Voor wielrennen en ondernemen geldt: Van tegenwind word je sterker - Johan Cruyff Academy
Voor ondernemen en wielrennen geldt: Van tegenwind word je sterker!
1 november 2020
Sportsponsoring en waterpolo: ‘Throw the Ball, Close the Gap’ - Johan Cruyff Academy
Sportsponsoring en waterpolo: ‘Throw the Ball, Close the Gap’
2 januari 2021
Voor wielrennen en ondernemen geldt: Van tegenwind word je sterker - Johan Cruyff Academy
Voor ondernemen en wielrennen geldt: Van tegenwind word je sterker!
1 november 2020
Sportsponsoring en waterpolo: ‘Throw the Ball, Close the Gap’ - Johan Cruyff Academy
Sportsponsoring en waterpolo: ‘Throw the Ball, Close the Gap’
2 januari 2021
parallax background

Amsterdam en de opkomst van de ongebonden sporter

Via de minor 'Waardecreatie in de sport van morgen' van de Johan Cruyff Academy, dragen studenten bij aan mogelijke kansen voor de sport en de waarde ervan voor inwoners van Amsterdam

Om iedereen te stimuleren om voldoende te bewegen en om daarbij optimaal en flexibel gebruik te maken van alle beschikbare ruimte, is het voor een stad als Amsterdam belangrijk om continu over kansen en oplossingen na te blijven denken. In de laatste 'sprint' (een opdracht) van de minor ‘Waardecreatie in de sport van morgen’ van de Johan Cruyff Academy, is dat precies de bedoeling: Studenten schrijven een opiniërend stuk over sport en bewegen en kansen en mogelijkheden die zij zien voor de stad.

“De goede ideeën van de minor-studenten hebben de Amsterdamse gemeenteraad gehaald” - Philipp van Benthem

Philipp van Benthem is verantwoordelijk voor de inhoud van de minor. Hij is ook beleidsmedewerker bij de gemeente Amsterdam: "Dankzij de betrokkenheid van de Sportraad Amsterdam bij deze minor, kunnen goed uitgewerkte en mogelijk haalbare ideeën van de studenten de Amsterdamse gemeenteraad halen. Door de inzet van twee deelnemers, Linde Fleuren en Joomay Odjo, is dat ook gebeurd. Zo kunnen de studenten via hun deelname aan de minor, daadwerkelijk een bijdrage leveren aan de toekomst van sport en bewegen in de stad en - in lijn met Johan Cruijff’s gedachtegoed - bijdragen aan de maatschappij; 'Je kan het immers niet alleen, we moeten het samen doen'."

De sportieve stad

De sportvisie 2025 ‘De Sportieve Stad’ beschrijft de ambities van de gemeente Amsterdam in de komende jaren. Kort samengevat zijn de negen speerpunten:

  • Accommodaties en -faciliteiten optimaliseren en waar nodig uitbreiden
  • Basiskwaliteit en duurzame investeringen sportaccommodaties
  • Beweeg- en sportvriendelijke openbare ruimte
  • Ondersteuning en facilitatie sportaanbieders
  • Structureel aanbod voor kinderen, mensen met een achterstand of beperking
  • Benutten van de 'kracht van sport' in de (achterstands)wijken
  • Investeren in op- en uitbouw topsportklimaat
  • Kracht van topsport als impuls sportstimulering (betrekken bedrijfsleven)
  • Eenduidige subsidies en tarieven verhuur accommodaties


Link: Gemeente Amsterdam, domein Professionals Sociaal Beleid, Sportvisie 2025

Gezonde samenleving

Om de samenleving gezond te houden, worden we aangespoord om te bewegen. De beweegnorm in Nederland is om vijf dagen in de week, gedurende 30 minuten, matig-intensief te bewegen (bron: Kenniscentrum Sport en Bewegen). Veel mensen komen daar niet aan toe, of beter gezegd, nog niet aan toe.

En alhoewel heel veel mensen via een club of vereniging sporten, loopt dit percentage sporters al jarenlang geleidelijk terug. Hoe kun je mensen actief betrekken bij de sportclubs en -verenigingen? (bron: Sportmonitor 2017, Gemeente Amsterdam). Ideeën en oplossingen zijn zeer welkom.

“Het percentage sporters groeit, vooral bij individuele sporten” - Philipp van Benthem

Er is ook goed nieuws, want het percentage sporters en mensen dat beweegt groeit, vooral bij activiteiten als fitness en hardlopen. Een mooi voorbeeld om aan de behoefte van individuele sporters tegemoet te komen: In juni 2020 werd het grootste betonnen skatepark van Nederland opgeleverd op het Zeeburgereiland in Amsterdam. Het heeft een oppervlakte van 3885 m2 met ruimte voor beginnende en gevorderde skaters, BMX-rijders en kijkers (zie video, bron).

Drukte van belang

Steeds meer mensen sporten dus individueel en op momenten dat het hen uitkomt. Hardlopen, wandelen, wielrennen en krachttraining zijn immens populair geworden. Ook veel sportscholen weten inmiddels hoe fijn en leuk het is om in de open lucht te sporten, met name nu ze door corona meer naar outdoor activiteiten zoeken. Daarbij komt, dat iedereen in onze anderhalvemeter-samenleving, wat meer ruimte nodig heeft.

Veel pleinen, parken en groenzones worden steeds intensiever gebruikt voor sporten en bewegen, maar de openbare ruimte is beperkt en vaak te druk, of niet goed ingericht om te sporten en te bewegen. Daarnaast moet dat allemaal ook nog eens gecombineerd worden met recreëren en het gewone woon- en werkverkeer in de stad.

“De parken worden soms zo intensief gebruikt, dat er problemen ontstaan” - Philipp van Benthem

Daardoor is het soms op bepaalde plekken en tijden een drukte van belang in Amsterdam. Tijdens mooi weer stromen het populaire Vondelpark en andere 'hotspots' vaak zo vol, dat er problemen ontstaan. Het wordt dan extreem lastig om bijvoorbeeld de coronamaatregelen toe te passen en ouderen kunnen soms niet uitrusten als bankjes door urban sporters zoals skaters of freerunners, worden gebruikt voor hun oefeningen.

“Sommige plekken in de stad worden door hun onbekendheid of onaantrekkelijkheid nog onvoldoende benut” - Philipp van Benthem

Daarnaast zijn er ook openbare plekken in de hoofdstad, die zeer geschikt zijn voor sport, maar nog onvoldoende benut worden, door hun onbekendheid of onaantrekkelijkheid. Hoe krijg je mensen aan het bewegen, waarbij accommodaties, faciliteiten en buitenruimte optimaal benut worden?

Opgepakte ideeën

Dankzij hun passie voor sport, zijn de studenten van de minor 'Waardecreatie in de sport van morgen' van de Johan Cruyff Academy, ervaringsdeskundigen bij uitstek. Het is dan eigenlijk ook niet meer dan logisch, om hen uit te dagen om mee te denken over oplossingen voor de hoofdstad, zoals dat in de zevende sprint van de minor 'Waardecreatie in de sport van morgen' ook daadwerkelijk gebeurt.

“Studenten met een passie voor sport zijn ervaringsdeskundigen bij uitstek” - Philipp van Benthem

Een aantal ideeën van de studenten zijn door de Sportraad Amsterdam meegenomen en voorgelegd aan de gemeenteraad, om te bespreken en het ligt in de bedoeling om twee van deze ideeën ook daadwerkelijk uit te gaan voeren.

Idee 1: Verbeter focus op ongebonden sporter

"Wat mij betreft moet er meer haast gemaakt worden met het investeren in het verbreden van het sportaanbod in de openbare ruimte in Amsterdam. Focus daarbij wel op de behoefte van de ongebonden sporter, ga met hen in gesprek, om die behoeften beter in kaart te brengen. Mijn visie is dat recreatie, ontspanning en vermaak steeds meer met sport zullen samensmelten. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een hardlooproute, waar lantaarns op straat gaan branden als je er aan het hardlopen bent. Prestatie kan ook worden beloond met spelelementen, zo wordt gamification ook steeds zichtbaarder in de sport van morgen. Ook denk ik dat het slim is om te gaan kijken hoe de huidige sportaccommodaties en verenigingen gekoppeld kunnen worden, om samen meer invulling te kunnen geven aan de behoefte van de ongebonden sporter. Wat mij betreft zouden daarbij ook ondernemers met goede ideeën het gesprek met de Sportraad Amsterdam en Gemeente Amsterdam moeten aangaan. ‘Alleen kun je niets, je moet het samen doen’.”

Joomay Odjo, deelnemer minor 'Waardecreatie in de sport van morgen'

Idee 2: Streetwise app

"De app Streetwise bevat een kaart van Amsterdam en meldt hoe druk het is op sportvelden, tafeltennistafels, parken, skatebanen en overige sportfaciliteiten. Het handige is, dat deze kaart van alle beschikbare openbare sportfaciliteiten al bestaat. Dus waarom deze functies niet gebruiken en inzetten om de verspreiding van burgers over de stad te waarborgen? In de app zie je een plattegrond van de stad en kun je klikken op één van de openbare sportfaciliteiten in de buurt en vervolgens zal er een meter verschijnen, die de drukte toont. Om de drukte te kunnen meten, moet de app wel gebruik maken van de locatievoorzieningen van de gebruikers. Dit zou aangemerkt kunnen worden als een obstakel voor het gebruiken van de app. Echter maken tegenwoordig bijna alle apps gebruik van locatievoorzieningen, en zien we dat gebruikers ook bereid zijn om hun locatie te delen.”

Linde Fleuren, deelnemer minor 'Waardecreatie in de sport van morgen'

Waardecreatie voor de toekomst

“De ideeën van Jomaay en Linde zijn in een initiatiefvoorstel voorgedragen aan de gemeenteraad van Amsterdam”, aldus Philipp van Benthem, “en momenteel wordt onderzocht hoe we ze kunnen realiseren. Het is mooi om te zien dat onze studenten inspireren en van belang kunnen zijn voor de toekomst van sport en bewegen in de hoofdstad.”

“De studenten van de minor hebben een frisse blik op de toekomst van sport” - Philipp van Benthem

“In deze sprint ging het erom van waarde te kunnen zijn voor de inwoners van Amsterdam, maar via de minor ‘Waardecreatie voor de sport van morgen’ willen we via zeven sprints van waarde zijn voor veel verschillende kansen en uitdagingen in de sport en de sportindustrie”, aldus Philipp.

“Ik verwacht dat we vaker gaan bijdragen aan oplossingen voor de sport in Nederland” - Philipp van Benthem

“Afgelopen september is de minor gestart met 26 deelnemers en eind in januari starten we met een volgende editie. "Dat betekent dat we veel nieuwe ideeën gaan zien en dat is belangrijk, want studenten hebben een frisse en onbevangen blik op de toekomst van sport. Ik verwacht dan ook dat we vaker zullen gaan bijdragen aan mooie oplossingen voor de sport in Nederland.

Credits foto's: André van Bortel