
Myrthe Schoot
28 januari 2021
Cees Juffermans
5 maart 2021
Myrthe Schoot
28 januari 2021
Cees Juffermans
5 maart 2021Brabantse voetbalster bij SC Heerenveen Vrouwen
Voetbalster Eef Kerkhof studeert aan de Johan Cruyff Academy, wat ze combineert met een voetbalcarrière bij SC Heerenveen Vrouwen h2>
Voetbaltalent Eef Kerkhof is geboren en getogen in het Brabantse Mill. Tijdens haar jeugd voetbalde ze bij SV Venray en Jong PSV in Eindhoven. Een tijdje terug maakte ze de overstap naar de Friese Eredivisieclub SC Heerenveen Vrouwen. Dankzij het online studeren en de studiebegeleiding op maat, kan ze haar studie Sportmarketing aan de Johan Cruyff Academy Tilburg voortzetten.
Jonge speelsters uit het zuiden die willen uitkomen in de Eredivisie, zijn dus bijna altijd genoodzaakt om elders te gaan spelen en daar te gaan wonen. Dat geldt ook voor mij.
De club past goed bij mij. SC Heerenveen Vrouwen is een ploeg die altijd wat kan doen tegen grote clubs. Daarnaast is er een goede mix tussen jong en oud. Ook de wat jongere meiden, zoals ik, krijgen hier de kans om zich te ontwikkelen.
Vanwaar je keuze voor Heerenveen?
In het zuiden van Nederland is er maar één club die in de Eredivisie Vrouwen speelt: PSV Vrouwen. Dat team is ook gelijk één van de beste teams in de Eredivisie. Het niveau is daar dus heel erg hoog en de overstap van Jong PSV naar PSV Vrouwen 1 is dan ook groot.“Jonge speelsters uit het zuiden zijn bijna altijd genoodzaakt om elders te gaan spelen en wonen" - Eef Kerkhof
Jonge speelsters uit het zuiden die willen uitkomen in de Eredivisie, zijn dus bijna altijd genoodzaakt om elders te gaan spelen en daar te gaan wonen. Dat geldt ook voor mij.
De club past goed bij mij. SC Heerenveen Vrouwen is een ploeg die altijd wat kan doen tegen grote clubs. Daarnaast is er een goede mix tussen jong en oud. Ook de wat jongere meiden, zoals ik, krijgen hier de kans om zich te ontwikkelen.

Team SC Heerenveen Vrouwen
Wat hoop je te bereiken?
Ik voetbal dit seizoen voor het eerst in de Eredivisie. Voor nu wil ik zoveel mogelijk Eredivisie-minuten maken en een vaste waarde worden voor Heerenveen.Ik heb vroeger meegedaan met de voorselecties van nationale jeugdelftallen. Helaas heb ik nooit de definitieve selectie gehaald, maar mijn ultieme droom blijft wel om ooit in het Nederlands elftal shirt te mogen spelen en mee te kunnen zingen met het Wilhelmus.
Waar ligt je talent?
Mijn sterke punt is vooral mijn loopvermogen. Ik kan tijdens een wedstrijd veel afstanden overbruggen. Dit heb je – vind ik – als middenvelder ook wel nodig. Je wilt met aanvallen voor de goal aanwezig zijn, maar daarnaast moet je je man ook volgen wanneer de tegenstander in de aanval is.Dit vind ik superleuk aan een positie op het middenveld. Ik heb altijd graag hardgelopen. Tijdens vakanties en de afgelopen tijd met corona, vond ik het ook fijn om te gaan hardlopen.
Wie is jouw voorbeeld?
Jackie Groenen. Zij staat op een vergelijkbare positie als ik. Ze is altijd onderweg en werkt heel erg hard voor het team. Verder vind ik haar buiten het veld heel erg spontaan. Veel voetballers zeggen voor de camera vaak hun standaardzinnetjes en zijn wat somber. Wanneer Jackie voor de camera staat zie je bijna altijd een grote glimlach. Ze is eerlijk en neemt de tijd. Kijkers kunnen dit heel erg waarderen.Kun je vrouwenvoetbal met mannenvoetbal vergelijken?
Op het gebied van inzet en het aantal trainingen per week, zal er niet veel verschil zijn tussen de mannen en de vrouwen. Wij trainen ook gemiddeld zever keer per week. Op voetballend gebied vind ik de verschillen wel groot; spiermassa en handelingssnelheid zijn bij mannen meer ontwikkeld.Verder zijn bij de mannen de reclame-inkomsten en kijkcijfers veel en veel hoger. Hierdoor is het verdienmodel gewoon anders. Wat dat betreft is er in het vrouwenvoetbal nog veel te winnen.
Financieel gezien merk je dan ook hele grote verschillen. In mijn team is er niemand die alleen maar voetbalt; iedereen combineert het met ander werk of een studie. Zo is dit niet alleen bij ons, maar bij bijna iedere Eredivisieclub.
Welke ontwikkelingen zie jij voor het vrouwenvoetbal?
Om wat aan de financiële positie van de vrouwentak van SC Heerenveen te doen, is er een businessplan opgezet. Zo is er een vrouwenloge in het Abe Lenstra stadion. Hier zijn ongeveer 60 plaatsen per wedstrijd beschikbaar en kan ook de gehele ruimte gehuurd worden. Helaas kon dit door corona niet doorgaan en blijft de financiële situatie onder druk staan.Je merkt wel dat het vrouwenvoetbal de laatste jaren veel aan populariteit wint. Dit kwam mede door het succesvolle EK in eigen land. Vanaf die zomer is het aantal vrouwelijke voetbalsters erg toegenomen. Ook merk ik het zelf dat er meer mediaaandacht is voor het vrouwenvoetbal, doordat er wekelijks één wedstrijd van de Eredivisie wordt uitgezonden op ESPN (voorheen: Fox Sports).
Momenteel bestaat onze competitie maar uit acht clubs. Dat zijn er tien minder dan bij de mannen. Ik zou liever meer clubs in de Eredivisie Vrouwen zien. Natuurlijk zijn er wel minder vrouwelijke voetballers, maar je ziet ook veel internationals terugkomen naar Nederland, waardoor het niveau van de competitie beter wordt. Dat biedt kansen voor uitbreiding.
Je woont en traint in Heerenveen, maar je studeert in Tilburg. Hoe 'werkt' dat?
Ik ben nu in het derde jaar van de studie aan de Johan Cruyff Academy Tilburg, waarin je stageloopt en een minor volgt. Die kan ik beide online doen. De afstand tussen Heerenveen en Tilburg heeft dus geen consequenties voor mijn studie!“Omdat ik zowel de stage als de minor online doe, kan ik de studie met voetbal combineren" - Eef Kerkhof
Ik heb de minor 'Waardecreatie in de sport van morgen' van de Johan Cruyff Academy gedaan. Daar zijn bijvoorbeeld alle colleges digitaal, of je kan ze later terugkijken. Hierdoor kun je het helemaal buiten je sportschema om volgen. Dit zorgt voor veel rust. Ik hoef ook niet te reizen voor mijn studie, wat veel tijd scheelt. Daarnaast is de minor ook nog eens super interessant!
“Je maakt samen met docenten de studieplanning. Dat neemt veel stress weg" - Eef Kerkhof
Verder maak je samen met de docenten een studieplanning, zodat je sportieve prestaties er niet onder lijden. Dat neemt veel stress weg, omdat je weet dat je een toets kan verplaatsen als je bijvoorbeeld een belangrijk toernooi hebt, waardoor je minder kan studeren.


Ik ken Johan Cruijff niet zo goed als voetballer, maar ik ken hem natuurlijk wel van de verhalen. Hij was een echte team player, wat ik zelf ook heel belangrijk vind. De ‘14 regels van Johan Cruijff’ komen ook vaak terug, zowel bij het voetbal, als bij mijn studie, als daarnaast. Ik vind deze regels heel belangrijk en inspirerend. Wil je als team goed en sportief functioneren, zul je je aan deze 14 regels moeten houden.
Verder vind ik zijn uitspraken echt geweldig. Alles lijkt zo simpel wat hij zegt. Zijn uitspraak ‘ieder nadeel heb zijn voordeel’ vind ik dan ook heel erg mooi! Die positiviteit die hij uitstraalde, vind ik heel belangrijk.