Studenten organiseren sportcongres voor het goede doel - Johan Cruyff Academy
Studenten organiseren sportcongres voor het goede doel
8 mei 2024
Top of The Alpe - Johan Cruyff Academy Groningen
Eerstejaars studenten gingen de Alpe op!
4 juni 2024
Studenten organiseren sportcongres voor het goede doel - Johan Cruyff Academy
Studenten organiseren sportcongres voor het goede doel
8 mei 2024
Top of The Alpe - Johan Cruyff Academy Groningen
Eerstejaars studenten gingen de Alpe op!
4 juni 2024
parallax background

 

Viering 25-jarig jubileum van Cruyff Education, een tribuut aan het academische gedachtegoed van Johan Cruijff

Op 14 mei werd op de Jaap Edenbaan in Amsterdam '25 jaar Cruyff Education' gevierd, met collega’s, oud-collega’s en relaties van het Nederlandse academische netwerk. Ook Jordi Cruijff gaf acte de presence

Dankzij het initiatief van Johan Cruijff in 1999, kunnen topsporters naast hun topsport studeren. Duizenden sporters worden zo goed voorbereid op een productieve toekomst, waarbij ze het maximale kunnen halen uit hun topsport en uit hun studie. Het 25-jarig jubileum van Cruyff Education, dat we ook wel de academische legacy van Johan Cruijff noemen, werd op 14 mei gevierd op de Jaap Edenbaan in Amsterdam in aanwezigheid van ongeveer 200 huidige en voormalige docenten, managers en stafmedewerkers en een aantal relaties van het netwerk, waaronder een aantal alumni.

Milica Zolak, team manager van Johan Cruyff Academy Amsterdam, waar het allemaal begon: “Het is een prachtige mijlpaal dat het ons is gelukt om 25 jaar lang topsporters te begeleiden, die naast hun topsport een hbo-diploma kunnen halen. We zijn trots op onze alumni, die met hun sporthart nu een professionele bijdrage leveren aan de sportwereld of daarbuiten. Het is ongelooflijk mooi om als team verder te bouwen aan deze prachtige legacy van Johan, met al zijn wijsheden en visie.”

“Alles wat voortgekomen is uit mijn vaders legacy – en zo ook Cruyff Education – heeft te maken gehad met zijn eigen leven, met zijn eigen ervaringen” - Jordi Cruijff

Het evenement duurde tot laat in de avond en bestond uit een feestelijk gedeelte met onder andere sportieve activiteiten, een barbecue en een dj op het terrein van de Jaap Edenbaan. Het werd afgetrapt met een plenair gedeelte op de ijsbaan zelf, dat geleid werd door Viggo Waas en Peter Heerschop. “De tijd dat sporters een sigarenzaak begonnen, die was met de komst van de Johan Cruyff Academy in 1999 voorgoed voorbij en daar hebben jullie een bijdrage aan geleverd.”, aldus Viggo Waas. Vervolgens nodigden zij Jordi Cruijff uit om op het podium te komen, om herinneringen op te halen aan Johan Cruijff. “Alles wat voortgekomen is uit mijn vaders legacy – en zo ook Cruyff Education – heeft te maken gehad met zijn eigen leven, met zijn eigen ervaringen”, aldus Jordi Cruijff, “hij vond het bijvoorbeeld belangrijk dat wij onze school zouden afmaken, iets wat voor hem onmogelijk was. Dat had te maken met discipline en respect voor de leraren, maar ook omdat hij het voor mijn zussen en voor mij belangrijk vond, dat we een ‘plan B’ hadden. Hij kon daar behoorlijk streng in zijn. We moesten van hem goed ons best doen op school.”

Nadat Mariël Koerhuis, de algemeen manager van Johan Cruyff Institute, iedereen bedankt had voor hun bijdrages, werd met Carole Thate (oud hockey-international en manager Cruyff Management en de World of Johan Cruyff), Robert van Overdijk (CEO van het Circuit van Zandvoort en de Dutch Grand Prix), en Mustafa Jebari (oud rolstoelbasketballer en medewerker van Sportstimulering Amsterdam) ingegaan op het onderwerp ‘Leiderschap en Legacy’ in de sport. “Toen het idee ontstond om het Circuit van Zandvoort nieuw leven in te blazen, kregen we –net als Johan in 1999– vaak te horen van ‘dat lukt toch niet’. Maar als je een groep mensen bij elkaar brengt met dezelfde gedachtegang en passie, dan blijkt er veel meer mogelijk te zijn dan op het eerste oog lijkt. Ik denk dat we met het circuit iets moois hebben opgebouwd en op een heel ander punt staan dan zes jaar geleden“, aldus Robert van Overdijk.

“Ik ging vol voor mijn sport en toen mijn sportcarrière tegen het einde liep had ik nog geen plan B. Ik ben toen de Johan Cruyff Academy gaan combineren met de competitie in Italië en dat lukte vooral dankzij mijn medestudenten, die ook allemaal topsporters waren, en omdat ik veel online kon doen” - Mustafa Jebari

Nadat hij voor een zaal met 20.000 uitzinnige fans de halve finale speelde tijdens de Paralympische Spelen in Barcelona –waar hij Johan voor het eerst ontmoette– wilde Mustafa Jebari alles uit zijn sportcarrière halen. Hij speelde in de Franse, Italiaanse en Duitse competitie. “Ik ging vol voor mijn sport en toen mijn sportcarrière tegen het einde liep had ik nog geen plan B. Ik rolde bij de Johan Cruyff Foundation binnen en daar wezen ze me op de Johan Cruyff Academy. Ik ben de opleiding toen gaan combineren met de competitie in Italië en dat lukte vooral dankzij mijn medestudenten, die ook allemaal topsporters waren, en omdat ik veel online kon doen”, zei de voormalige topsporter.

Tegenwoordig bestaat Cruyff Education uit Johan Cruyff Academy (hbo-bacheloropleidingen), Johan Cruyff College (mbo-beroepsopleidingen) en Johan Cruyff Institute, dat op executive - en post-hbo niveau wereldwijd studieprogramma’s aanbiedt. Meer dan 10.000 studenten zijn inmiddels via Cruyff Education opgeleid, via face-to-face, online en blended onderwijs.

Tijdens het event op de Jaap Edenbaan werd ook 20 jaar Johan Cruyff College Amsterdam gevierd, dat in 2004 als onderdeel van het ROC van Amsterdam van start ging, om volgens hetzelfde concept sporters en talenten op te leiden, maar dan op mbo-niveau. Peter Jansen, voorzitter van de stuurgroep van Johan Cruyff College Nederland: “Het is heel bijzonder dat het idee dat Johan Cruijff 25 jaar geleden had na al die tijd nog steeds heel actueel is op alle opleidingsniveaus. We zullen als Johan Cruyff College altijd vijf jaar achterlopen, maar we zijn ook op weg naar de 25 jaar en ik wens Cruyff Education en ons academische netwerk toe, dat we ons opleidingsaanbod de volgende 25 jaar verder kunnen versterken. Op naar 50 jaar Cruyff Education!”