zijn, zie ik geen reden waarom ze geen wereldkampioen zouden kunnen worden.
"Ik vind het superleuk om te zien dat er momenteel ook topschaatsers aan de Johan Cruyff Academy studeren. Jutta Leerdam, die aan de Johan Cruyff Academy Groningen studeert, springt er voor mij uit, doordat zij op zeer jonge leeftijd (voor een topschaatser), al enorme prestaties weet neer te zetten" - Cees Juffermans
Schaatsen is in Nederland heel populair, maar wereldwijd is dat minder. Waar liggen kansen?
Wintersporten – en zeker ook het schaatsen – zijn in vergelijking met heel veel zomersporten relatief klein. Nederland is een schaatsland en het langebaanschaatsen zit ons in het bloed. Gekscherend zeg ik wel eens dat schaatsen een stukje cultureel erfgoed is in Nederland.Shorttrack is in tegenstelling tot het langebaanschaatsen een relatief jonge sport, die nog vol in ontwikkeling is en wereldwijd nog steeds groeit. Dit is ook niet heel gek, gezien het feit dat de sport een grote aantrekkingskracht heeft op de jeugd en er overal ter wereld ijshockeybanen zijn, waar shorttrack beoefend kan worden.
“Om shorttrack aantrekkelijk te maken voor een mondiaal publiek, is een sterke, onvoorspelbare competitie essentieel” – Cees Juffermans
Om een sport (welke dan ook) goed te kunnen 'vermarkten' en het aantrekkelijk te maken voor een groot mondiaal publiek is het essentieel om een goede en sterke competitie neer te zetten die onvoorspelbaar is. In dat licht gezien zou het heel logisch zijn dat de ISU, de internationale schaatsbond, hier meer tijd en energie in zou steken, in het belang van de sport.
“Veel talenten combineren shorttrack en langebaan. Dat vind ik een goede ontwikkeling. Ze worden opgeleid tot completere schaatsers” – Cees Juffermans
Verder is het mooi om te zien, dat er nu vaker de overstap van het shorttrack naar het langebaanschaatsen wordt gemaakt. Er zijn heel veel voorbeelden van voormalig shorttrackers, die het heel goed hebben gedaan (of nog doen) op de langebaan. Ik denk dan aan sporters als Shani Davis en Jorien ter Mors. Persoonlijk vind ik dit een goede ontwikkeling. Het laat zien dat talenten beide sporten kunnen combineren en ik denk dat ze op deze manier beter worden opgeleid tot completere schaatsers, wat uiteindelijk ook hun voorkeurssport gaat worden.
Foto's scenes Invictus Games 2018, Sydney, Australië.
Credits: Getty Images for Invictus Games Foundation
Het lag in de bedoeling het evenement in 2020 in Den Haag te organiseren, maar door covid is dat verzet naar 2022. Cees Juffermans is de Chief Marketing and Operational Officer voor deze editie van de Invictus Games.
Credits: Getty Images for Invictus Games Foundation
Invictus Games
De Invictus Games is een internationaal sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen. De Invictus Games gebruikt de kracht van sport om herstel te stimuleren, revalidatie te ondersteunen en breder begrip en respect te genereren voor hen die hun land dienen of gediend hebben.Het lag in de bedoeling het evenement in 2020 in Den Haag te organiseren, maar door covid is dat verzet naar 2022. Cees Juffermans is de Chief Marketing and Operational Officer voor deze editie van de Invictus Games.
Wat is speciaal aan de Invictus Games?
De Invictus Games gaan niet over winnen, maar gaan over overwinnen. Alle deelnemers zijn (voormalig) militairen, die iets hebben meegemaakt in hun leven. Dit kan zowel fysiek als mentaal zijn. De Invictus Games zijn een belangrijk moment in het herstelproces; iets waar ze naar toe kunnen leven. Voor sommige deelnemers is het een eindpunt van een lang herstelproces, en voor anderen geldt dat het een ijkpunt is in hun proces dat nog lang niet ten einde is. Dit maakt de Invictus Games daarom ook echt een heel ander evenement dan een regulier sportevenement, waar het alleen om presteren gaat.“Voor sommige deelnemers zijn de Invictus Games een eindpunt van een lang herstelproces" – Cees Juffermans
De maatschappelijke uitstraling die het evenement heeft proberen we daarom ook te gebruiken om andere mensen te inspireren. Mede daarom worden er ook lesprogramma’s voor scholen ontwikkeld en is er een documentaire gemaakt waarin de verhalen van verschillende deelnemers is verteld.
Wij doen er alles aan om de Invictus Games zo goed mogelijk te promoten en zo bekend mogelijk te maken in Nederland. Wij zijn daarom ook heel blij met de betrokkenheid van Prince Harry, zijn aanwezigheid alleen creëert al zoveel aandacht dat dit de Invictus Games ook een boost geeft.
Zelf was ik in beginsel alleen verantwoordelijk voor de commercie, om te zorgen voor voldoende inkomsten, maar momenteel ben ik ook operationeel verantwoordelijk voor de Invictus Games. Dit is een supermooi, maar uitdagend takenpakket, want mede door de corona pandemie hebben we het evenement al twee keer moeten verschuiven. Het staat nu gepland voor mei 2022.
“Door corona moesten we het evenement al twee keer verzetten. Het staat nu gepland voor 2022 in Den Haag” – Cees Juffermans
Door het verzetten, heb je te maken met het afbouwen en het later weer opschalen van de organisatie. Dit is geen gemakkelijk klus, gezien het feit dat er zoveel verschillende partijen bij betrokken zijn met verschillende belangen. Maar mede vanwege het mooie maatschappelijke karakter van de Invictus Games, heb ik er vertrouwen in dat het goed gaat komen. Voorlopig ben ik met dit project nog wel even onderweg. Daarna hoop ik wederom in een mooie functie binnen de sport door te kunnen werken.
Johan Cruyff Academy
Cees Juffermans combineerde zijn eigen schaatscarrière met een hbo-studie Sportmarketing aan de Johan Cruyff Academy Amsterdam, wat toen nog Johan Cruyff University heette.Wat heb je meegenomen van die tijd?
Het allebelangrijkste wat ik mee heb genomen uit mijn sportcariere is doelen stellen en deze na te streven. Daarnaast altijd positief blijven en wanneer iets niet lukt, goed analyseren waarom dat is en vervolgens een nieuwe koers uitstippelen … en ... probeer alles elke dag een beetje beter te doen.Toen ik startte met de opleiding aan de Johan Cruyff Academy, woonde en trainde ik in Frankrijk. Wij trainden daar twee of drie keer per dag met een rustdag in de week. Het was dus een zeer pittige tijd, mede ook omdat ik in die periode terugkwam van een aantal blessures en het trainen mij niet gemakkelijk afging.
“Doordat ik het merendeel in het buitenland was, heb ik bijna de hele studie op afstand gedaan” – Cees Juffermans
Mijn propedeuse heb ik destijds in twee jaar gedaan en in 2002, het jaar van de Olympische Spelen, heb ik mijn studie stilgelegd. Totaal heb ik er dus zes jaar over gedaan. Omdat ik het merendeel van het jaar in het buitenland was, heb ik bijna alles op afstand gedaan.
Ik heb lastige momenten gekend, maar ik heb altijd de drive gehad om het af te maken. Er was ook veel support vanuit de opleiding, waardoor ik op die lastige momenten altijd weer een zetje in de rug kreeg. Ik ben daarom blij dat ik destijds deze opleiding heb kunnen doen, met de fijne begeleiding die ik daar ook bij kreeg.
“De combinatie topsport en studeren was niet makkelijk, maar ik kon direct nadat ik met sport stopte, wel aan de start bij een mooi bedrijf” – Cees Juffermans
Zoals gezegd is de combinatie topsport en studeren niet altijd makkelijk, maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik direct nadat ik stopte aan de start kon bij een mooi bedrijf. Ik raad iedere topsporter aan een studie te volgen, als is het maar om op sommige momenten je ergens anders op te kunnen richten.