Effectiviteit van data-analyse om het rendement van sportsponsoring te meten - Johan Cruyff Academy
Hoe data-analyse ingezet wordt bij sportsponsoring
1 augustus 2021
Tessa Dijkstra - Kickboksen: van schimmige bad boy naar breder beoefende sport - Johan Cruyff Academy
Kickboksen: van schimmige ‘bad boy’ naar breder beoefende sport
1 november 2021
Effectiviteit van data-analyse om het rendement van sportsponsoring te meten - Johan Cruyff Academy
Hoe data-analyse ingezet wordt bij sportsponsoring
1 augustus 2021
Tessa Dijkstra - Kickboksen: van schimmige bad boy naar breder beoefende sport - Johan Cruyff Academy
Kickboksen: van schimmige ‘bad boy’ naar breder beoefende sport
1 november 2021
parallax background

Jordi Cruijff: “Mijn vader stond erop dat ik naast het voetbal ook studeerde”

Jordi Cruijff over de Johan Cruyff Academy, het belang dat topsporters ook studeren en waarom zijn vader Johan Cruijff het zo belangrijk vond dat meer sporters opgeleid worden voor de sportindustrie

Dat Johan Cruijff in 1999 het initiatief nam om de Johan Cruyff Academy in Amsterdam te starten om topsporters te helpen studeren, zal inmiddels bekend zijn. Maar wist je dat Johan ook behoorlijk streng kon zijn voor zijn kinderen in dat opzicht en dat hij Jordi een tijdje van voetbal haalde, toen zijn schoolresultaten tegenvielen? En dat in een tijd waarin studeren naast topsport nog niet zo gewoon was als nu. Jordi Cruijff weet precies waarom Johan daar zo op stond: “Mijn vader had het geluk dat hij lang kon blijven spelen en daarna kon kiezen wat hij wilde doen. Maar hij zag om zich heen dat het voor andere sporters heel belangrijk is zich goed voor te bereiden op een toekomst na de sport. Daarom vond hij het heel belangrijk dat ik studeerde. Ik ben hem daar nu erg dankbaar voor.”

Jordi Cruijff volgde in de voetsporen van zijn vader: Hij was profvoetballer bij onder andere FC Barcelona en Manchester United en na het beëindigen van zijn spelerscarrière, werd hij technisch directeur bij onder andere Maccabi Tel Aviv. Vanaf 1 augustus 2021 is hij technisch adviseur bij FC Barcelona. Maar daarnaast heeft hij dus ook de kans gehad – en gegrepen – om te studeren, iets wat voor zijn vader niet was weggelegd.

Kun je uitleggen waarom je vader andere topsporters zo graag wilde helpen met een studie?

Mijn vader vond het oneerlijk dat hij zelf destijds moest kiezen tussen sport of studeren . En hij wist ook dat er een dag komt, dat je sport voorbij is maar het leven doorgaat. Dan is het goed als je met dat nieuwe leven om kan gaan. Dus hij vond het belangrijk dat, terwijl je sport, je ook klaar bent voor de volgende stap.

“Mijn vader vond het oneerlijk dat hij zelf moest kiezen tussen sport of studeren. Hij zag in hoe belangrijk het is dat sporters goed voorbereid zijn op de volgende stap” – Jordi Cruijff

Door wat hij allemaal bereikt had, kon mijn vader eigenlijk kiezen wat hij wou doen na zijn carrière. Maar de meeste sporters moeten gewoon werk zoeken. Dus, ja … hoe doe je dat? Nu is er de Johan Cruyff Academy, maar toentertijd was dat heel moeilijk.

In hoeverre stimuleerde je vader bij jou het studeren?

Nou, mijn vader was best streng met studies hoor, voor mijn zusjes en voor mij. Ik kan me herinneren dat ik eens een slecht rapport had – ‘not enough effort’ stond er ook nog bij – en ja, toen werd ik gewoon een maand van voetballen afgehaald.

Mijn vader was daar heel duidelijk in: ‘Als je op school niet je best doet, dan ga je niet voetballen. Ik wil dat jij je best doet en dan mag jij doen wat jij wilt. Maar als jij niet studeert, ja, dan weet ik dat ik je kan straffen met voetballen’. En dat heeft hij dus ook gedaan.

“Mijn vader was daar heel duidelijk in: 'Als je op school niet je best doet, dan ga je niet voetballen', zei hij tegen mij” – Jordi Cruijff

Maar ik moet zeggen, het heeft me wel altijd geholpen. Ik heb blessureleed gehad en toen was ik mijn vader wel erg dankbaar, dat ik daarvoor – op mijn 18e – gewoon naar de universiteit moest, terwijl ik al met het eerste team meetrainde. Ik moest mijn ‘Business Management’ opleiding van hem afronden.

Later, toen ik 26 was en bij Manchester United speelde, heb ik nog een Postgraduate in Marketing gedaan. Ik denk dat dat ook door mijn vader is gekomen, omdat hij me altijd heeft gepusht en dat heeft me erg geholpen toen mijn carrière over was.

“Achteraf ben ik blij dat hij me pushte om te studeren. Ik kon dankzij mijn sportbusiness-opleiding snel aan de slag als sport director” – Jordi Cruijff

We hebben het vaak over ‘een zwart gat’ als topsporters stoppen, ook in het voetbal natuurlijk. Van de ene op de andere dag is je routine weg en dan maakt het niet uit hoeveel geld je hebt verdiend, want het is iets dat in je hoofd zit; je weet even niet welke kant je op moet. Dankzij mijn studies kreeg ik de kans om niet alleen trainer te worden, maar ook sportdirector. Door had ik mijn studie voor en binnen twee maanden nadat ik mijn ‘kicks ophing’, kon ik als sportdirector aan de slag.

Waarom vond je vader het ook belangrijk dat meer sporters de sportsector gaan leiden?

Ten eerste kennen ze de sportwereld natuurlijk inside-out. Ze hebben alles zelf meegemaakt. Ze begrijpen als geen ander welke discipline je nodig hebt voor sport, met name topsport. Je moet er veel voor laten. Topsporters leven echt voor de sport. Het is een sacrifice, om zo hoog of ver mogelijk te komen.

En ik denk dat het belangrijk is dat ze ook alle emoties in sport hebben meegemaakt, positieve en negatieve. Je hebt dan toch een beetje meer begrip van de situatie van de sporter en als je dan een jonge sporter hebt en die belandt in een dip, dan weet je hoe je die moet helpen. Je weet vaak gewoon veel meer dan je zelf denkt.

“Sporters hebben alle emoties in de sport meegemaakt en weten daardoor vaak veel meer dan ze denken. Je moet natuurlijk wel structuur brengen, dat is duidelijk” – Jordi Cruijff

Je moet wel structuur brengen, dat is duidelijk. Ik denk dat je een enorm voordeel hebt, als je beide werelden, sport en sportmarketing, meegemaakt hebt en dat je voor beide werelden klaar bent: om te besturen en dat je de sporters heel goed begrijpt, zodat je ze kan helpen om die stap omhoog te maken.

Waarom zou een sporter voor een ‘Cruyff-opleiding’ kiezen?

Nou, daar zijn verschillende redenen voor, denk ik. Ten eerste is de inhoud 100% sport, ook met docenten die toch een bepaalde sportmentaliteit hebben. Dus dat alles komt echt op de sport af.

En ik denk ook de teamspirit in de les. We juichen bijna harder als een sporter succes heeft gehaald dan de sporter zelf. Dus ik denk dat dat gevoel van blijdschap, als een sporter het heel goed doet, ons helpt om flexibeler te zijn bij bepaalde lessen en begrip te tonen als de sporter afwezig is door sport. Ik denk dat dat heel belangrijk is.

“We juichen bijna harder als een sporter succes heeft gehaald, dan de sporter zelf. De hele drive is gebaseerd op sport, ik denk dat dat heel belangrijk is” – Jordi Cruijff

En het feit dat de sporter met allemaal andere sporters bij elkaar zit. Dat het elke ochtend – of in ieder geval de maandagochtend – eventjes 20 minuten over het weekend gaat, zo van: ‘hoe is het met die gegaan, of met dat gegaan’.

“Het is goed als sporters bij elkaar en met elkaar over het weekend kunnen praten, zo van: hoe is het met die gegaan” – Jordi Cruijff

Ik denk dat dat gevoel – de hele drive – dat die is gebaseerd op sport, ik denk dat sporters zich daar erg comfortabel bij voelen. Ja, dan is het net alsof je in een kleedkamer zit, maar je krijgt eigenlijk les. Dus ik denk dat dat gevoel belangrijk is, een beetje een home feeling. En het gevoel dat je sport wordt gerespecteerd én dat je tegelijk wat moet leren.

Waarom vond je vader het zo belangrijk dat sporters ná hun opleiding onderling contact houden?

Nou, hij heeft natuurlijk zijn uitspraak, die hij altijd zei en die we nog steeds vaak zeggen en gebruiken: ‘Alleen kan je niks en samen kan je alles. Samen ben je sterker’. Hij vond met name dat netwerk altijd erg belangrijk.

Ook omdat er heel vaak momenten zijn in je leven, maar ook in je sportleven, dat je af en toe twijfelt over een beslissing, wat heel normaal is want dat heeft iedereen. Dus ik denk dat het heel belangrijk is, om contact te houden en feedback te krijgen, en dat je toch een beetje praat over: wat zou jij doen in die situatie, ik heb aan dit gedacht en, ja, om meer ideeën te horen.

Ik denk dat dat toch wel erg belangrijk is, dat je vertrouwelijke mensen om je heen hebt, die zonder enig self interest het beste met je voor hebben en eerlijke adviezen geven, want des te meer je hoort, des te meer je leert.